Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
wymiana łożyska tylnego koła
Autor Wiadomość
sawik160284 
Kierowca eLki

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2009-10-20, 18:51   wymiana łożyska tylnego koła

witam.
jestem nowy na forum-witam wszystkich. mam pytanie jak wymienic łozysko w tylnym kole w vento(tarcze) gdyz zauwazylem ostatnio ze strasznie mi huczy. da sie to w garazu zrobic samemu czy trzeba do mechanika.prosze o instrukcje.

brave 
Zapalony Ventkarz
170 kucyków

Silnik: 2,5 V6 x25xe
Wysłany: 2009-10-20, 20:13   

wszystko sie da ale jak nie masz pojecia jak to zrobić to jedzdo mechanika i on ci to zrobi ja ostatnio zapłaciłem 50 zl za łożysko przedniego koła i wymianę gdzie z przednim kołem jest wiecej bawienia

lukasz_lwo 
Ventofan
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: 2.0 115KM
Wysłany: 2009-10-20, 23:39   

Sprawa prosta jak moczenie kija... :faja:
Ściągasz koło, zdejmujesz zacisk i jarzmo, zdejmujesz ten centralny kapselek na piaście, wyciągasz zawleczkę, ściągasz taki koszyczek co jest założony na nakrętkę, odkręcasz nakrętkę zdejmujesz podkładkę i wyciągasz pierwsze łożysko, ewentualnie ściągasz od razu tarczę przechylasz ją i wszystko ci wypada po kolei.
Bierzesz tarczę na stół, zdejmujesz wewnętrzny uszczelniacz - osłonę przeciwkurzową (podwadzasz śrubokrętem, z nowym łożyskiem powinieneś mieć nowy uszczelniacz ale radzę nie zniszczyć orginału bo jest lepszy). Wyciągasz wewnętrzne łożysko (powinno być większe od zewnętrznego o ile dobrze pamiętam), wybijasz obydwie bieżnie łożysk z tarczy wybijakiem wentualnie śrubokrętem, czyścisz środek tarczy szmatą ze starego smaru. Wbijasz nowe bieżnie tak żeby ich nie zniszczyć, uszczypać oraz nie zarysować powierzchni po której chodzi łożysko (przyjrzyj się im dobrze bo są zrobione tak że łożysko włożysz tylko z jednej strony) jak dobrze wbijesz bieżnie napakuj do środka tarczy nowego smaru oraz posmaruj łożyska. Włóż wewnętrzne łożysko, nabij uszczelniacz tak aby sprężynka z niego nie spadała oraz posmaruj lekko smarem ten wewnętrzny gumowy wąs - unikniesz ewentualnego uporczywego cichego piszczenia. Zakładasz tarczę na czop piasty, wkładasz zewnętrzne łożysko, podkładkę, nakręcasz nakrętkę i mocno dokręcasz kluczem, po czym luzujesz i dokręcasz samym ciężarem klucza. Przykręcasz koło na dwie śruby i sprawdzasz luz na łożyskach łapiąc koło u góry i u dołu i ruszając, powinien być minimalnie wyczuwalny. Jeśli uważasz że jest za duży dokręcasz lekko nakrętkę, zdejmujesz koło, zakładasz koszyczek, nową zawleczkę i kapselek. Lepszy większy luz niż skręcone na ścisło bo szybko zniszczy się łożysko. Jak nie chcesz się bawić w wybijanie bieżni z tarczy a uważasz że nie są zniszczone, nie mają rowków i zarysowań to pomijasz wybijanie bieżni i przechodzisz dalej. Z resztą tak samo wymienia się łożyska w bębnach.
I pamiętaj smaru nigdy nie jest za dużo.
Lepiej więcej jak mniej.

Wiem że może mało przejrzyście to napisałem ale pogrupuj to sobie w punkty i wszystko będzie jasno wyjaśnione :faja:
Ostatnio zmieniony przez lukasz_lwo 2009-10-20, 23:46, w całości zmieniany 2 razy  

radobom 
Zapalony Ventkarz
BOMBA

Silnik: 1.9TeDe
Wysłany: 2009-10-21, 00:22   

:brawa:

lukasz_lwo 
Ventofan
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: 2.0 115KM
Wysłany: 2009-10-21, 00:30   

Dodam jeszcze że głównie niszczą się te mniejsze zewnętrzne łożyska zaraz pod nakrętką i wymiana tylko tego łożyska prawdopodobnie załatwiła by sprawę na odczepkę ale mając już wszystko ściągnięte nie polecam tego typu rzeczy bo później może być coś nie halo a pretensje tylko do siebie. A nie chcemy przecież żeby z naszymi ventkami działo się coś niedobrego ;)

Odpowiedz do tematu