Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-02-22, 19:29
Jak masz OBD II to tak, tylko też nie wiadomo czy ten VAG 409 jest po polsku. Ogólnie jak gdzieś znajdziesz VAG 409 to jest po angielsku Najlepiej najpierw napisz mejla do sprzedawcy w tej sprawie.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-02-22, 20:29
nie proponuje kupowania czegokolwiek w tej firmie, to straszni krętacze, oszukują na kosztach wysyłki a i sam to ma się nijak do tego co na fotach. Jak chcesz kupić interface do auta udaj się do sklepu firmy Viaken, sprzedają tez na allegro. To profesjonaliści i robią tylko to a nie handel mydłem i powidłem.
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2009-02-23, 08:19
spyro napisał/a:
Jak chcesz kupić interface do auta udaj się do sklepu firmy Viaken, sprzedają tez na allegro.
Sam nic od nich nie kupowałem ale wśród znajomych też słyszałem opinie, że jak kupować takie rzeczy to najlepiej od użytkownika viaken_pl. Podobno chłopaki znają się tam na rzeczy.
Nie chcę zakładać nowego tematu, ale mój znajomy mechanik poprosił mnie o zorganizowanie sprzętu komputerowego oraz niezbędnych przewodów, oprogramowania do diagnostyki, wykasowywania błędów itp na razie tylko volkswagenów. Znam się co nieco na informatyce, ale nigdy swojej ventki nie podpinałem pod komputer i nigdy nie widziałem jak to się robi. Domyślam się, że do każdych marek samochodów potrzebny będzie inny przewód i inne oprogramowanie. Zaczynam na razie od grupy VW. Mam pytanie: jakie oprogramowanie powinienem nabyć?, czy jest jedno "uniwersalne" czy do nowszych roczników trzeba inne?, czy we autach grupy VW jest taka sama końcówka do wpięcia pod komputer, czy w różnych rocznikach różne były. Dodam, że interesuje mnie oczywiście nabycie legalnego, profesjonalnego oprogramowania. Za wszelkie uwagi i porady będę wdzięczny.
Kupiłem przewody, zainstalowałem VAG 2.5 podłączyłem i w moim Vento "wykrywa" tylko silnik, sczytał błędy. Mam centralny i klimę. Z tymi sterownikami nie mógł sie połączyć, czy to oznacza, że do tych urządeń nie ma sterowników w moim Vencie?
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-11-03, 20:01
poza tym jak masz VW sprzed 1995 to jest wejście OBD pierwszej generacji, po 1995 OBD II. W pierwszej generacji ciężko się połączyć w ogóle z kompem auta, w OBD2 wszystko idzie cacy.
Co do oprogramowania to najlepiej stosować do każdego producenta osobny progs, czyli do VW Audi Seat VAG'a itp itd.
W pierwszej generacji ciężko się połączyć w ogóle z kompem auta, w OBD2 wszystko idzie cacy.
to zależy tylko od ECU. W digifantach jest ciężko - fakt natomiast w motronicu wszystko śmiga super. W OBD I można połączyć się jedynie z ABS, ECU i AIRBAG. Pakiet komfortu i inne bajery dostępne dopiero w OBD II.
VAG-COMa to ja mam, jeszcze nie wrzuciłem w download (chyba po polsku).
Do polskiego VAGa nestety nie posiadam. Szukaj w google.pl - prawie jak skarbnica wiedzy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum