Wysłany: 2009-10-25, 18:27 pas bezpieczeństwa - kierowca
witam
od jakiegoś czasu coraz gorzej zwija mi się pas bezpieczeństwa, gdy np wysiadam z auta to nie chce się sam zwijać ... tylko muszę mu pomagać, wcześniej było tak, że nie chciał się zwijać, ale jak go zostawiłem taki rozwinięty to jakoś się tam powoli wsunął, a teraz wogóle ... jak zostawię kilometr to zostaje kilometr ... więc pojawia się znów pytanie do Panów ;D how to naprawić ?
_________________ Spełniaj marzenia, bo życie jest krótkie.
moze jak bys go wyjał i nasmarował. moze mu sie poleprzy bo zwijak na ktorym jest pas jest z alu a wiadomo aluminium sie utlenia. Troche WD40 i rozwiniac pare razy i powinno pomoc
trzeba wyjac fotel kierowcy nastepnie sciagasz plastik gdzie wchodzi pas potem ten nizej czarny przykrecony na jedna srubke i praktynie pas cały masz na wieszku zostaje ci odkrecic zwijak i srube ktora trzyma pas na dole i koniec operacji
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-10-25, 19:28
Niestety, ale z wiekiem napinacze pasów siadają, w końcu to konstrukcja jak klasyczna sprężyna. Podobno warto kupić silikonowy spray do pasów, który nie brudzi ubrań a pomaga z szybszym zwijaniu.
Co d rozkładania to ja bym raczej nie polecał, bo to w końcu Twoje bezpieczeństwo. Coś źle się złoży (niby może się wydawać, ze wszystko OK) i w razie tfu tfu czego pas nie przyblokuje jak należy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum