Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Policja ukrywa fotoradary w śmietnikach
Autor Wiadomość
spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2009-10-13, 13:22   Policja ukrywa fotoradary w śmietnikach

Czegóż to nasi stróże prawa nie wymyślą...

http://www.dziennikwschod...UBLIN/552968752

Screen:

Lwomati 
Vento to ja!
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: 2.3t AERO
Wysłany: 2009-10-13, 13:30   

:młotek: głupota. Pewnie nasi ventkarze też się złapali :(

Była VRka
Mój Borowik
Passeratti

astaroth 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.9TD
Wysłany: 2009-10-13, 13:32   

A takie coś jest w ogóle legalne ? Czy przed fotoradarem nie powinna być tabliczka ?

O mam pomysł, może co 100m ukłądać próg zwalniający ? Albo kilka głębszych dziur, to jest pomysł na miare naszej drogówki... :brawa:
Ostatnio zmieniony przez astaroth 2009-10-13, 13:36, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2009-10-13, 13:43   

Ja pitole....a gdzie takie rzeczy ?? oczywiście w Lublinie :mur:
Co za masakra...niektóre drogi w tym mieście są takie że przy moim zawiasie plomby z zębów wypadają i furkę się katuje to jeszcze te fotoradary....oczywiście ciekawy sposób na łatanie budżetu.

Na szczęscie juz dawno nie byłem w Lublinie :(

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2009-10-13, 13:47   

1300 ustrzelonych kierowców = zwrot kosztów fotoradaru jak nic.

radobom 
Zapalony Ventkarz
BOMBA

Silnik: 1.9TeDe
Wysłany: 2009-10-13, 14:33   

[quote="astaroth"]A takie coś jest w ogóle legalne ? Czy przed fotoradarem nie powinna być tabliczka ?

Być może trzeba było oznaczyć rejon działania takiego fotoradaru tablicami ostrzegającymi z elektronicznym pomiarem prędkości. Co zresztą zaleca, ale nie wymaga, Unia Europejska.

mlody1803 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2009-10-13, 19:18   Fotoradar w śmietniku

Współczuje kierowcom z tego miasta :( :(

Najnowszy pomysł lubelskiej drogówki to fotoradar w pojemniku na śmieci. Przez dwa dni ustrzelił 1300 piratów. – To maszynka do robienia pieniędzy, a nie forma prewencji – komentują zdegustowani kierowcy
Takie sztuczki stosuje nasza policja – napisał pan Darek. – Fotoradar ukryty w pojemniku na śmieci "poluje” na kierowców na al. Spółdzielczości Pracy w Lublinie. Ukryci w pobliskich krzakach policjanci dyskretnie nadzorują pracę urządzenia

(fot. Darek, czytelnik "Dziennika Wschodniego")

Pstrykali piratom zdjęcia ze śmietnika

Zamaskowany fotoradar działał w ten weekend m.in. na al. Spółdzielczości Pracy w Lublinie. Zdjęcie sprytnie ukrytego urządzenia przysłał Czytelnik Darek na skrzynkę alarmową Dziennika Wschodniego: alarm24@dziennikwschodni.pl.

W sobotę i niedzielę policja po raz pierwszy użyła tak zakamuflowanego fotoradaru. Efekty przeszły najśmielsze oczekiwania.

– Fotoradar ukryty w śmietniku pracował przez dwa dni w Lublinie, przy ulicach Sikorskiego, Witosa, Spółdzielczości Pracy i Kraśnickiej. Zrobił blisko 1300 zdjęć, które właśnie są w obróbce – mówi Arkadiusz Arciszewski z lubelskiej policji.

Urządzenie w ciągu dnia działało bez lampy błyskowej. Kierowcy nawet nie zauważyli, że są fotografowani. Wkrótce przeżyją niemiłe i kosztowne zdziwienie. Przeciętne przekroczenie dozwolonej prędkości wynosiło bowiem od 30 do 50 km/h. A za to grozi od 6 do 10 karnych punktów oraz mandat – 200 do 500 zł.

– To jest bez sensu, bo policji wcale nie chodzi o działanie prewencyjne, a jedynie o robienie kasy – mówi Tomasz Kośmider, kierowca z Lublina.

– Przecież i tak nikt nie jeździ 50 km/h po mieście, szczególnie na szerokich ulicach przelotowych. A taka partyzantka naraża policję tylko na śmieszność – dodaje Anna Pietrzyk z Lublina.

Wątpliwości na temat pomysłu lubelskiej drogówki mają nawet policjanci z Biura Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji w Warszawie. Młodszy inspektor Marek Kąkolewski uważa, że z punktu widzenia kierowcy takie działanie policji irytuje.

– Po drugie, policjanci narażają drogi sprzęt na zniszczenie, bo ktoś przypadkowo może wjechać w śmietnik stojący przy drodze – zauważa Kąkolewski.

– Mam wątpliwości, czy maskowanie fotoradaru spełnia funkcję prewencyjną. Być może trzeba było oznaczyć rejon działania takiego fotoradaru tablicami ostrzegającymi z elektronicznym pomiarem prędkości. Co zresztą zaleca, ale nie wymaga, Unia Europejska.

Tymczasem lubelska policja zapowiada maskowanie na szerszą skalę 5 pracujących w garnizonie fotoradarów.

– To zgodne z prawem. Wymusza na kierowcach jazdę zgodną z przepisami na wszystkich drogach, a nie tylko tam, gdzie stoi maszt fotoradaru. Dlatego zamaskowane fotoradary mogą pojawić się na drogach w całym województwie – ostrzega Arciszewski.

W kwietniu ubiegłego roku policjanci z Krasnegostawu fotoradar ukryli w starym żuku. Przez 4 dni namierzyli 139 piratów drogowych. Internauci tak to wtedy komentowali:

Gal: Bardzo dobry pomysł. Kierowca przekraczając dozwoloną prędkość powinien się liczyć z tym, że zostanie ukarany. A gdzie schowają fotoradar, to zależy od pomysłowości policjantów. Jestem "za”.

Gość: W Polsce policja stoi tam, gdzie można zarobić, a nie tam, gdzie jest niebezpiecznie. Mundurowi nastawieni są tylko na wypisywanie mandatów. A później wysyłają komunikat do prasy, ilu to kierowców przekroczyło prędkość.

Pit: Ludzie, macie pretensje, że policja się ukrywa? Taka jej praca. Albo jeździsz przepisowo i nie płacisz, albo jeździsz jak pirat i płacisz.

Lublin: Policja ukryła fotoradar w śmietniku i ustrzeliła 1300 kierowców

www.gazetalubuska.pl

Respect 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 & 2.
Wysłany: 2009-10-13, 19:32   

cb mnie uratowało w sobote przed tym radarem

Vento-Łukasz 
Ventka to mój dom!
|V|W| |V|E|N|T|O|

Silnik: od kosiarki
Wysłany: 2009-10-13, 20:06   

O kurcze niewiedziałem ze takie jaja są co za ludzie . tylko wziąsc i tam gorącą kawe wżucić i powiedziec ze policjantom :faja: "niewiedziałem"

rolz 
Ventomaniak

Silnik: 1.9 tdi 1z
Wysłany: 2009-10-13, 21:30   

Widziałem jakiś czas temu reportaż o radarze zakamuflowanym w pieńku przy drodze, który naturalnie bardzo ładnie zarabiał :)
Tłumaczyli to zwiększaniem bezpieczeństwa ponieważ kierowcy nie będą gwałtownie hamować kiedy zobaczą radar więc będzie mniej wypadków... :oklaski: dla zarobionego pomysłodawcy :)
Ostatnio zmieniony przez rolz 2009-10-13, 21:31, w całości zmieniany 1 raz  

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2009-10-13, 21:36   

A droga prosta i szeroka i 50km/h :diabełek:

Zajeliby sie czym innym a nie staniem w krzakach.

zlotykamil 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 b+g ABS
Wysłany: 2009-10-13, 21:51   

debilizm !! !! ale radochę maja nie przeciętną misiaki - wyobraźcie sobie być na ich miejscu ;) tylko czemu to sluży... - ludzie teraz będą hamowac nawet przed koszami :połbie:

kilka dni temu na trasie w eterze wielka kłutnia powstala na temat nieoznakowanej vectry z kamerka - temat - wszyscy krzyczą ze widzieli jeden krzyczy ze nie mozliwe bo on nie.... za chwile wymijam sie z vectrą widmem a ten nadal z bliska gdzies krzyczy ze jej nie ma na trasie - wreszcie ktoś woła - co ty pier*&%$ - widze Cie!!! - delikwent w śmiech i zamilkł...
podłość niektórych "szeryfów" nie zna granic :pila:

Lwomati 
Vento to ja!
GRUPA MAZOWIECKA

Wysłany: 2009-10-13, 21:55   

po co mlody1803 otwierałeś drugi temat jak już spyro jeden o tym samym otworzył...

http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=5487

Była VRka
Mój Borowik
Passeratti

Hormon 
Vento to ja!

Silnik: 1,9 diesel
Wysłany: 2009-10-13, 21:57   

Taki fotoradar w Kraśniku już od paru miesięcy funkcjonuje. Zresztą jak dla mnie to żadna nowość, już widziałem fotoradary na przystankach autobusowych postawione w małych okienkach, na pace poldka i żuka, delikatnie tylko uchylone klapy. No w Przemyślu maja nowy nabytek, coś w stylu nie oznakowanych aut. Tylko to auto stoi zaparkowane na parkingu i pstryka fotki :P

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2,0 GL
Wysłany: 2009-10-14, 06:59   

Dla mnie osobiscie wystawianie fotoradaru (obojetnie jakiego ...... kibla , karmnika itd )
w miejscu , gdzie naprawde nie ma zagrozenia jest totalnym absurdem .
Ale takie jest zycie .
Niestety policja jak funkcjonuje w naszym kraju kazdy kierowca wie .... karac , karac , nie wyrozniac .
Na trasie miedzy toruniem a inowroclawiem w miejscowosci gniewkowo niedawno remontowali przejazd kolejowy z rogatkami . Nie musze dodawac , ze to trasa trazytowa , wiec tirow co niemiara .
objazd torowiska liczyl 38 kilometrowdroga taka waska , zeby tir z tirem sie minol - ktorys musial stanac .. taka polska jest wlasnie. w dupie wzyscy maja kto ile kilometrow zrobi. nic nie jest pomyslane dla kierowcy , tylko dla wladzy .
kierowcy , ktorzy mieli GPS`a oczywiscie sobie skracali objazd do 3 kilometrow droga powiatowa o dopuszczalnej masie calkowitej nie przekraczajacej 8 ton . Wyobrascie sobie , ze policja miala tam staly etat . madatow szlo co niemiara .
Nie oznakowane pojazdy na traach trazytowych typu vectra itd - mowie TAK .
chowanie sie po kszakach i strzelanie fotek mowie stanowcze - NIE.
W moich oczach policja juz dawno starcila jaki kolwiek szacunek .
A od niedawna to samo dotyczy naszego ukochanego zadu .
Ja juz od dawna wszystkim krzycze ...... bojkotujmy wszystkie fotoradary . my kierowcy . jako spolecznosc .
wstarczy przed kazdym foto szpiegiem sie atrzymac i psiknac na szybke czarnym spay`em .` tego nie ma kto czyscic , a takich "uszkodzonych" fotoradarow jest wiecej .
Taka akcja juz jest dawno rozpowzechnina posrod kierowcow zawodowych .na glos sie o tym nie mowi , ale kazdy wie o co biega .
pozdrawiam .

Ostatnio zmieniony przez przemolas4 2009-10-14, 07:00, w całości zmieniany 1 raz  

mlody1803 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2009-10-14, 08:45   

Przepraszam nie zauważyłem.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2009-10-14, 08:55   

Złączyłem to w jeden post, co by nie dublować.

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Wysłany: 2009-10-14, 09:59   

przemolas4 napisał/a:
Nie oznakowane pojazdy na traach trazytowych typu vectra itd - mowie TAK .

Tylko sami jak zapinaja po trasie 120 bez sygnalow swietlnych ani dzwiekowych sa takimi samymi uzytkownikami drogi jak ja czy ty. A dopiero kiedy nakreca material i chca zlapac delikwenta to wlaczaja swiatla i dzwieki. To jest wlasnie taki paradoks, ale istnietnie nieoznakowanych pojazdow policyjnych jest absurdem bo zanim nie wlacza swiatel i dzwiekow nie sa pojazdem uprzywilejowanym. A jak wlacza no to juz kazdy widzi co to za pojazd ;)

Wvojtek 
Pan i władca oktanów

Silnik: AHU+
Wysłany: 2009-10-14, 15:31   

w nowym sączu jest vectra policyjna ja znam numery rejestracyjne więc jak narzzie się nie złapałem :D oby nie powstały kosze na śmieci/fotki

zlotykamil 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-10-14, 16:35   

przemolas4 napisał/a:
Nie oznakowane pojazdy na traach trazytowych typu vectra itd - mowie TAK

do likwidowania debili i samobójców ok - ale z jakakolwiek godnościa i zrozumieniem - sam kiedyś dostalem 10 punkt a za co za ciagnik który wyprzedzilem na podw ciąglej która tam istanial ze wzgledu na drogę gruntowa w srodku pola - cwaniak mi powiedzil - kamerze pan wytłumacz :pila: :pila: :pila: i zamiast na porzadne opony to na paliwo do Vektry 500 stówek poszło :mur:
zamiast korek recznie rozladowac to siedza w limuzynach i kameruja , mało tego podjedze ci na zderzak i specjanie podpuszacza - az po hamplach czlowiek by specjalnie dał - ale i tak wyjdzie ze to moja wina ... :połbie:
i jeszcze akcje typu fotoradar w koszu....BURDEL nie policja
Jak przyjmują takich debili do służby - tak ich teraz widza wszyscy!!!

Lwomati 
Vento to ja!
GRUPA MAZOWIECKA

Wysłany: 2009-10-14, 18:04   

zlotykamil napisał/a:
500 stówek

to ogrom kasy :diabełek:
zlotykamil napisał/a:
BURDEL nie policja

to muszę częściej wpadać na komendę, bo mam niedaleko :diabeł:

Była VRka
Mój Borowik
Passeratti

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Wysłany: 2009-10-14, 18:48   

zlotykamil napisał/a:
az po hamplach czlowiek by specjalnie dał - ale i tak wyjdzie ze to moja wina ... :połbie:

Wlasnie przypomnial mi sie filmik mojego kolegi, ktory wymienil hamulce w swojej a4-ce.
Popatrzcie jaka predkosc i w ile sekund do 0.

"Panie Wladzo, kot wybiegl mi na droge" :twisted:

Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2009-10-14, 18:50, w całości zmieniany 1 raz  

zlotykamil 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-10-14, 18:49   

no to wylałem żele ekran i sie zaczeło :P

Lwomati napisał/a:
zlotykamil napisał/a:
500 stówek

to ogrom kasy :diabełek:

no jak komu - dla mnie tak ;)

Lwomati napisał/a:
to muszę częściej wpadać na komendę, bo mam niedaleko :diabeł:

oby nie na dołek bo zamiast :lodzik: moze być :plaskacz:

Lwomati 
Vento to ja!
GRUPA MAZOWIECKA

Wysłany: 2009-10-14, 18:52   

chodziło mi o wyrażenie 500 stówek zamiast 5 stówek :P

Była VRka
Mój Borowik
Passeratti

zlotykamil 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-10-14, 18:53   

Lwomati napisał/a:
500 stówek zamiast 5 stówek

ups :mur:

Lwomati, :poklon: :poklon: :poklon: :D

Morfeusz142 
Pan i władca oktanów
Morfeusz142

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2009-10-19, 09:13   

A ja jestem zdania, że to dobrze, że policja stosuje tego typu metody. Stojący pusty maszt i CB w aucie nie zwalnia nikogo z przestrzegania ograniczeń prędkości. Wczoraj w Olsztynie młody chłopak 25 lat na prostej drodze w mieście przy ograniczeniu do 70km/h tak zasuwał, że uderzył w drzewo, zginął na miejscu. Może gdyby miał świadomość, że jak przyciśnie to może zapłaci kilka stówek, to by żył. A tak przed słupem przepisowo, a póżniej ile fabryka dała. Skutki opłakane.

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-10-20, 12:56   

Morfeusz142 napisał/a:
A tak przed słupem przepisowo, a póżniej ile fabryka dała.

No niestety...różnie ludzie używają CB :(

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Wysłany: 2009-10-20, 14:07   

Morfeusz142 napisał/a:
A tak przed słupem przepisowo, a póżniej ile fabryka dała

Bo zamiast jechac caly czas te przepisowe 100km/h to musze zwolnic do 70 a pozniej zapierniczac 130 zeby zdazyc na czas...
"Wyjedz wczesniej". Taaaak tylko, ze taka jazda jest meczaca bo zamiast skupic sie na tym co jest na drodze to musze miec oczy do okola glowy czy jest jakis fotoradar czy go nie ma, czy stoja za krzakiem czy tez nie.
I nie jest to proekologiczne - zwiekszone zuzycie paliwa, i nie jest to dobre dla plynnosci ruchu a juz dochodzi do sytuacji ze jest to bardziej niebezpieczne gdy nagle 50m przed fotoradarem delikwent postanawia wcisnac hamulec do podlogi. Co z tego, ze fotoradar dziala wczesniej i jak mial cyknac to mu juz cyknelo.

Szukaja dziury w dupie a chwyciliby sie za pijusow, narkomanow, tych co faktycznie naginaja przepisy bo co innego jechac na pustej, dwupasmowej drodze 160km/h a co innego w srodku miasta....

Ale co tam. Na prostej drodze pojade 80km/h zamiast 70 i stwarzam zagrozenie.
Nie mowie, ze jestem swiety, ale wiem gdzie mozna przycisnac, a gdzie nie nalezy tego robic. Nawet teren zabudowany nie oznacza, ze nie ma tam drogi, ktora z kazdej strony jest oddzielona barierkami i nie ma prawa pojawic sie zadna zwierzyna lesna, pieszy czy rowerzysta. I tam tez dali 50km/h, dopiero pozniej zreflektowali sie i dali 70...
Niektore znaki sa tak durne, ze powinna byc jakas weryfikacja ich stosownosci.

W Krakowie zlikwidowali wszystkie znaki w strefie B. Moze czas pojsc dalej i zlikwidowac wszystkie znaki i ograniczenia na jakiejs popularnej trasie w PL z zastrzezeniem, ze jesli udowodnia ci, ze spowodowales wypadek bo jechales na prawde za szybko to twoja wina. Nie wierze, ze spowodowaloby to lawinowy wzrost wypadkow. Statystyka klamie. Przeciez wiecej wypadkow powoduja trzezwi kierowcy. Prawda? :twisted:

Morfeusz142 
Pan i władca oktanów
Morfeusz142

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2009-10-21, 21:23   

bradley napisał/a:
"Wyjedz wczesniej"

Dobrze myslisz, należałoby wcześniej wyjechać, zawsze to lepiej niż póżniej gnać i nerwowo kręcić szyją rozglądając się za policją.
bradley napisał/a:
ale wiem gdzie mozna przycisnac, a gdzie nie nalezy tego robic.

Ten chłopak co się zabił w Olsztynie też pewnie tak myśłał, dwupasmówka, mały ruch.....niestety już po pogrzebie.

bradley napisał/a:
chwyciliby sie za pijusow, narkomanow

Tu zgadzam się z Tobą w pełni, ale jest ich za mało na drogach, a w naszym społeczeństwie jest przyzwolenie na jazdę po kielichu.

bradley napisał/a:
Statystyka klamie. Przeciez wiecej wypadkow powoduja trzezwi kierowcy. Prawda?

Może mnie oświecisz i przytoczysz jakieś dane, nie znam staystyk

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Wysłany: 2009-10-22, 00:50   

Moje ostatnie zdanie bylo ironia. Przeciez statystycznie wiecej wypadkow powoduja trzezwi kierowcy. Tak samo wiecej wypadkow powoduja mezczyzni (bede szowinista :P )
CZy to znaczy ze trzezwi mezczyzni sa gorszymi kierowcami? ;)

pablo170 
Zapalony Ventkarz
vento 96

Silnik: z pralki
Wysłany: 2009-10-22, 22:12   

z tego co mi wiadomo foto z takiego fotoradaru mogą sobie w d.... wsadzić. Ponieważ nie może on być ukryty. wg przepisów ma stać w widocznym miejscu. państwo policyjne i tyle. Jedynie mieć jakiegoś wypaśnego busa podjechać wystawić pusty, *^%#$*&$ ich śmietnik i długa niech teraz *(&@^*& go gonią. Pewnie myślicie po co pusty zosatwić????? By Cię potem o kradziez kontenera nie posądzili. A że we wnętrzu jest radar to kogo to jebie, kontener służy do magazynowania śmieci jak gnoje nie wiedzą. Juz normalnie inaczej o tych pajacach niemoge pisać,

http://www.youtube.com/us...u/6/qNn-f5l4Emw

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-10-23, 08:37   

Spoko...cała akcja to lipa....śmietnik nie posiada homologacji takiej jak radar....więc te mandaty nic nie znaczą.

http://www.wiadomosci24.p...sza_113409.html

Hormon 
Vento to ja!

Silnik: 1,9 diesel
Wysłany: 2009-10-23, 09:07   

Nie wiem jak to wygląda, ale wczoraj w radiu mówili ze jakiś tam sąd, czy jeszcze ktoś co wyżej siedzi, stwierdził że wszystko jest zgodnie z prawem. I policja ma prawo chować fotoradary.

Ale widzę że zabrali się im ostro za dupy.

Ostatnio zmieniony przez Hormon 2009-10-23, 09:09, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-10-23, 09:17   

najbardziej rozwalił mnie ten teks z artykułu:

Bulwersujący jest jeszcze inny fakt: jak udało się nieoficjalnie dowiedzieć reporterowi Wiadomosci24.pl, jedynymi osobami, które nie dostają mandatów za przekroczenie prędkości są sami lubelscy policjanci, ich rodziny i znajomi.

czarnysauber 
Vento to ja!

Silnik: 1,8
Wysłany: 2009-10-23, 10:33   

Paweł J. napisał/a:
najbardziej rozwalił mnie ten teks z artykułu:

Bulwersujący jest jeszcze inny fakt: jak udało się nieoficjalnie dowiedzieć reporterowi Wiadomosci24.pl, jedynymi osobami, które nie dostają mandatów za przekroczenie prędkości są sami lubelscy policjanci, ich rodziny i znajomi.

a ja jak bym byl gliniarzem to jeszcze trzeba by dopisac forumowiczów :diabełek: :diabełek: :diabełek:

Odpowiedz do tematu