Silnik: 1.8 ADZ +GAZ Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 414 Skąd: z centrum :P
Wysłany: 2011-12-26, 21:02 sprezyny tyl
witam, czas najwyzszy na wymiane sprezyn z tylu w glebe bawić sie nie chce bo samochod uzytkowany dzien dnia itd nie chce obcierac konserwowac i tak wkoło więc myslalem o sprężynach od GT badz GTI , bylem w sklepie nawet 3 ale wszyscy gadaja ze sprezyny wszystkie sa takie same w golfach/vento a na forum mozna przeczytac ze od gt sa nizsze o 20mm, teraz moje pytanie znacie firme i oznaczenie spręzyn zamiennikow do vento na tyl tych od gt/gtizebym mogl precyzyjnie okreslic w sklepie jakiej firmy sprezyny i o jakim oznaczeniu potrzebuje.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2011-12-27, 09:51
Z tym, że problem jest tego typu, iż np 2.0 waży więcej od 1.8, do tego może być klima lub nie i robią się różnice w masie, więc nigdy nie będzie pewności, że te -20 obniży o tyle ile ma obniżyć. Dla przykład widziałem kit, który najpierw jeździł w 2.0 a potem poszedł do 1.8 i vento z 1.8 stało ok 20mm wyżej (chodzi tylko o przód) tył siedział identycznie.
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2011-12-29, 19:30
tak ale tył nie jest cięższy. aro1120, sprawa jest prosta, w sklepach mają zwykle tylko jakiś jeden typ sprężyn do każdego modelu Vento czy Golfa III, rzadko zaproponują ci dwa rodzaje czyli twardsze do Golfa III Gti lub Vento VR albo 2.0 na zawiesze typu "plus" (poznasz po 5 śrubach na koło i tarczach 280 z przodu , i czasem zaoferują sprężyny tzw. wzmocnione. Ja kupiłem na tył najzwyklejsze spręzyny, mam je 5 lat i są super, a jest LPG więc sa stale trochę bardziej obciążone. Wzmacnianych ci nie polecam, auto na nich stoi za wysoko - brzydko.
A jeśli takie najprostsze rozwiązanie cię nie zadowala to szukaj po necie markowych sprężyn dopasowanych pod Twoje auto, ale i tu może być problem bo są różne rodzaje sprężyn to tych samych silników, przeznaczone na różne warunki, więc i tak super idealnie nie będzie - ale to jest bez znaczenia praktycznego, kup zwykłe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum