Wysłany: 2018-12-18, 19:45 Vento VR6 czujniki temperatury
Witam, mianowicie mam ogromny problem. Kupilem czujniki temperatury jedynie jeden sie różnił ''koncówką'' kostki te same (2x 4piny , 1 dwa piny kostka niebieska środkowa)
Wymieniłem czujniki i patrząc od przodu samochodu czujnik na lewo (miał jako jedyny inną końcówke) po wymianie jego temperatura po chwili wskazywała czerwone pole i wiatrak jak nigdy dotąd wiał na najwyższych obrotach (nigdy wcześniej się tak nie włączył przed zmianą) Lecz gotowanie płynu było niemożliwe ponieważ stał chwile (tymbardziej podczas wymiany zas czujnika płyn był lekko ciepły) więc wsadziłem spowrotem stary myśląc że to zamówiłęm zły czujnik(inna koncówka) czujnik na liczniku zaś przestał działać ale nadal wiał po chwili z pełną siłą (płyn nadal letni)
Zaznacze tylko że środkowego wymieniłem i już wiecej go nie ruszałem. (ponieważ to ewidentnie ten) A więc ten po prawej wymieniłem znów na stary (stary był brązowy, nowy niebieski z pierścionkiem białym) Było wszystko w normie lecz nadal nie działał czujnik na liczniku.
Z ciekawości włozyłem czujnik niebieski z białym pierścionkiem(ten który miał być po prawej) dałem na miejsce po lewej. I odziwo czujnik na liczniku zaskoczył, długi czas miałem 70 stopni, pojeździłęm z 15 km i pojawiła sie temperatura 90 stopni. Zgasiłem samochód i włączył się wiatrak. Wróciłem ze sklepu nadal pracował, gdy odpaliłem znów przestał pracować. Dojechałem do domu i wtedy okazała się następująca sytuacja..
Gdy wyłacze zapłon wiatrak się włącza, natomiast gdy włączam zapłon czy też odpale auto, wiatrak przestaje pracować.. Sprawdzałem kilukrotnie.. Ostatecznie odłączyłem czujniki i ku mojemu ździwieniu... wiatrak jak spodziewałem się już się nie włączał... Lecz auto przestało odpalać.. gdy je podłącze auto odpala ale nadal jest problem powyzej z właczającym sie wiatrakiem bez zapłonu...
Jak to jest możliwe? zwarcie od czujników?
Dzisiaj juz z braku nerwów odlączyłem je całkowicie i jutro wymienie na stare zobacze czy nadal tak sie bedzie działo.. Moje pytanie bardziej dotyczy tego dlaczego nie odpala bez czujników przecież to nie ma nic do rzeczy(raz odpalił bez podłączonych czujników, zgasiłem i zas nie odpalał)
Wiem że to wszystko wygląda jak masło maślane ale cięzko mi to było opisać tymbardziej że siedze jak wryty i nie wiem jakim cudem takie rzeczy mogą sie dziać.
Dzisiaj zmieniłem na te co były wcześniej, (oprócz środkowego niebieskiego). Wszystko wróciło do normy, nadal nie mam temperatury na liczniku a wiatrak nie świruje. Szukałem na internecie i na jakimś forum od golfów gościu miał tą samą sytuacje, rozmawiałem z kolegą w pracy (prywatnie po pracy ma warsztat) i mówił że od złego czujnika/jego parametrów mogą takie sytuacje sie dziać.
Wczoraj u naszego kolegi z forum Helu oglądałem jak ma u siebie w VR'ce i wszystko wychodzi na to że po prostu gościu mi zamówił zły czujnik. Na internecie nigdzie nie ma tych czujników. Zamówilem czujnik który wygląda identycznie oraz odpowiada za tą samą funkcje lecz od silnika vr z T4/Sharan. Mam nadzieje że podejdzie tymbardziej ze niestety używany.. Gdyby ktoś miał te czujniki na sprzedaż to z miła chęcia odkupie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum