Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Kupno [rada]
Autor Wiadomość
eczarne1 
Autostopowicz

Silnik: Nie mam
Wysłany: 2010-06-25, 23:59   Kupno [rada]

Witam, w najbliższym czasie chcę sobie zakupić Vento lecz mam małe pytanie dotyczące skrzyni biegów.
Czy to auto nadaje się do jazdy z automatyczną skrzynią biegów? Duże spalanie wychodzi czy ujdzie jak przy normalnej manualnej? Pozdrawiam

Diesel czy lepiej Benzyniak? :)

Buli 
Pan i władca oktanów
VW

Silnik: AEK
Wysłany: 2010-06-26, 00:17   

eczarne1 napisał/a:
Czy to auto nadaje się do jazdy z automatyczną skrzynią biegów?
jak najbardziej tak automaty pala zazwytczaj niewiele wiecej niz na manualnej skrzyni i oczywiscie duzo zalezy od kierowcy :diabełek:
eczarne1 napisał/a:
stanowczo diesel jak masz troszke wiecej kasy bo wiadomo desel jest drozszy:) ale za to jakie spalanie :rotfl: osobiscie polecam silnik 1.8 90km przy normalnej jezdzie duzo nie pali i przyjemnie jedzie. a przedewszystkim bezawaryjny :kosci:

Mój Yachting

Ostatnio zmieniony przez Buli 2010-06-26, 00:18, w całości zmieniany 1 raz  

zeniTh 
Ventka to mój dom!

Silnik: 2.8 V6
Wysłany: 2010-06-26, 01:03   

jak byś chciał kupić dobrego diesla to szukaj silnika z oznaczeniem AFN, ciężko zdobyć zdrowy okaz, ale 110km pod maska przy spalaniu 5l to jest coś :D
koszt ok 10 tys zł

a co do benzynki to 2l jednostka 115 km do tego gaz i myślę, że to lepsze rozwiazanie niż 1.8, bo jak Ci się trafi wesja z 75 km silnikiem to trochę kiepsko ;/ ja mam 75 km i trochę zaluje ze tak malo, nie ma czym przycisnąć ... ale za to 1.8 to bezawaryjne silniki
benzynkę kupisz w dobrym stanie za 5-6 tys z gazem 7-8 tys zł
w auta za 2-3 tys nie ma sie co pakować bo i tak bedziesz musial do niego dolozyć drugie 3 tys albo i wiecej ...

wybór zalezy od Ciebie i od grubości Twojego portfela

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2010-06-26, 08:54   

A po co się pchac a automat ?? Manual jest tańszy w obsłudze a poza tym w razie awarii, tych skrzyni jest znacznie więcej na rynku.

eczarne1 napisał/a:

A to już sobie sam odpowiedz. Uważam, ze tak zadane pytanie Diesel czy Benzyna nasuwa się tylko jedna odpowiedź czyli diesel. 1.9 TDI dobre silniki jednak droższe w obsłudze niż 1.8 który takze jest cierpliwy jednak jego wadą jest to że napedza go benzyna czyli paliwo za prawie 5zł/litr.

Więc tak....jak benzyna to tylko z gazem i to dobrym gazem, w tedy mocy nie stracisz a koszty jazdy wyjdą jak w TDI

No i uprzedzę kolejne pytanie. Tak-gaz niszczy silnik, ale tylko źle wyregulowany, źle dobrany i kupowany po taniości.....za to przy instalce takiej jak Pan Bóg nakazuje i gazownikiem który ma w głowie kilka szarych komórek, będziesz latał jak na benzynie a silnik będzie tak samo żywotny.

No i jakbyś się zdecydował na kupno benzyniaka to kupuj bez gazu bo nie wiadomo kto tam co założył....może jakieś badziewie i będziesz miał problemy...no chyba że jesteś oblatany w temacie i będziesz pewny że jest dobra instalka a nie firma typu Krzak ze zwężonym mikserem który zamula auto na obu paliwach za to jest łatwy do regulacji. Takze z gazem trzeba uważać.....jak masz zamiar na nim oszczedzać (raz przy kupnie instalki) to w benzyniaka się nie pchaj tylko w klekota.

Kowal_80 
Ventofan

Silnik: 1.8 benz
Wysłany: 2010-06-26, 21:26   

ja mam w automacie. tzn takiego własnie szukałem. jestem zwolennikiem wyłacznie automatów i powiem Ci,ze jestem mega zadowolony. odrazu po kupnie zmieniłem filtr i olej i latam juz rok jak ta lala. gaz mi dobrze wyregulowali i powiadam Wam za prawdy,ze pali mi ok 10litrow. jak waliłem przez cała Polske,tak w miare kulturalnie to i 8,5 potrafił wziąść. az sam czesto jestem w szoku.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2010-06-26, 22:49   

Kowal_80 napisał/a:
ja mam w automacie.

Oczywiscie ja do automatów nic nie mam. jestem po prostu typowym Polakiem, ktróry liczy się z każdym groszem i dlatego napisałem

Paweł J. napisał/a:
Manual jest tańszy w obsłudze a poza tym w razie awarii, tych skrzyni jest znacznie więcej na rynku.

Chodź o gustach typu diesel VS benzyna lub manual VS automat, się nie dyskutuje....wedle uznania :piwo:

Odpowiedz do tematu