Silnik: 1.8narazie;] Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2010 Posty: 762 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2010-06-20, 00:39 Korektor siły hamowania a gleba
Od kiedy kupiłem samochód walczę z hamulcami a raczej z ich mierną skutecznością , fakt że mam najzwyklejsze tarcze "pełne" ale coś jest nie tak .Ostatnio po zapoznaniu się z budową całego układu skumałem że korektor w ventce ma zmienną geometrie , ciśnienie na tył wzrasta wraz z ciężarem opartym na tylnej ośi a tak naprawdę nie tyle go ciężar interesuje co położenie tylnej belki względem całej budy .Moje auto(na pusto) siedzi z tyłu nie miłosiernie opona wchodzi w nadkole .Czy to może mieć aż takie znaczenie ?
pryyy tarcza z tyłu i słaby hamulec????pzy glebie to jednym słowem masakra nie samochód jak ty na glebie nie masz hamulca samochód powinien stawać dęba
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-06-20, 22:32
archeolog, najpierw piszesz że walczysz z mierną skutecznością hamulców, potem że z tyłu masz za duże ciśnienie. Nie rozumiem tego, ale jeśli chodzi o Twój problem to korektor jest regulowany i można go przeregulowac do nowego zawieszenia, ale żeby to dobrze zrobić trzeba mieć dwa manometry wpięte w tylne i przednie hamulce. Bez obciążenia ciśnienie na tył powinno byc powiedzmy dwa razy mniejsza jak na przód, np jak jest 10 barów z przodu to 5 barów z tyłu, to tak mniej więcej, dokładne dane sa w każdej serwisówce. Inaczej pozostaje tylko na oko
Silnik: 1.8narazie;] Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2010 Posty: 762 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2010-06-24, 01:00
No właśnie fakt miernej skuteczności próbuje skojarzyć z tym korektorem może za dużo daje na tył
_________________ Das is das ...
sisu [Usunięty]
Wysłany: 2010-06-24, 21:49
Chyba źle rozumiesz temat - korektor nie odpowiada za podział - przód/tył, korektor zmniejsza siłę hamowania tylnej osi w zależności od jej obciążenia. Więc to że zmienisz jego ustawienia nie wpłynie znacząco na skuteczność przednich hamulców. Jeżeli mamy tu na prawdę mierne hamowanie to sprawdź też przód i sprawdź pompę i servo.
Jeśli się mylę proszę mnie poprawić, ale nie wg mnie mam racje
pozdr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum