witam... autko działa i smiga normalnie wszystko glancuś ale mam taki problem w zime wskazowka byla 70-80C teraz jest 80C jak jade a w miescie w korkach podchodzi nawet delikatnie ponad 100C (102/105) tak... plyn byl zimowy i na wiosne jakos 2 L wyparowalo dolalem wody destylowanej na stacji i tak jezdze... wiatraki na postoju w korku sie zalaczaja sprawdzalem... ale temp przekraczająca 100C nie jest niczym zlym w takie upaly na postoju?
Ostatnio zmieniony przez miroxpl 2010-07-02, 14:04, w całości zmieniany 1 raz
mam tak samo za pierwszym razem sie do okolo 104C nagrzewa po chwili spada i pozniej zalezy jak jade taka temperature pokazuje jak wentylatory sie odpalaja to luzik
a moze rzeczywiscie zegar temp Cie oszukuje, skoro przy zalaczeniu wiatrakow temp nie spada?
ja kiedyz mialem problem z wiatrakiem- nie kontaktowal na kostce przy wiatrakku i nie zawsze sie zalaczal.
ale wtedy przy okazji sprawdzilem multimetrem temperatury zalaczania i wylaczania sie wiatrakow i wszystko sie zgadzalo jak popdaje producent (wyszlo wtedy, zs zegar temp. nie jest zbyt dokladny):
temp. wlaczenia:
I predkosc 92 do 97 st C
II predkosc 99 do 105 st C
temp wylaczenia:
I predkosc 84 do 91 st C
II predkosc 91 do 98 st C
no i dane termostatu:
temp poczatku otwarcia: 85 st C
temp konca otwarcia: 105 st C.
I predkosc 92 do 97 st C
II predkosc 99 do 105 st C
temp wylaczenia:
I predkosc 84 do 91 st C
II predkosc 91 do 98 st C
no i dane termostatu:
temp poczatku otwarcia: 85 st C
temp konca otwarcia: 105 st C.
ja bym to dał do jakiejs porady czy cos takiego
co do termostatu to jak by mu sie nie otwierał to silnik b y mu sie zagotował
a jak by był otwarty to by przy spokojnej jezdzie nie łapał 90
mi sie wydaje ze licznik oszukuje,lub czujnik
lesny1982, moim zdaniem sposob jest prosty.
sprawdz czy temperatury rzeczywiste pokrywaja sie ztymi ze wskazan zegarami. ja z moich prob stwierdzilem, ze ponizej 90st wskaznik na zegarach oszukuje, potem jest juz dobrze.
sprawdzisz przy okazji czy czujnik od wiatrakow dobrze pracuje. jak pisalem u mnie zalaczaly i wylaczaly sie dokladnie przy podanych temperaturach.
skombinuj multimetr z zewnetrznym czujnikiem temperatury i wrzuc go do zbiorniczka wyrownawczego. bedziesz wiedzial co Cie tam oszukuje.
FWD350 z termostatem to w sumie masz racje, ale moze dziala a sie rozregulowal?
a co do temp., to ja zawsze, przy jakiejkolwiek jezdzie mam 90st wedlug zegara. o ile pamietam z pomiarow, w rzeczywistosci jest to jakies 85-88.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum