witam mam pewien problem posiadam w aucie centralny zamek na kluczyk podejrzewam z oryginalny, ale jest jeden problem a mianowicie jak zamykam albo otwieram drzwi od kierowcy to zamyka tylko jedne drzwi(kierowcy) a nie wszystkie jak powinien . Jak otworze albo zamknę od pasażera zamyka wszystkie drzwi.
wymieniałem zamek od strony kierowcy i to samo.
Pomocy
Pozdrawiam
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-07-08, 21:13
Jeśli zamek, a konkretnie włącznik w zamku jest ok - tak załóżmy skoro wymieniłeś zamek , to muszą być winne przewody od tego włącznika, najpierw szukaj złamanych w wiązce wchodzącej do drzwi: szary, zielony, czerwono biały
Jak zdejmiesz boczek to widać w zamek wchodzi wtyczka z dwoma kabelkami tą wtyczke mozna wyjąć razem z częścią zamka i tam są włąśnie czujniki zamknięcia o otwarcia drzwi przyćiśnij czujnik jak nie reaguje to szukaj kabelka sprawdź na łączeniu przy drzwiach pozdro.
_________________ Przewozy 9 osobowym busem dostępny 24h. Mercedes Vito 639 www.Pewka.pl cała Europa.
Otwórz drzwi kierowcy, zdejmij tą powalowaną membrane co idzie od drzwi do karoseri i tam zobacz czy taka rureczka jest połączona, tak czy tak ją dociśnij i wtedy spróbój.
Ten zamek oparty jest nazwijmy to krańcówko. gdy przekręcasz kluczyk powoduje on zwarcie się styków w krańcówce i wtedy jest wysyłany sygnał do sterownika który wysyła sygnał do pompki ,która zaczyna pracować, ponad to jak ktoś ma szyberdach to przetrzymanie kluczyka w pozycji zamykania spowoduje domknięcie szyberdachu. I teraz rada moja tak. Najłatwiej będzie wyeliminować kable wyjmując złącze przy tej krańcówce( jak się nie mylę jest ona przy klamce) Weź kawałek druciku i zewrzyj środkowy przewód z którymś z tych przewodów znajdujących się obok niego( jeżeli dobrze pamiętam jeden wysyła sygnał zamknij, drugi otwórz nie pamiętam tylko kolorów) jeżeli podczas tej operacji zamek zadziała to wina leży w owej krańcówce, natomiast jeśli nie no to będziesz niestety musiał szukać po kablach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum