Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z automatem
Autor Wiadomość
zajac555 
Autostopowicz
Vento automat

Silnik: 1.8 B
Wysłany: 2010-08-04, 22:40   Problem z automatem

Witam. mam problem ze skrzynia automatyczna w swoim ventylu, kupiłem go jakieś dwa tygodnie temu i sprawdziłem poziom oleju w skrzyni, poziom był ok ale kolor był czarny wiec postanowiłem go zmienić. Po wymianie automat zaczął nawet lepiej wpinać biegi ale po przejechaniu ok 60 km zaczął szarpać przy zmianie biegów, dodam ze zalałem olej jaki był podany przez producenta. przebieg ventyla to 170 tyś. km

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Silnik: 1.9TDI 110KM
Wysłany: 2010-08-10, 03:36   

Cześć rozumiem ze masz bagnet w skrzyni. No niestety czarny kolor nie dobrze wróży. Puki stary olej miałeś osad starego oleju utrzymywał jakąś tam wystarczającą szczelność w skrzyni na płytce podcisnienia. Teraz po wymianie puki był nowy olej a osad jeszcze się nie wypłukał skrzynia ci chodziła dobrze po wypłukaniu osadu jest jak mówisz proponuje jeździć spokojnie może się ułoży. A jak się nie poprawi to (skrzynia z bagnetem to 3 biegi bez filtra tylko z sitkiem w misce wyczyść se sitko). Doprowadź to do porządku bo ważna sprawa i sporo zaoszczędzisz pozdro. :)

Qwik 
Autostopowicz

Silnik: Gazzzzzz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-08-10, 14:03   

Możesz również zalać inny olej tzn "gęstszy" poprawia to szczelność układu, a co za tym idzie będzie lepiej zmieniał biegi. O ile się nie mylę masz zalany 75W(...) zalej np Dynadrive 80W90.
Powinno pomóc, większość samochodów sprzedawanych z automatyczna skrzynia jest zalewna gęstszym olejem nawet tym do mostów aby tylko uszczelnić ... wiem to z własnego doświadczenia ponieważ mąż prowadzi serwis pogwarancyjny mercedesa .

Odpowiedz do tematu