witam
mam malutki kłopot z wyrególowaniem kątów zawieszenia przedniego w moim ventylku. wymieniłem przednie amorki i chyba coś jest $*^%*&%( z kątami koła bo niby nic sie nie dzieje na drodze w czasie jazdy ale podczas hamowania strasznie gubi przyczepność. pytałem juz koleżki czy jest jakis sposób garażowy taki bez przyrządów na ustawienie tych kątów i powiedział że trzeba popuścić śróby mocujące amorek do piasty i odciągnąć piastę jak najbardziej w dół bo na uchwycie od wahacza jest u góry podłóżny otwór i jak sie ją odciągnie i skręci w tej pozycji to powinno być ok. tylko że od strony pasażera jest tak jak od strony kierowcy w uchwycie piasty na górnej śróbie podłóżny otwór a w uchwycie amorka na dolnej jeszcze jeden i w ten sposób łatwo mozna przedobrzyć kąt. macie może jakiś sposób na to??
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 199 Skąd: Orneta
Wysłany: 2006-12-04, 20:15
stacja kontrolii pojazduw i niebaw sie wto sam to tylko tak prosto wyglonda i nieradze bawic sie samemu bo bendziesz widzial skutki po oponach ja ci radze zrub to w jakeis firmie nieduzo zaplacisz ale bendzie ok pozdrowienia
Silnik: 2e Pomógł: 25 razy Wiek: 45 Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 924 Skąd: Ostróda
Wysłany: 2006-12-04, 20:23
mozna na klepki ale to stara metoda i tak piszac to na forum to jest troche zawile
jec na laserowe ustawianie bo szkoda opon ŻYCIA co najwazniejsze
mogles tez na stare punkty ustawic i by bylo dobrze
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-12-04, 22:29
Popieram przedmówców to jest Twoje życie i nie warto na tym oszczędzać, pojedź do jakiegos nowoczesnego warsztatu (nie Pana Czesia co ustawi ci ręcznie w garażu), zaplacisz parę groszy a będziesz miał pewność że wszystko jest GIT a patrząc finansowo szybko się zwróci wydana kasa bo zaoszczędzisz na oponach.
Ja za pełną geometrię zapłacilem 120 zł. I jest super.
popieram przedmowcow.
daj sobie spokoj chlopie. ja to kiedys tez robilem na sznurek , ale tak naprawde zadna z tych komunistycznych metod nie jest dobra. nie ta era.
proponuje do fachowcow.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-12-05, 00:40
jaca napisał/a:
w ostródzie robia za 60 zł
za pełną geometrię? W Łodzi 70 kosztuje ta najprostsza ale po wymianie przekładni musiałem zrobić pełną. Samo sprawdzenie to 50 zł, więc u Ciebie Jaca jest bardzo tanio...
Silnik: VR6
Wysłany: 2006-12-07, 16:54
bzdury ci jacys koledyz gadaja ze odkrecic pociagnac i bedzie dobrze.. to bezsens! I CO DALEJ BEDZIE ZLE USTAWIONE! musi byc przyrzad ktory zmeirzy kat pochylenia kola.. zgadza sie tak sie przestawia ale nei jestes w stanie zmierzyc i ustwaic pochylenia kola bez przyrzadu...
jedz na ustawienie calej geometrii tj zbierznsoc i katy...
ja place 30 zl za wszystko i robie to 2 razy do roku ale to inna bajka i moj staly mechanik
_________________ www.vwVento-Fans.com
...najlepsza strona i FORUM miłośników VW Vento!!
www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne
Silnik: VR6
Wysłany: 2006-12-08, 09:14
po 1 ustawieniu strickto komputerowym nie wierze tym uradzeniom do konca
to robie u kolesia na ustawianiu jakby recznym ale laserowym ( bo sa tez na linki i inne pierdy)
ma dosc dobry ten sprzet i co wazne obrotnice pod przednimi kolami czego czasem mechanicy nei maja wiec nei wiem jak sa w stanei dobrze ustawic zbierznosc... nabijaja ludzi w butelke!
_________________ www.vwVento-Fans.com
...najlepsza strona i FORUM miłośników VW Vento!!
www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne
witam,polecam robic najpierw ustawienie wszystkich kątow i dopiero na koncu zbieznosc, najlepiej laserowym przyzadem 4 glowicowym.Odradzam wszystkie stare narzedzia pomiarowe na linki itd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum