Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-23, 10:51
czy można sprawdzić czy sprzęgło zostało wymienione
Autor Wiadomość
timon 
Autostopowicz
Blah

Wysłany: 2006-12-21, 15:23   czy można sprawdzić czy sprzęgło zostało wymienione

Hej, jestem posiadaczem VW Vento 1.6 od miesiąca. Sprowadziłem go z Holandii, jednak auto wymagało wielu napraw. Polecono mi mechanika, ktory okazał się ostatnim patałachem. M.in. niecałe dwa tygodnie po kompleksowym przeglądzie i naprawach - wysiadły mi hamulce (mimo iż prosiłem przed naprawami zeby wlasnie na hamulce zwrocil szczegolna uwage).

Ale do rzeczy. Jedna z "koniecznych" napraw byla wymiana sprzegla. Problem polega na tym, ze podejrzewam, ze sprzeglo w ogole nie bylo wymienione - tylko sama linka (mimo, ze oczywiscie zaplacilem za calosc). Ogladalem od spodu skrzynie biegow - sruby wygladaja na nie ruszane od dawna.

Pytanie - czy jest jakas mozliwosc sprawdzenia, czy sprzeglo bylo wymienione, bez demontowania calej skrzyni biegow?

Bede wdzieczny za kazda wskazowke.

browar1 
Zapalony Ventkarz
majster

Wysłany: 2006-12-21, 21:06   

witam na forum a wymienial docisk czy samą tarcze jak tarcze to niesprawdzisz ale jak docisk to zdejmij zaslepke w skrzyni jest na guze znajdziesz bezproblemu i popatrz powinna sie blyszczec nowoscią a podrugie po srubach powinienes widziec . co do chamulców zwal kolo i odrazu zodaczysz tarcza cala bendzie jak nuwka zero rdzy . ajak co zmierz jezeli jest to niewentylowana to powina miec 12mm grubosci ani rantu . wez jezc do tego buca i niech ci odda stare czensci (wymienione ) pewnie sie bendzie tlumaczyl ze wywalil a ty nalegaj . a masz rachunek

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2006-12-21, 23:38   

Popieram browara, ciężko ci będzie sprawdzić sprzęgło, jeśli nie wymienił docisku, z drugiej strony to głupota wymieniając sprzęgło nie wymienić docisku...

Wrzuć od razu gościa na czarną listę mechaników.

timon 
Autostopowicz
Blah

Wysłany: 2006-12-21, 23:51   

Dzieki wielkie za pomoc. Wiem juz na pewno ze sprzegla nie wymienil - sruby i gwinty sa tak zasniedziale ze nie ma mozliwosci zeby ktos je ruszal. Wymieniona zostala tylko linka (btw: twierdzil ze wymienil komplet).

Czekam na reakcje goscia - ale jak tylko cos pojdzie nie tak i bedzie dalej sciemnial - z czarna lista mechanikow nie bede sie wahal.

Poza tym - duzo w tym mojej glupoty. Powinno mnie od razu zastanowic, ze przy odbiorze samochodu pokazal mi wylacznie linke. Ale coz - na bledach sie czlowiek uczy (szkoda tylko ze czasami kosztuja tyle kasy :]

Dzieki wszystkim za pomoc - Wesolych Swiat i Równych Asfaltów :D

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-12-22, 00:02   

timon, masz jakiś papier na to że koleś niby wymienił to sprzęgło, wiesz czy dał CI jakąś gwarancję, rachunek lub coś w tym stylu? Jeśli tak to masz go w garści, a jak nie to lipa, bo w sumie może się wyprzeć wszystkiego...

browar1 
Zapalony Ventkarz
majster

Wysłany: 2006-12-22, 11:11   

to niech go poda ze naczarno robi to mu skarbuwka tak kolo dupy narobi ze mu sie odechce .

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-12-22, 21:19   

browar1 napisał/a:
to niech go poda ze na czarno robi to mu skarbówka tak kolo dupy narobi ze mu sie odechce .

ni w cholere, też miałem ostatnio ten pomysł po tym jak mnie robił w ch... pewien mechanior. W sumie prawda jest taka, że odechciało mi się, bo telefonicznie nie można zgłosić czegoś takiego. Pojechałem osobiście a tam babeczka kazała mi wyjąć dowód osobisty i drugi dokument ze zdjęciem, napisać oficjalne pismo,, gdzie wpiszę wszystkie swoje dane osobowe włącznie z nr dowodu itp. Odpuściłem sobie, bo jak wiadomo, oskarżony ma wgląd do tego potem w trakcie trwania sprawy, więc na pewno miałbym poprzebijane opony dzień w dzień, więc nie warto...

Odpowiedz do tematu