witam od jakiegos czasu mam problem z kontrolka od oleju a wygladato tak po przejechaniu ok 20 km po przekroczeniu 220 tys obrotow zapala sie kontrolka oleju a jak dodam gazu na ok 3 tys gasnie Cisnieni jest dobre wymienilem juz licznik czujnikii nawet filter oleju olej tez coto moze byc moze ktos z was mial taka sytuacje Martwie sie ze to moze byc koniec silnika ale czy ja wiem oleju nie bierze niebiesko tez nie ma i panewki tez nie slychac PROSZE O POMOC POZDRAVWIAM
Mi zapalała się kontrolka od oleju gdy się zatrzymywałem, problem był w czujniku ciśniania oleju tym brązowym (chyba 0,2 Bara on ma) Tylko że mi olej wyciekał przez ten czujnik i sprawa była jasna.
na tym samym filtrze co pisales wymienialem i nic to nie zmienilo PROSZE o pomoc bo juz wszystko sprawdzilem i nadal to samo Moze ktos powie jakie powinny byc czujniki bo przed ta kontrolka to mialem bialy i czarny PROSZE WAS DRODZY KOLEDZY O POMOC BO MNIE SZLAK TRAFI
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-08-30, 23:17
marcinooooo, spokojnie. Masz dwa czujniki ciśnienia oleju, albo oba w podstawce filtra oleju, albo jjeden w podstawce, a drugi z boku głowicy. Jeden biały - ten jest zawsze w podstawie filtra jest na 0.18mPa, drugi brązowy nie czarny raczej, ale kolor nieważny ważna wartość - 0,03 Mpa. Brązowy u mnie np jest z boku głowicy, ale w 1.8 o ile wiem jest też w podstawce obok białego. W podstawce może być jeszcze kolejny czujnik - od temperatury oleju dla MFA, ten cię nie interesuje.
Czyjniki to zwykłe włączniki - mają pozycję zwartą albo rozwartą
Teraz wiedz że jeden z tych czujników na zgaszonym silniku jest zwarty, drugi rozwarty, po włączeniu silnika i przekroczeniu zadanego ciśnienia oleju ten pierwszy jest rozwarty drugi zwarty. Nie pamiętam który jest który sprawdzisz każdym miernikiem. Wiedząc to sprawdzisz czujniki. Potem sprawdzisz czy we wtyku czujnika jest jkakieś tam napięcie. NIema bata, albo do jednego z czujników nie dochodzi napięcie z licznika, albo któryś jest zepsuty, albo co byłoby najgorsze za słabe jest ciśnienie oleju na wysokich obrotach. Trzeba je mierzyć na porządnie rozgrzanym silniku na wolnych oraz na wysokich ok 3000 obrotach i coś musi wyjść.
bylo mierzone cisnienie oleju i jest ok nawet byl juz dol silnika sprawdzany panewki w porzadku przy okazji mialem wymieniona pompe na nowa bo stara miala slady z uzycia Sprawdzalem nawet w ten sposob zeby go przydusic tzn jak najnizej zejsc z obrotow to jest stary sposob na sprawdzenie silnika Naprawde o swojego ventelka dbam jak moge chociaz ma juz przejechane ladnych km bo sluzyl w policji ale naprawde silnik ladnie pracuje nie kopci nie bierze oleju i naprawde ma niezle osiagi pewien mechanik podejrzewa ze ten silnik jest podkrecony specjalnie dla policji bo on ma tez 90 koni ale nie jezdzi tak jak moj a silnik ma tez zdrowy Sprawdze te jeszcze czujniki chociazjuz byly sprawdzane Jeszcze mam pytanie jezeli dol silnika jest ok to czy cos moze byc przyczyna braku cisnienia np glowica tloki czy pierscionki Pozdravwiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum