Wysłany: 2010-10-26, 11:17 Wymiana silnika 2.0 na jaki?
Witam! Sprawa wygląda następująco: kilka dni temu wykończyłem silnik w moim vento 2.0 GTI. Zdecydowałem sie na wymiane silnika. Silnik juz jest wyjety z auta. Oznaczenie silnika to AGG. Pytanie jest takie: Czy mogę ten silnik zastapić silnikiem 2E lub ADY ? Czy po prostu podejdzie pod osprzęt, kolektory z AGG?
Silnik: 2GT ADY LPG Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 27 Lis 2009 Posty: 474 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2010-10-26, 12:53 Re: Wymiana silnika 2.0 na jaki?
szlapa napisał/a:
Witam! Sprawa wygląda następująco: kilka dni temu wykończyłem silnik w moim vento 2.0 GTI. Zdecydowałem sie na wymiane silnika. Silnik juz jest wyjety z auta. Oznaczenie silnika to AGG. Pytanie jest takie: Czy mogę ten silnik zastapić silnikiem 2E lub ADY ? Czy po prostu podejdzie pod osprzęt, kolektory z AGG?
Witam. Powiem tak nie powinno być problemu przy odrobinie gimnastyki. Ja miałem w swoim Vento silnik 2.0 2E. niestety szlak go trafił z mojej winy. W tej chwili serducho mam od Golfa GTI z przełomu 94/95 rok. Na bloku ciężko było odczytać oznaczenie ale wydedukowałem że jest to silnik ADY, acz kolwiek na kolektorze wydechowym było AGG (gdzieś mam fotę) Problem był następujący.
2E ma inny kolektor i ułożenie rury do podłączenia dalszej części układu wydechowego dlatego musieliśmy przełożyć mój kolektor, na szczęście mocowania pasują. Trochę gimnastyki przy skręcaniu.
W ADY jest czujnik położenia wału korbowego czego nie ma w 2E wtyczka wisi sobie nie podłączona
Nie jestem pewien bo to robił kumpel ale przekładaliśmy chyba jeszcze sterowanie z racji że ja miałem instalkę LPG
Mi się udało wyrwać angola jak się niedawno okazało z dislowską skrzynią biegów.
To chyba tyle. Akcja trwała 3 dni. po pracy Mój wniosek taki że podejdzie.
Pozdrawiam i powodzenia .
Silnik: 2GT ADY LPG Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 27 Lis 2009 Posty: 474 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2010-10-26, 13:35
Aż tak dokładnie to nie potrafię C powiedzieć. My wyciągaliśmy silnik z golfa bo był rozbitek. Więc nam było łatwiej. Napisałem tylko z czym mieliśmy problem. Pompa wody podejdzie bo też przekładaliśmy z mojego i chyba alternator (ale reki nie dam) Rozrusznik był z silnikiem.
Co do reszty to nie mam pojęcia.
poprostu chodzi o to ze mam do kupienia silnik 2E tzn, sam słupek: głowica, blok. I czy będzie chodził na osprzecie z AGG
Bedzie chodził one generalnie róznią sie osprzętem,miedzy innymi własnie czyjnikiem spalania stukowego,kolektorem ssącym,wydechowym. Ale jak piszesz dajesz swoj osprzet. Skoro kolega D M C pisze ze dziala bez czyjnika Spalania stukowego to tym bardziej masz pewne ze to zagra.
Silnik wczoraj kupiłem. Okzazało sie ze nie podejdzie moj kolektor ssący ponieważ tym silniku jest głowica z G60 i wtryski wkręcane są w głowice a nie tak jak u mnie w kolektor. Co z tym teraz z robić? jakiś Inny kolektor?
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-10-28, 23:00
nie dam sobie głowy uciąć ale sama głowica w sensie otworów z tyłu jest chyba taka sama od 2E jak i AGG, różnice sa w zaworach ale nieistotne, skąd wiesz że to z G60. wtryskiwacze nie sa wkręcane tylko na wcisk listwa jest przykręcana Nie rozumiem tylko po co robisz sobie taki kłopot, w każdej chwili są dziesiątki ogłoszeń o sprzedaży silnika takiego samego jak miałeś. Czujnikiem stuków silnik się nie różni jest to samo, tylko czujnikiem wału
Ostatnio zmieniony przez pablomed 2010-10-28, 23:01, w całości zmieniany 1 raz
po prostu ten silnik kupiłem w dobrej cenie z innego forum był remontowany rok temu. Szukałem silnika AGG ale nic sensownaego nie znalazłem. Wszystko z rozbitych samochodów za grubą kase albo jakieś silniki nie wiadomego pochodenia... Teraz mam problem z tym kolektorem i chciałbym zeby mi ktoś udzielił fachowej rady ale to chyba załoze nowy temat a ten zamkne juz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum