Wysłany: 2010-10-31, 08:59 Wymiana mcphersonów na nowszego typu...
Witam!!!
Mój problem polega na tym że wybiły się w moim vento poduszki mcphersona i chcę je wymienić.
Moje auto jest z 1993 r. i słyszałem że te poduszki często padają - raz je już wymieniałem...
Pytanie brzmi czy da się założyć poduszki od vento/golfa młodszego rocznikiem i co trzeba jeszcze zmienić aby to dopasować...
Za odpowiedź dozgonnie wdzięczny
Silnik: 2.0 2E Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 22 Cze 2010 Posty: 103 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2010-10-31, 09:21
Cześć,
oczywiście da się to zmienić, tylko nie wiem czy jest sens. Musiałbyś kupić nowe poduszki z łożyskami, w tych nowszych łożysko jest osobno montowane, w starszym typie jest zintegrowane z poduchą. Oprócz tego do wymiany oczywiście sprężyny, bo nowszy typ ma węższy ostatni zwój, dlatego są inne poduszki. Amorki się nie różniły, więc mogą zostać stare.
Amortyzatory i tak muszę wymienić a przeczytałem na forum chyba golfa, że ten nowszy typ - czyli łożysko + guma osobno jest o wiele lepszy i się tak nie wybija...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum