Wysłany: 2010-12-08, 20:17 Vento 1.8 90km PROBLEM Z GAZEM;/ pomocy!
Witam mam takie pytanko. Po zapaleniu auta na pb i przelaczeniu na gaz na ZIMNYM silniku (mowie o temp ponizej 0stopni)samochod gsnie. Reduktor 9miesiecy BRC filterek wymieniony od gazu tydzien temu. na pb auto chodzi normalnie tylko na lpg gasnie jak jest zimny prosze o pomoc
Ja w swoim nieszczęsnym ex. gazie miałem to samo. przełączyłem za szybko na gaz i zgasł. Ratowało mnie tylko to, że w czasie jazdy było lepiej, trochę zamulił, zakrztusił się, ale zaskoczył i pojechał. Ale i tak jedna wielka padaka. A poza tym szybciej membranę szlag trafi jak zamrozi gaz w parowniku, lepiej tego nie robić i zaczekać nim trochę silnik temperatury podłapie.
Silnik: 2GT ADY LPG Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 27 Lis 2009 Posty: 474 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2010-12-08, 21:05 Re: Vento 1.8 90km PROBLEM Z GAZEM;/ pomocy!
Bioly888 napisał/a:
Witam mam takie pytanko. Po zapaleniu auta na pb i przelaczeniu na gaz na ZIMNYM silniku (mowie o temp ponizej 0stopni)samochod gsnie. Reduktor 9miesiecy BRC filterek wymieniony od gazu tydzien temu. na pb auto chodzi normalnie tylko na lpg gasnie jak jest zimny prosze o pomoc
Bo przy rozprężaniu się gazu spada jego temp, i Ci zamarza parownik. Poczekaj aż złapie min 50 stopni. Ja tak robie i jest gites
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-12-08, 23:04
do 50 stopni niema sensu czekać, byle ledwo co temperaturę złapał. Objaw gaśnięcia zwykle się zmniejsza jak się zregeneruje reduktor który już ma zestarzałe membrany
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-12-08, 23:16
Identyczne objawy jak u mnie...czyli potrzebna jest wymiana membran....po tym zabiegu problem znika.....przynajmniej ja tak miałem.
I to bankowo nie jest normalny objaw.....mój parownik potrafi przy -30 stopniach dać gaz do motoru, tuż po odpaleniu i na biegu jałowym obroty nawet na ułamek sekundy nie spadną, oczywiście w momencie przerzucenia na drugie paliwo....raz tylko tak próbowałem.
a u mnie znowu jest tak ze jak jest silnik jeszcze zimny chodzi ok i na obroty wchodzi dobrze ale juz np. po przejechaniu 2 km. gdy stoje na skrzyzowaniu na biegu jalowym chodzi ok a gdy chcem ruszac i dodaje gazu nie chce wejsc na obroty obroty spadaja chodzi nie rownie i gasnie. Ale gdy go odpale zaraz jade ok. Ale np. juz w trakcie jazdy jak puszcze nieraz pedal z gazu bede ponownie chcial dodac gazu znowu te same objawy i gasnie
Silnik: 1.8 90KM Pomógł: 10 razy Wiek: 48 Dołączył: 09 Mar 2006 Posty: 1226 Skąd: SZAMOTULY
Wysłany: 2010-12-12, 08:21
mialem tak w golfie i faktycznie sztywna byla membrana i na dodatek uszkodzona minimalnie
jak sie nie rozgrzal pozadnie silnik na benzynie to na gazie zamarzlo wszystko do samego mieszalnika i smierdzialo gazem w samochodzie wymiana mieszalnika zalatwila wszystkie problemy
_________________ ŻYCIE BEZ SILNIKÓW SPALINOWYCH BYŁO BY NUDNE! I NIE TYLKO
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum