Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Dziwne zachowanie na benzynie
Autor Wiadomość
MihasZiom 
Niedzielny kierowca

Silnik: AAM 1,8
Wysłany: 2011-01-10, 20:37   Dziwne zachowanie na benzynie

Witam. Mam kolejny problem z Ventylkiem. Samochód cieżko pali na benzynie, czasami zgasnie itp, na gazie nie ma takich objawów, czasami na benzynie załapie i jedzie dobrze, czasami przerwa i gaśnie. Dzisiaj chciałem go przegonić na benzynie, rozbujałem go troche i wtedy zaczał przerywać i strzelać w tłumik. Co to może być ?? problemem sa jeszcze falujące obroty na benzynie. Pompka paliwa jest nowa. Czy to bedzie silniczek krokowy ??

MihasZiom 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2011-01-11, 19:05   

Panowie, nikt nie ogarnia co to mogło sie stać ??

dikus14 
Zapalony Ventkarz
Szukam pracy!

Silnik: 1.8 Pb +LPG
Wysłany: 2011-01-11, 22:43   

Sprawdz przewody, kopułka , palec, wezyki doprowadzajace paliwo do silnika,, moze przypchane... i nie kiedy wpusci do silnika troche a niekiedy sie dławi.. Hmm Moze pod kompa?

MihasZiom 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2011-01-12, 21:45   

Ale na gazie nie ma takiego problemu, wiec raczej kopułka i przewody odpadają. Teraz mi brakło gazu na podwórku i nawet nie mam jak na benzynie dojechać na stacje bo teraz w ogóle na benzynie nie odpala, załapuje i tak jakby go zalewało, załamka. Świece czyściłem niedawno. Cewke wymieniłem bo miałem spaloną, może to jakies kable nie stykają dobrze, tylko czemu na gazie jezdzi normalnie?

Szycha... 
Ventofan
VW VENTO 1,8CL 96r.

Silnik: 1,8
Wysłany: 2011-01-12, 21:55   

trzeba by zajrzeć do paliwa , tak jak post wyżej przewody paliwa filtr paliwa robiłem takie autko i pan miał syf w paliwie a niby było wszystko ok a autko szarpało

MihasZiom 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2011-01-12, 22:13   

paliwo dobre bo jak wymieniałem pompke to wyciagałem bak i go czysciłem, paliwo nowe, filtr nowy, moze cos przy wtryskach??

MihasZiom 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2011-01-13, 20:06   

Jeszcze jakieś pomysły ?? Bo mam zamiar sie tym jutro zająć bo wkoncu mam troche wolnego czasu (studia itp) ?

Wilku 
Niedzielny kierowca

Silnik: 2.0 GT 115KM
Wysłany: 2011-01-13, 23:22   

ja mam pomysł... masz poprostu ustawiony zapłon na LPG... mialem tak w w golfie mk1 na gazie smigal jak zły, na benzynie sie dusil, lubil sobie strzelic czasem :) sprawdz jak ktos tam mowil kopulke, palec rozdzielacza i w nocy przy calkowitej ciemnicy sprawdz sobie kable psikajac je woda jak beda iskierki tzn ze maja przebicia i kable nalezaloby wymienic :) pozdro

MihasZiom 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2011-01-14, 15:07   

A możliwe jest ze zapłon powinien być inaczej ustawiony na lpg i benzynie ?? bo ja mam ustawiony o 40 stopni do przodu wzgledem idealnego ustawienia po stroboskopie. Jak miałem ustawiony idealnie to nie jezdził w ogóle na lpg, przekroczenie 80km/h to była jakas masakra.

Czekam na dalsze podpowiedzi :P

Wilku 
Niedzielny kierowca

Silnik: 2.0 GT 115KM
Wysłany: 2011-01-15, 12:53   

no na gazie chyba musisz miec wlasnie przyspieszony zapłon o iles tam :)
a poza tym kolego jaka masz instalacje? sekwencyjna czy gaz idzie z powietrzem? ;>

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2011-01-16, 00:54   

MihasZiom, spróbuj resety sterownika ECU - poprzez odłączenie klem na noc, potem zostawienie pracującego silnika na luzie aż do pełnego rozgrzania, i potem trochę pojeździj na banzynie. Jeśli problem ustąpi to jesteś w domu naprawisz po przeczytaniu o emulacji sondy na masę lub po założeniu odcięcia stałego plusa do ECU - na każdym forum o tym napisano tyczy się silników na monowrysku jak ABS, AAM, ABU, ABD.
Z tym zapłonem to nie tak. Po prostu na LPG można - ale absolutnie się nie musi - wyprzedzić zapłon więcej niż do benzyny czyli zamiast na 5-6 stopni powiedzmy na 9-10. Korzysta się ty z tego że na LPG nie występuje spalania stukowe a taki wyprzedzenie nieznacznie poprawia moc silnika

Marek81l 
Zapalony Ventkarz
VW Maniac

Silnik: AGG , 1Z
Wysłany: 2011-01-16, 21:45   

A ja sie tak spytam pompe paliwa wymieniales sam czy w warsztacie Ci to robili??
Bo mialem identyczny problem w identycznym silniku,tylko do tego dochodziło jeszcze ze gasnął przy skręcaniu w lewo :D . I byla wlasnie nowa pompa w baku.Okazało sie ze jak mechaniki wkladali juz dekiel na bak to pompa wypadła z prowadzen w baku i leżała po skosie i nie umiala nabic tyle cisnienia ile powinna. Sam se ją poprawilem i do konca było juz gitara,a i tak sugerowałbym to sprawdzic bo mogła sama wypasc jesli za słabo byla przekręcona.

MihasZiom 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2011-01-16, 22:15   

Problem częściowo rozwiązany, powodem nieodpalania na benzynie był nieszczelny wąż paliwowy, został wymieniony i samochód odpala elegancko na benzynce, wystarczy lekko zakrecić i już pali. Dodatkowo przstawiłem delikatnie zapłon i nie wierząc w sens takiej regulacji "na słuch" musze stwierdzić ze mu sie poprawiło :P lepiej jezdzi na gazie. Pozostał problem falujących obrotów na benzynie. i kolejne pytanie

Czy silniczek krokowy działą tylko na benzynie ?? bo na gazie obroty nie falują.

Marek81l 
Zapalony Ventkarz
VW Maniac

Silnik: AGG , 1Z
Wysłany: 2011-01-17, 17:03   

Jaka instalacja LPG,automat czy manual??
Ogólnie w AAm powinna byc auto z registerem i generalnie krokowka z beny nie ma za duzo do gadania. Ale czasem jest tak ze nie ma registera i jest na srubke,wtedy napewno krokówka nie musi działac na LPG.
Z tym ze w AAM jest ta krokówka niezniszczalna rzeklbym,tylko raz u Rufika sie popsuła i dalismy inną. Jakby co mam AAM na częsci całego.

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2011-01-17, 19:04   

MihasZiom, resret o którym ci pisałem to wyjasni, ale oczywiście silniczek krokowy działa również na LPG, jesli reset pomoze to juz znajdziesz co zrobić albo zapytasz.

Odpowiedz do tematu