Silnik: 2.0 ABA Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 28 Paź 2009 Posty: 78 Skąd: Chełm
Wysłany: 2011-01-26, 10:40 Pranie tapicerki
Witam, Panowie może macie jakieś doświadczenia w praniu tapicerki w Vento. Bardziej chodzi mi o obicie drzwi niz o kanapę i fotele. Mam taki jasny / kremowy kolor . (Jetta III)
Szukam już dłuższy czas podobnych obić na allegro ale nie mogę znaleźć. W związku z tym chcę się dowiedzieć jak to bezpiecznie wyprać po zimie, zeby za bardzo nie zniszczyć. Wiadomo, ze na jasnym kolorze widać każdy najdrobniejszy brud czy smar...
Jaki preparat? Czym wycierać i tym podobne.
Ostatnio zmieniony przez Pozio89 2011-01-26, 10:43, w całości zmieniany 1 raz
Do prania ręcznego polecam Vanish lub Wezyr do prania dywanów ... rozcieńczy w cieplej wodzie zbełtać żeby solidnie piana stanęła i prac piana ,nanosić na zabrudzona tapicerkę i rozcierać kawałkiem firanki (dzięki czemu materiał się nie mechaci) ,ustrzegaj sie zbytniego namoczenia tapicerki i słabego zebrania brudnej piany bo będą zostawać plamy jeślitapicerka jest bardzo brudna , trzeba będzie czynność powtórzyć nieraz i 2-3 razy.
dobrze też sie sprawuje odkurzacz piorący ... przynajmniej do odessania resztek wody i brudu nawet po praniu ręcznym.
Jeśli masz na prawd zajechana tapicerek to najlepiej skorzystać z usług profesjonalnego zakładu który używa silniejszych detergentów
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Silnik: AAM Pomógł: 4 razy Wiek: 36 Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 333 Skąd: Joniec / Warszawa
Wysłany: 2011-01-26, 12:02
Koledzy, a jak jest z podsufitką?? Bo jesienią chciałem zobaczyć co w szyberdachu "piszczy" (standardowo popsuty) i nie domknąłem go dobrze... Zacząłem myć samochód i woda wlała mi się do środka dzięki temu mam zacieki właśnie na podsufitce...
Ojciec w passacie b3 jak samemu prał, to odszedł materiał i "dynda" sobie nad głową... Strasznie to wygląda i wolał bym tego uniknąć... Pewnie za bardzo namoczył, co?
Silnik: 1.9 TDi Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1254 Skąd: zamość
Wysłany: 2011-01-26, 18:37
co do boczkow to trzeba odessac brudna wode bo inaczej wyjdzie brud dalej...
a posfitke trzeba prac zimna wod ai najlepeij wziasc kawalek fioranki i jej mocno nie moczyc
Ferbus, no jesli nie przesadzisz z iloscia to sie nic nie stanie a najlepiej jak koledzy wyzej pisza uzyc firanki albo miekiej szmatki. co do pełniejszej nazwy to nie ma SONAX do tapicerki kupiony na stacji ORLEN
Ja uzywalem psikacza firmy golddrop. Tansza alternatywa Vanisha.
Co do mycia kanapy to mozna bylo psikac bez ograniczen, robila sie piana potem sie gabka i sucha szmata wycieralo.
A co do podsufitki to tutaj trzeba spryskac cala podsufitke rownomiernie, a najlepiej opracowac jakis system od boku do boku i od konca do poczatku.
Jak wyczyscilem tylko miejscowo to w tym miejscu bylo czysto/jasno a pozostale miejsca byly brudne. Jak zrobilem w pasie to zrobil sie taki "zaciek" ze bylo widac gdzie material schnal a gdzie nie. Dlatego jak myc to cala podsufitke, nie moczyc jej nadmiernie zeby sie nic nie stalo z materialem.
Psik psik na gabeczke i przecieramy, a potem czysta sucha szmata dotykamy.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 3.0 D 136KM Pomógł: 16 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 3004 Skąd: tyle dymu ?!
Wysłany: 2011-01-26, 21:09
tak jak pisze bradley jesli chodzi o podsufitke trzeba uwazac by nie przecholowac z wodą no i ze srodkiem tez nie bo jak damy za duzo srodka to wtedy wyjda nam zacieki .
_________________ VW Vento 1.9 D 1Y 64 KM
VW Vento 1.9 TD AAZ 75KM +
Mercedes W210 E 300 136 KM
tapicerki nie pierzemy bezpośrednio sama woda a piana z preparatu wiec aby przecholowac z woda trzeba sie postarac
Rafik napisał/a:
no i ze srodkiem tez nie bo jak damy za dużo środka to wtedy wyjda nam zacieki .
zacieki wychładza wtedy gdy tapicerka jest bardzo brudna i źle się zbierze brudna piane i nie wytrze sie do sucha ... dlatego jak wspominałem wcześniej albo prac 2-3razy albo odessać piane i brud odkurzaczem piorącym
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum