Wysłany: 2011-02-24, 19:04 Problem z Sondą Lambdą oraz z czujnikiem płynu cieczy chłodz
Witam. Jestem nowym użytkownikiem na forum.
Mam problem z Moim Ventem mianowicie mam vento 1.8 (90 KM) z LPG. Vento jest z 93 roku w 2004 został założony gaz. Podłączyłem go pod komputer i wykazał mi błąd czujnika płynu chłodzącego, wiec wymieniłem czujnik i znów podłączyłem usunąłem błąd i wyłączyłem auto i z powrotem go podłączyłem i wykazał mi się następny błąd dokładnie błąd 525 Sonda Lambda zwarcie na masie. auto mi szwankuje zalewa go i gdy przejadę np do klepu czyli około 5 km i wyłączę auto potem mam problem z odpaleniem jego .Proszę o pomoc ! z góry dziękuje powiedzcie mi co może być z tym moim kochanym Ventem :0
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2011-02-27, 10:04
Najpewniej co do błędu to musi być ze względu na ustawienie emulacji sondy na masę i z tym nic nie zrobisz i nie musisz nic robić.
Co do tego ponownego odpalania to rzecz jest dość typowa bo wówczas w niedogrzanym reduktorze pozostaje skroplony LPG który potem przy odpalaniu na benzynie zanadto wzbogaca mieszankę. Może pomóc regeneracja reduktora jeśli jest stary, czasem podregulowanie instalacji LPG, ale do pewnego stopnia musisz się do tego przyzwyczaić i jeśli planujesz zaraz po wyjechaniu gasić auto to nie pozwól mu się na gaz przełączyć ustaw przycisk na benzynę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum