Wysłany: 2011-05-06, 18:47 Thermotronic, a może coś innego?
Witam,
od pewnego czasu borykam się z jednym problemem w Ventce. Dotyczy on ogrzewania i chłodzenia.
Po zakupie wszystko było ok, jaką temperaturę ustawiłem, taką miałem.
Minęło parę miesięcy i na początku było tak, że jak ustawiałem temperaturę na środek, to miałem chłodne powietrze, a na minimum i maksimum to było ciepłe.
Teraz jest tak, że niezależnie czy ustawię ciepło czy zimno - grzeje lub chłodzi kiedy mu się podoba, nie mam na to żadnego wpływu. Raz będzie wiało bardzo zimnym powietrzem, innym razem robi się sauna.
Przed chwilą wyjąłem, wyczyściłem i przesmarowałem czujnik (wentylatorek koło radia). Nic to nie zmieniło.
Rozgrzałem silnik, wąż górny od chłodnicy nagrzał się bardzo szybko, a dolny dopiero przy 90*C zaczynał się grzać. Aktualnie w aucie wieje chłodne powietrze. To dobrze, bo idzie lato, ale wolałbym jednak mieć kontrolę nad temperaturą w aucie.
Macie jakieś pomysły?
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2011-05-06, 23:58
Jest taka klapka sterująca ciepłe/zimne, sterowana przez termotronic. Warto byłoby zajrzeć tam po wyjęciu konsoli, bo raczej to będzie usterka mechanicznaa nie elektroniki termotronika. Więc sprawdzić czy regulacja klapki działa od zewnątrz, a jeśli działa to w tej klapce są otwory zaklejone gąbką, ona często wypada i grzanie wówbzas słabe bo ciepłe powitrze miesza się z zminym. Poszykaj porady na forum tym lub golfa o wymianie nagrzewnicy - tam zobaczysz fotki a cześciowo czynności się pokrywają
Niestety nadal nie rozumiem, co chcesz mi powiedzieć...
Co mi da wyciągnięcie regulacji nawiewów? Tam są tylko cięgna od siły i kierunku nawiewów. Thermotronic sterowany jest tam elektronicznie (taka niebieska puszka).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum