|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - problem z szyberdachem&nie dziala nawiew na szybe
painkiller84 - 2009-10-11, 19:56 Temat postu: problem z szyberdachem&nie dziala nawiew na szybe witam wszystkich na forum od niedawna jestem wlasciecielem vento 1.9 TDI, przy kupnie poprzedni wlasciciel wspomnial o tym iz szyberdach ma tendecje do zawieszania sie i pokazal ukryty imbus i faktycznie wczoraj testujac dach okazalo sie ze nie dziala w ogole, nie ma zadnych szumow i najmniejszego poruszenia, sprawdzilem wiec imbusem bo poczytalem troszke na forum ze moze np. prowadnica byc peknieta -cale szczescie otwiera sie i zamyka bez najmniejszego problemu, z szyberdachem mam takie pytanie co moze byc nie tak- czy to moze byc wina wlacznika? sprawdzilem bezpieczniki i wszystkie sa ok i czy jest opcja w razie gdyby to np. byl wlacznik szyber dachu kupno nowego wlacznika ?
teraz cos swiezego-mianowicie nie dziala mi nawiew na szybe za sprawa pokretla ktore nie do konca sie pprzekreca w prawa strone w sumie sie juz w ogole nie przekreca bo cos sie stanelo i chodzi teraz bardzo lekko jak by cos spadlo...? mam goraca prosbe co by ktos umiescil jezeli to mozliwe jak sie sciaga ten panel od ogrzewania(tam gdzie pokretla)
pomocy !
bradley - 2009-10-11, 20:16
Sprawdz silniczek a dokladnie jego bezpieczniki polimerowe. Bo jak z korbka sie otwiera (nie uchyla tylko otwiera) to mechanizm jest sprawny.
A panel to musisz delikatnie podwazyc obramowanie wokol panelu, zdjac go, pozniej odkrecasz 4 sruby a zeby panel caly wyjac to musisz tez wyjac popielniczke i tam poodkrecac. Ale IMO to bedzie raczej problem w sterowaniu linkami i to za panelem trzeba glowe wsadzic i sprawdzic czy wszystkie ciegna sie poruszaja w pelnym zakresie.
Przemek - 2009-10-11, 20:17
jezeli chodzi o panel nawiewu to płaskim śrubokrętem zdejmnij ten czarny plastik w którym są pokrętła. nastepnie wyjmnij popielniczke gdyz tam sa śruby które wraz z tymi pod panelem nawiewu trzeba odrecic. wtedy wyjmujesz cała ramke która jest przykrecona i masz praktycznieregulacje nawiewów na wieszku
silverek - 2009-10-11, 20:31
zobacz to moze ci pomoze cos
LINK
painkiller84 - 2009-10-11, 21:48
silverek - pomoglo, jutro zerkne i napisze co wyszlo z naprawy nawiewu, co do szyberdachu jakies pomysly ?
Jendker - 2009-10-12, 08:46
masz tu link do szybera ja niedawno to samo miałem od 5 postu się zaczyna
http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=5359
painkiller84 - 2009-10-12, 10:41
Jendker- czyli brak reakcji szybra to moze byc bezpiecznik polimerowy ? czy tez miales calkowity brak reakcji po wcisnieciu przycisku od podnozenia szyberdachu ? no i kluczowe pytanie czy trzeba cos wylutowywac zeby je wymienic?
Jendker - 2009-10-12, 11:49
miałem reakcje odsówał się 5-10 cm i się wyłancza naciskają wielokrotnie przycisk odsówał się stopniowo i trzeba wylutować bezpiecznik i jak za zdjęciu(zaznaczone kółkiem) żeby wyciągnąć płytkę
painkiller84 - 2009-10-12, 15:19
szyber niech poczeka...dzis zabralem sie za nawiew a dokladnie nawiew na szybe, pokretlo to po prawej od zmiany miejsca dmuchania poprostu sie obkrecalo bez najmniejszego oporu co za tym idzie trza bylo rozkrecic, dla tych co nie grzebali tam nigdy tak jak np. Ja przyda sie mala instrukcja
wyjmujemy popielniczke (od dolu jest zastrzask ktory ja zwalnia) odkrecamy te srubki zaznaczone na czerwono i wyciagamy zaslepke z prawej strony(brak na zdjeciu)
wyciagamy wszystko(na zdjeciu caly mechanizm)
widok od gory, teraz czas na objasnienie awarii ktora sie stanela:
strzalka nr 1 pokazuje przesowajaca sie zebatke, strzalka nr 2 pokazuje w ktorym kierunku, podczas obrotu zebatek przy najmniejszym oporze na ruchoma zebatke zaczyna ona sie przemieszczac co powoduje brak kontaktu z zebatka ktora krecimy aby zmienic ustawienie nawiewu
zaznaczone miejsce czerwonym kolkiem to mocowanie zebatki, oczywiscie na zdjeciu tego nie widac ale podczas ruszania zebatka widac ze mocowanie jest pekniete, zastanawiam sie czy mozna by wywiercic otworek i wsadzic tam np. jakis metalowy pin dla usztywnienia chodz oczywiscie najprostszym rozwiazaniem bedzie wymiana elementu na inny np. z allegro chodz cena 70 zl nie jest mala jak za kawalek plastiku ale ze element i tak jest do wywalenia to zobacze co sie da z nim zrobic i umieszcze fotke jak wyszlo w razie gdyby sie udalo ...
painkiller84 - 2009-10-13, 10:53
szybka naprawa, rozgrzana srubke do czerwonosci o srednicy otworu wtapiamy w zebatke od dolu, nastepnie czekamy az ostygnie-minimalne szpary powstale od rozgrzania plastiku zalewamy klejem(trzeba uwazac zeby nie zlepic zebatki na amen)
nastepnie mozna ale nie trzeba-ucinamy srubke
nie wyglada to pieknie ale dziala, najgorsze przy montazu bylo zalozenie linek i klamerek na pancerze, z trzech klamerek udalo misie zalozyc tylko jedna, reszte pancerzy przymocowalem na plastikowe sciagacze, nawiew dziala dobrze, dodatkowo zebatki popsikalem smarem silikonowym, przetarlem tez styki papierkiem sciernym bo nie dziala stopien 4 od nawiewu
painkiller84 - 2009-10-15, 20:41
Witam po mojej nieobecnosci co do naprawianego ogrzewania to taka mala rada zeby jak juz przytwierdzac pancerze na sciagacze plastikowe to najlepiej ponacinac pancerze tak aby sciagacz mial punkt zaczepu, niby pierdulka a nie trzeba tak jak w moim przypadku rozbierac dwa razy.
szyberdachu nie robilem bo pada ciagle...
ale mam takie pytanie-dzis zmienilem radio i po zamontowaniu zaobserwowalem ze po wyjeciu kluczyka ze stacyjki resetuja mi sie ustawienia radia.... co moze byc nie tak ?
Paweł J. - 2009-10-15, 20:43
painkiller84 napisał/a: | co moze byc nie tak ? |
Było o tym pisane na forum...trzeba jakieś kabelki połączyć....zółty z czerwonym czy jakoś tak na pewno ktoś tu zaraz rozwieje moje wątpliwości.
painkiller84 - 2009-10-15, 21:41
szukajcie a znajdziecie http://forum.vwvento.org/...highlight=radio i jeszcze to http://forum.vwvento.org/...highlight=radio
krzeszak - 2009-10-15, 22:13
painkiller84, - dokładnie a bym nawet powiedział ze łopatologicznie ze zdjęciami itd wszystko opisane pod 2 wskazanym przez Ciebie linkiem tak od 3 strony ...choć cały temat jest niezmierni ciekawy i pouczający życzę miłej tekturki
painkiller84 - 2009-10-15, 22:57
poczytalem, zobaczylem, jutro ino swit zobacze co da sie zrobic, generalnie wychodzi na to ze trzeba zolty zamienic z czerwonym, a jezeli nie bedzie zoltego tylko np. bialo czerwony ? hehe
czarnysauber - 2009-10-16, 08:41
painkiller84 napisał/a: | najgorsze przy montazu bylo zalozenie linek i klamerek na pancerze |
ja tez calkiem niedawno wymienialem ten panel i potwierdza ze musialem sie niezle nameczyc by je zalozyc
painkiller84 - 2009-10-16, 09:52
nie jest latwo zas u mnie byly wyrobione plastiki o ktore klamerki mialy sie zachaczyc(dlatego sciagacze)
painkiller84 - 2009-10-16, 10:30
nie mam ani czerwonego ani zoltego ktory kabel z ktorym zamienic?
painkiller84 - 2009-10-16, 12:39
juz mnie nerwy poniosly wywnioskowalem ze trzeba zamienic kabel ktorym plynie + od stacyjki z tym od akumulatora i teraz pytanie jak to do kupy podlaczyc...czytalem czytalem i juz sam nie wiem co i jak... generalnie mam plan co by dac nowe gniazdo przy okazji podlanczajac wszystko jak powinno byc, co za tym idzie mamy nowa kostke:
stara kostke :
no i za#$%*^a instrukcje z ktorej wszystko wynika i na ktorej malo co widac :/
do tego jeszcze zdjecie kostki od tylu i prozba co by ktos opisal dokladne ulozenie kabli i jak to podlaczyc ze starymi kablemi(kolorystycznie: czerwony do niebieskiego itd.)
Jendker - 2009-10-16, 12:46
nie masz podtrzymania systemu radia w kostce poszukaj gdzie jest prąd (miernikem) "-" przyłuż do stacyjki a "+" szukaj w kostce prąd ma się pojawić kiedy przekręcisz na zapłon i zniknąć po wyłączeniu w radju poszkuaj niebieskiego kabla i połącz go z tym kablem który jest zgodny z tym opisem
painkiller84 - 2009-10-16, 12:56
nie mam miernika
Jendker - 2009-10-16, 13:01
to będzie ciężko
Jendker - 2009-10-16, 13:04
spróbuj podpiąć nową do starej kostki czerwony z czerwonym i dodatkowym żółtym, czarny z brązowym powinno podziałać jak nie będziemy kombinować dalej
painkiller84 - 2009-10-16, 16:01
Jendker napisał/a: | spróbuj podpiąć nową do starej kostki czerwony z czerwonym i dodatkowym żółtym, czarny z brązowym powinno podziałać jak nie będziemy kombinować dalej |
w porzadku jestes tak jak napisales tak tez zrobilem mianowicie :
czerwono-bialy+czerwony
brazowy+czarny
brazowo-czerwony+zolty
niebiesko-bialy+pomaranczowy
niebiesko-szary+niebieski
radio dziala i to wysmienicie, oczywiscie tylko wtedy kiedy jest w stacyjce kluczyk ale roznica jest taka ze po jego wyjeciu i ponopwnym wsadzeniu nie resetuja sie ustawienia stacji, podczas montazu nie moglem wyjac wsowek ze starej kostki wiec kupilem nowa i przy okazji przedluzylem kable, oczywiscie wszystko pospinalem nalezycie
Jendker - 2009-10-16, 16:14
to się cieszę że mogłem pomóc ja też mam że działa tylko jak jest kluczyk ale to w niczym nie przeszkadza
painkiller84 - 2009-10-16, 17:26
takie pytanie jeszcze mam, jak jest licznik "total" przejechanych km i przekrecamy stacyjke to na chwile wygasa stan licznika i pokazuje sie bodajze " IN 02" czy cos kolo tego ... ma to jakies znaczenie ?
bradley - 2009-10-16, 17:56
painkiller84, inspekcja olejowa. Olej sprawe i skasuj to. Znajdziesz w googlach jak to usunac tzn. nastawic.
Paweł J. - 2009-10-16, 17:59
http://www.vwvento.org/przeglad.htm
painkiller84 - 2009-10-16, 18:26
balem sie ze to moze byc jakis blad wyswietlany przez komputer, ale jak to jest komunikat o tym aby zrobic "duzy przeglad" to wszystko ok w koncu autko ma przejechane 280 000, kasowac nie bede bo mi to narazie nie przeszkadza-dziekuje za odpowiedz
zlotykamil - 2009-10-16, 19:19
painkiller84, plusiki kolegom zapodaj za pomoc
ja ostatnio tak kombinowalem z radiem w maszynie ze w końcu spaliłem czarna magia dla mnie te kolory
painkiller84 - 2009-10-16, 20:14
zlotykamil napisał/a: | painkiller84, plusiki kolegom zapodaj za pomoc
ja ostatnio tak kombinowalem z radiem w maszynie ze w końcu spaliłem czarna magia dla mnie te kolory |
plusiki zapodane co do spalenia radia tez sie o to martwilem, cos mi sie wydaje ze gdyby nie forum i troche szczescia to moglbym podzielic Twoj los, jakos sie udalo-dlatego umiescilem fotki co by ktos kto mial np. takie same ulozenie kabli mial poprostu latwiej ps. i tak najwiecej zabawy bedzie z szybrem ale niestety musze czekac na ladna pogode, wszelkie wniski wysnute umiszcze w poscie wraz pelna dokmentacja foto(chodz zdjecia to mi nie wychodza ) dotego umieszcze jeszcze naprawe przyciusku AC bo nie swieci i nigdy nie wiem czy klima wlaczona czy nie :/
zlotykamil - 2009-10-16, 20:36
painkiller84 napisał/a: | i nigdy nie wiem czy klima wlaczona czy nie :/ |
a tego sie nie czuje?
painkiller84 napisał/a: | ktos kto mial np. takie same ulozenie kabli mial poprostu latwiej |
no u mnie sprawa wyglądała z deka inaczej - bo to koparkowe radio było a takiego ułozenia kabli jak w JCB raczej nikt z forum nie widział pozatym tam wszystkie sa żółte
painkiller84 napisał/a: | wszelkie wniski wysnute umiszcze w poscie wraz pelna dokmentacja foto |
painkiller84 - 2009-10-16, 21:24
zlotykamil napisał/a: |
a tego sie nie czuje? |
nie jesli jest np. na ogrzewaniu wlaczona co by szyby nie parowaly
painkiller84 - 2009-10-16, 21:27
zlotykamil napisał/a: | no u mnie sprawa wyglądała z deka inaczej - bo to koparkowe radio było a takiego ułozenia kabli jak w JCB raczej nikt z forum nie widział pozatym tam wszystkie sa żółte |
coz ja tez zielony jestem w kabelkach
painkiller84 - 2009-10-17, 09:16
szybkie pytanie mam-akumulator z rana jest troche slaby wiec chcialbym go podladowac co za tym idzie musze go wyjac i teraz pytanie : czy nie bedzie mialo wplywu na komputer odpiecie aku. ? oczywiscie wszystkie ustawienia radia tez pujda w las...?
Jendker - 2009-10-17, 09:34
zresetuje ci godzine i dzienny kilometr radio oczywiście się zresetuje i od nowa trzeba ustawiać
bradley - 2009-10-17, 09:35
Radio out, przebieg dzienny out.
Ja nie wyjmuje akumulatora, wierze prostownikowi ze nie zrobi nigdy zadnego zwarcia. Szkoda zachodu z wyjmowaniem i wkladaniem akumulatora. No chyba, ze mieszkasz pod blokiem i potrzbujesz 50m kabla
Paweł J. - 2009-10-17, 10:10
Zresetujesz kompa w samochodzie...ale nic sie nie stanie...niejednokrotnie wyciągałem aku i samochód po zabiegu śmigał tak jak wcześniej czyi najprawdopodobniej nie miałem błędów.
Zresetuje się zegar i przebieg (Trip)
A co do radia to nie wiem...zalezy jakie masz....mi tam nigdy radio się nie resetuje...pamieta wszystko.
zlotykamil - 2009-10-17, 11:55
taki reset kompa na pewno na złe nie wyjdzie - nawet wskazane jest raz na jakiś czas odłączyć aku
i nie ładuj troche aku bo to dupny zabieg - najlepiej rozladowac do konca i zaostawic na noc pod prostownikiem na jak najdłuższe ładowanie - wtedy dopiero beda te pozytywne skutki
painkiller84 - 2009-10-17, 13:00
bradley napisał/a: | Szkoda zachodu z wyjmowaniem i wkladaniem akumulatora. No chyba, ze mieszkasz pod blokiem i potrzbujesz 50m kabla |
dokladnie potrzeba z 50 m kable pod blokiem nie mieszkam tylko w bloku hehe, podladowanie aku to chyba nic zlego w kocu po odpaleniu ciagle sie doladowuje...
bradley - 2009-10-17, 13:44
Podpialem aku pod prostownik i prawie w ogole go nie ladowal, wiec pomimo ze stal 4dni pod chmurka to za 1,5h jazdy naladowal sie.
zlotykamil - 2009-10-17, 18:23
painkiller84 napisał/a: | podladowanie aku to chyba nic zlego w kocu po odpaleniu ciagle sie doladowuje... |
no niby nic zlego - ale ładowanie w czasie jazdy to nie to samo co pod porzadnym prostownikiem małym amperażem - sam to przerabiałem poprzedniej zimy - kilka razy oby tylko odpalic i padał znowu na drugi dzień a jak go przez nocke naładowałem to fukał jak nowy - co prawda tez prze kilka dni bo był juz zdechnięty
painkiller84 - 2009-10-19, 11:22
Jeszcze takie pytanie ponieważ przy zmianie opon na zimowe zaobserwowalem ze tylnie tarcze są nie równo starte a klocki pozostawiają wiele do życzenia, teraz takie pytanie czy ma lub moze mieć to wpływ na to ze podczas hamowania lekko trzęsie sie kierownica? No i pytanie chodź pewnie na forum ktoś pytał j'kie tarcze na tył i jakie klocki'?
krzeszak - 2009-10-19, 11:58
painkiller84 napisał/a: | zaobserwowalem ze tylnie tarcze są nie równo starte a klocki pozostawiają wiele do życzenia, |
painkiller84 napisał/a: | takie pytanie czy ma lub moze mieć to wpływ na to ze podczas hamowania lekko trzęsie sie kierownica? |
zużycie tylnych tarcz i klocków nie powinno mies wpływu na drżąca kierownice... bardziej już zużycie przednich tarcz może sa krzywe i maja bicie...ewentualnie zle wyważone koła ale to drżenie by było cały czas wiec musisz się bliżej przyjrzeć przednim tarczom i klockom
painkiller84 - 2009-10-19, 13:35
krzeszak napisał/a: |
zużycie tylnych tarcz i klocków nie powinno mies wpływu na drżąca kierownice... bardziej już zużycie przednich tarcz może sa krzywe i maja bicie...ewentualnie zle wyważone koła ale to drżenie by było cały czas wiec musisz się bliżej przyjrzeć przednim tarczom i klockom |
no to zapytam inaczej-jaki koszt bylby hemulcow przod i tyl no i firma co by autko faktycznie hamowalo ? co do drgan kierownicy to owszem na poczatku bylo tak ze jak jechalem pomiedzy 90-100 km/h kierwonica zaczynala drzec coraz mocniej( opony z przodu byly w oplakanym stanie) wiec pojechalem wymienic wszystkie 4, podczas zmiany fachowiec powiedzial ze felgi sa krzywe i zalozy je na tyl bo na zime tak moze byc... stwierdzilem ze "ok" oczywiscie roznica byla ogromna bo przy jezdzie od 0-150 zadnych problemow nie bylo aczkolwiek dzis albo jestem przewrazliwiony albo lekko zaczyna drgac :/ oczuywiscie wystarczy lekko polozyc noge na hamulcu a kierownica zaczyna drzec :/
painkiller84 - 2009-10-20, 12:50
wstepne rozeznanie zrobione i wychodzi na to ze koszt hamulcow-przod lub tyl(komplet) to ok. 200zl firmy brembo(tarcze) i jakies tam klocki, dzis czas nadszedl na naprawe szyberdachu... o sukcesach i porazkach poinformuje
painkiller84 - 2009-10-20, 15:44
zabralem sie za szyber jak obiecalem-oczywiscie radze zaparzyc sobie ziolek na uspokojenie bo nie jest to nic latwego ...
sciagamy pokrywke(najprostrze)
odkrecamy dwie najwieksze sruby
po odkreceniu silnika mamy nasepujacy widok
usunelem wlacznik szybra bo mialem obawy ze moze byc jakos wadliwy, na zdjeciu mocowania wlacznika
i mamy wlacznik
po rozebraniu wyglada tak
na zdjeciu nizej widac po lewej wyczyszczone styki a po prawej takie jakie zastalem po otwarciu
w pewnym momecie myslalem ze to moze byc "to" ale po wyczyszczeniu i podlaczeniu dalej brak reakcji wiec rozebralem silnik ...
najpierw pokrywa (na zdjeciu widac co trzeba odczepic)
nastepnie 4 sruby
osobiscie rozebralem tez pokrywe zebatek (z ciekawosci, nie wiem czy teraz nie bede mial problemu z ustawieniem zebatek) smar okazal sie lekko juz wiekowy wiec wymienie go przy okazji
oczywiscie teraz nasowa sie pytanie czy po zlozeniu bedzie dzialac...
na stronie http://www.forum.vwgolf.p...tart=15&t=17245 jest jak sobie poradzic z tym problemem, najlepiej bedzie zastosowac metode pierwsza czyli "Jeżeli chcemy naprawić usuwając zabezpieczenie to po prostu należy wlutować zworki tak jak zaznaczyłem na zielono" oczywiscie tylko do sprawdzenia czy faktycznie to wina bezpiecznikow polimerowych- ta metode zastosuje i dam znac czy dziala, jesli wszystko sie powiedzie wylutuje stare bezpieczniki i zastapie je nowymi
painkiller84 - 2009-10-20, 16:35
tak jak na tym foto z innego forum
zrobilem szybki test :
dwa kabelki+tasma malarska i zrobilem mostek omijajac bezpieczniki polimerowe
a teraz fakty:
silnik dziala az milo( jutro wymiana bezpiecznikow ) ! i teraz pytanie: dziala tylko otwieranie dachu i jestem ciekawy czy po zamontowaniu bedzie dzialac wszystko ? jezeli ktos to juz robil to prosze o odp.
Jendker - 2009-10-20, 19:12
painkiller84 napisał/a: | teraz pytanie: dziala tylko otwieranie dachu |
odsówa się czy podnosi
painkiller84 - 2009-10-20, 19:30
odsowa
Jendker - 2009-10-20, 19:37
a do góry nie idzie
bradley - 2009-10-20, 19:44
Otwieranie dachu to silniczek kreci sie w prawo.
Uchyla, silniczek kresi sie w lewo.
Albo na odwrot. Ale zasada jest taka jaka napisalem. A jak zaczales krecic na sucho silniczkiem to teraz w samochodzie przy zamknietym szyberze musisz podlaczyc silnik pod kostke, nacisnac guzik zamykania, a jak silnik wskoczy na swoje miejsce dopiero wtedy mozesz przykrecic go do budy i mechanizmu szybera.
painkiller84 - 2009-10-20, 19:52
dokladnie szyber sprawdzalem na sucho po zrobieniu mostka zeby ominac bezpieczniki polimerowe i tylko podczas sprawdzania dzialalo odsowanie szyberdachu, pozostale przyciski nie dawaly zadnego rezultatu i chodzi mi o to czy reszta funkcji bedzie dzialala po podlaczeniu silnika do szybra czy poprostu cos jest nie tak ? jutro zajme sie zmiana bezpiecznikow i skoro jest wszystko rozebrane to najlepiej zrobic raz a pozadnie-troche mieszam za co z gory przepraszam ale dostaje bialej goraczki walczac z szybrem
bradley - 2009-10-20, 20:09
painkiller84 napisał/a: | tylko podczas sprawdzania dzialalo odsowanie szyberdachu, pozostale przyciski nie dawaly zadnego rezultatu i chodzi mi o to czy reszta funkcji bedzie dzialala po podlaczeniu silnika do szybra |
To go podlaczales czy nie. Bo to jest jakies maslo maslane.
painkiller84 - 2009-10-20, 20:13
bradley napisał/a: |
To go podlaczales czy nie. Bo to jest jakies maslo maslane. |
no przeciez pisze ze na sucho czyli sam silnik bez montowania podpielem do kostki i sprawdzilem wlacznik, dzialalo tylko odsowanie dachu i tylko to ...
Jendker - 2009-10-20, 20:29
na sucho silniki powiniem działać we wszystkie strony (odsówać, uchylać i zamykać)
painkiller84 - 2009-10-20, 20:36
Jendker napisał/a: | na sucho silniki powiniem działać we wszystkie strony (odsówać, uchylać i zamykać) |
tez mi sie tak wydawalo :/czyli cos z przelacznikiem jest-moze ktoras z wsowek nie styka...bo srodek wyczyscilem idealnie i nie widzialem tam nic co by dzialac nie powino
Jendker - 2009-10-20, 20:43
wymień bezpieczniki i sprawdź to najlepsze rozwiązanie
painkiller84 - 2009-10-20, 20:44
Jendker napisał/a: | na sucho silniki powiniem działać we wszystkie strony (odsówać, uchylać i zamykać) |
tak tez zrobie
bradley - 2009-10-20, 21:46
Jakby dzialalo tylko odsuwanie to bys pojechal silnikiem w jedna strone i na tym koniec. CZyli po 3sekundach koniec zabawy.
painkiller84 - 2009-10-23, 13:06
witam-niestety mialem awarie netu :/ pozniej umieszcze foty i opis z wymiany bezpiecznikow pol. ale do rzeczy: bezpieczniki polimerowe wymienione i teraz niespodzianka tak jak to bylo przy zrobionym mostku szyberdach dziala tylko w jedna strone czyli odsowa sie i to w dziwny sposob bo najpierw szybko a nastepnie wolniej i to koniec jego dzialania, jak wciskam zasowanie lub uchylenie to slychac tylko pstrykanie w zespole silnika :/ jakies pomysly ?
Jendker - 2009-10-23, 15:21
co do odsówania to tak ma być napoczątku wolno później szybciej i znowu wolniej
ja mam taki sam silniczek wymieniłem bezpiecznik i działa bez problemów a jakie wartości dałeś bezp i gdzie jaką wartość przylutowałeś (np patrząc od góry bezpiecznika u góry 5A a udołu 3A)
painkiller84 - 2009-10-23, 16:15
dalem tam gdzie 3A-3,5 a tam gdzie 4A-5 czy jakos tak, podpiete jest napewno "ok" bo tak samo sie dzialo po ominieciu bezpiecznikow-juz wklejam foto
painkiller84 - 2009-10-23, 16:35
przesamrowalem :
a tak wyglada po wymianie
Jendker - 2009-10-23, 17:05
to są polimerowe a ten wygięty do jaką wartość ma
painkiller84 - 2009-10-23, 20:18
ten wygiety ma wartosc 3,5 A i to sa polimoerowe tylko inny ksztalt jakies pomysly co moze byc nie tak ?
Jendker - 2009-10-24, 11:25
wydaje mi się że złe wartości wsadziłeś tam gdzie jest wygięty powinno być 5A a ten drugi powinien być 3A a orginalne są są 2,5A i 4A oba na max 30V a ty masz tam gdzie 4A masz 3.5 A wię to może być przyczyna
painkiller84 - 2009-10-25, 08:06
Jendker napisał/a: | wydaje mi się że złe wartości wsadziłeś tam gdzie jest wygięty powinno być 5A a ten drugi powinien być 3A a orginalne są są 2,5A i 4A oba na max 30V a ty masz tam gdzie 4A masz 3.5 A wię to może być przyczyna |
sadze ze to nie to bo przeciez podczas obejscia bezpiecznikow mostkiem dzialo sie to samo...
Jendker - 2009-10-25, 09:55
http://pl.wikipedia.org/wiki/Termistor znalazłem coś nie coś o tych bezpiecznikach poczytaj
Rodzaje termistorów
CTR – o skokowej zmianie rezystancji (ang. critical temperature resistor) – wzrost temperatury powyżej określonej powoduje gwałtowną zmianę wzrost/spadek rezystancji. W termistorach polimerowych następuje szybki wzrost rezystancji (bezpieczniki polimerowe), a w ceramicznych zawierających związki baru, spadek.
painkiller84 - 2009-10-25, 11:29
faktycznie cos te moje bezpieczniki sa inne-generlanie w sklepie sprzedawca powiedzial ze sa to polimerowe ale maja inny wyglad :/ teraz cholera wie, sadze ze to nie jest wina bezpiecznikow tylko skoro to nie np, ich wina to czego :/ ? dobra zamowie z netu takie jak powinny byc i zobaczymy ...
painkiller84 - 2009-10-25, 11:40
zamowione 3A i 5A
http://sklep.monster.pl/P...x?TowarId=29846
http://sklep.monster.pl/P...x?TowarId=29848
dobra wymienie bezp. na dniach i teraz pytanie a jesli po wymianie bedzie dalej to samo ? cena calego elementu na allegro ok. 45 zl cena bezp. polimerowych z netu ok. 20 zl z przesylka-zrobienie samemu bezcenne
painkiller84 - 2009-10-25, 12:26
Jendker napisał/a: | wydaje mi się że złe wartości wsadziłeś tam gdzie jest wygięty powinno być 5A a ten drugi powinien być 3A a orginalne są są 2,5A i 4A oba na max 30V a ty masz tam gdzie 4A masz 3.5 A wię to może być przyczyna |
tak powinno byc ?
Jendker - 2009-10-25, 14:09
nie masz sklepu elektronicznego w mieście ja dałem 4 zł
i tak jak na zdjęciu mam identycznie
painkiller84 - 2009-10-25, 15:52
Jendker napisał/a: | nie masz sklepu elektronicznego w mieście |
wiesz zjezdzilem prawie wszystkie w szczecinie i zawsze robia wielkie oczy i mowia "takich nie mamy" wiec jak mam jezdzic i tracic ropke to lepiej zamowie bo na jedno wyjdzie
Jendker napisał/a: | tak jak na zdjęciu mam identycznie |
czyli tak jak pokazalem tak zrobie-a jak dzialac nie bedzie to co wtedy ?
Jendker - 2009-10-25, 17:35
albo przełącznik jest nie halo albo gdzieś nie styka
Jendker - 2009-10-25, 17:40
ale jak słychać pstrykanie a nie ma reakcji wię to bezpiecznik ja tak miałem wymieniłem i hula
painkiller84 - 2009-10-25, 18:52
Jendker napisał/a: | ale jak słychać pstrykanie a nie ma reakcji wię to bezpiecznik ja tak miałem wymieniłem i hula |
zapewne gdybanie zostawimy jak nie bedzie dzialac-teraz trzeba uzbroic sie w cierpliwosc i poczekac...
painkiller84 - 2009-10-26, 20:49
tak przy okazji to jak ktos mialby problem z oswietleniem pokretel od ogrzewania za pomoca tzw.krzyza to drobna porada... w poprzedni wlasciciel zamontowal krzyz z diodami, niestety diody byly slabe i nie oswietlaly calosci wiec postanowilem troszke przerobic to co bylo:
przerobilem:
i dziala:
painkiller84 - 2009-10-27, 13:56
[quote="Jendker"]
teraz bedzie smiesznie - bezpieczniki przyszly wiec zabralem sie do lutowania i teraz najsmieszniejsze znow nie dziala oto pacjent po operacji
teraz tak: po podlaczeniu szyber ladnie sie odsunol, wcisnolem zamkniecie i zaczelo pstrykac, wcisnolem uchylanie i szyber ladnie pojechal do przodu do polowy i nagle stanol od tego momentu nie dziala nic ! tak jak by sie bezpieczniki przepalily znow ? juz nie wiem co jest nie tak, wszystko ladnie polutowane mocniejsze bezpieczniki i nadal nie dziala
w akcie desperacji omostkuje bezpieczniki i zobaczymy-mam jeszcze dwa wiec wrazie "W" to moge od nowa wlutowac nowki
sprawdze czy tez dziala czy nie ...
po omostkowaniu tez nie dziala tylko pstryka wiec bezpieczniki polimerowe nie maja nic z tym wspolnego :/ co to moze byc ???
Jendker - 2009-10-27, 14:22
to się nazywa ciężki pacjent a wyzerowałeś silnik na sucho bez podpinania w szyber
painkiller84 - 2009-10-27, 14:29
Jendker napisał/a: | to się nazywa ciężki pacjent a wyzerowałeś silnik na sucho bez podpinania w szyber |
czyli ?
Jendker - 2009-10-27, 14:33
Jak masz zamknięty szyber na 0 to silnikiem na sucho podnieś do góry i zamknij wsadź go w tryby i próbuj
painkiller84 - 2009-10-27, 14:35
ale teraz nic mi juz nie dziala...
Jendker - 2009-10-27, 14:41
nawet na sucho
painkiller84 - 2009-10-27, 14:42
nawet na sucho i po zmostkowaniu
Jendker - 2009-10-27, 14:48
sprawdź bezpieczniki na dole ktoś pisał
cinek82 napisał/a: | Jest to bezpiecznik nr 4 (oczywiście od lewej ). |
a jak nie to wymieś te bezp w silniku
painkiller84 - 2009-10-27, 14:56
sprawdzilem odrazu i jest ok wiec zabiore sie za bezpieczniki polimerowe-ostatnie podejscie na forum golfa wyczytalem ze moze to tez byc problem z elektormagnesem lub kablem odpowiedzialnym za auto zamykanie przy centralnym ... tyle mozliwosci ze juz nie wiem-jeszcze raz wlutuje nowe bezpieczniki i zobaczymy...chodz powinno dzialac przy zmostkowaniu?
Jendker - 2009-10-27, 15:02
tak zrób i wyzeruj silniki na sucho
painkiller84 - 2009-10-27, 15:26
ok
painkiller84 - 2009-10-27, 15:53
Jendker napisał/a: | tak zrób i wyzeruj silniki na sucho | wlutowalem ostatnie bezpieczniki i co sie stalo szyber sie odsowa i tylko odsowa-na sucho oczywiscie, wiec nie da sie go ustawic bo dziala tylko jedna funkcja, siedziac w aucie i sie %^^&* wpadlem na pomysl ze skoro wciskam przelacznik i cos pstryka wiec pewnie elektromagnesy-tak calkowicie na logike skoro na forum golfa komus padl elektromagnes wiec mi mogly pasc oba tzn. nadpalic sie styki, zaglebiajac sie dalej skoro szyber ma 3 funkcje czyli odsowanie zasowanie i uchylanie to przeciez liczba funkcji= liczbie elektromagnesow, co za tym idzie bezpieczniki sa dobre a padlo cos innego, nasowa sie teraz problem bo bedzie trzeba kupic nowy mechanizm, a co za tym idzie jaki bo szukalem orientacyjnie na allegro i jest kilka ich wersji co druga to inaczej wyglada, moze kupic jakas nowsza wersje ktora juz nie ma np. wady odnoscie polimerowych bezpiecznikow?
cos na potweirdzenie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=183489 mojego gdybania
Jendker - 2009-10-27, 16:20
ciężki przypadek spróbuj z pokombinować z tymi elektromagnesami bo już nie mam pomysłów
painkiller84 - 2009-10-27, 19:04
Jendker napisał/a: | ciężki przypadek spróbuj z pokombinować z tymi elektromagnesami bo już nie mam pomysłów |
cos mozna by bylo zrobic gdyby nie to ze nie mam zapasowych elektromagnesow pozatym nie wiem ktore sa dobre a ktore nie-kupie nowy element bo nawet jak by cos sie z czasem uszkodzilo to zawsze mam juz bezpieczniki, silniczek, oraz kilka bajerow ktore mozna bedzie na czesci wyszabrowac ze starego mechanizmu, najwazniejsze ze nie moge sobie zarzucic ze nie probowalem, co do mechanizmu to jest kilka na allegro i nie wiem ktory bedzie najbardziej odpowiedni bo ten co mam widac za bardzo bezawaryjny nie jest, tak czy inaczej oczywiscie napisze czy nowy dziala i skoro sie juz tak rozpisalem to dziekuje serdecznie za pomoc probowalismy i sie nie udalo -nie zawsze sie udaje
|
|