Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - przecieki

pieniek - 2006-11-06, 20:46
Temat postu: przecieki
witam wszystkich ten temat był juz poruszany ale niestety niedokopałem sie zadnych konkretów. mianowicie chodzi mi o to ze niemoge zlokalizowac z kąd dostaje mi się woda pod wycieraczke kierowcy i następnie pod wycieraczke pasazera za kierowcą. kombinowałem juz na wszystkie strony podłoga jest napewno w poządku,więc co to moze byc?z tego co zauwazyłem wydaje mi sie ze woda cieknie po tym plastiku co jest zamocowana klamka do otwierania maski byłem nawet u fachowców od szyb ale powiedzieli ze z szyby napewno nie cieknie bo sie nierusza i takie tam. niewiem czy im wierzyc. a teraz przy takiej pogodzie jest to strasznie uciazliwe, nadmienie ze bagaznik jest suchy i tam nic sie niedzieje. prosze o jakies rady. :beczy:
browar1 - 2006-11-06, 21:00

a masz szyberdach jak masz to otwuz go i nalej w rynienke wody i zobacz gdzie cieknie . pozdrowienia
pieniek - 2006-11-06, 21:37

no szyber jest ale to napewno nie to bo jest uszczelniony silikonem bo sie kiedys zje... i musiałem go tak niestety potraktowac.
spyro - 2006-11-06, 21:43

pieniek napisał/a:
powiedzieli ze z szyby na pewno nie cieknie bo sie nie rusza i takie tam

A sprawdzili jakoś ta szybę? Bzdur Ci nagadali, ponieważ u mnie było dokładnie taka sytuacja. Szybę wymieniałem na nową jakiś czas temu. Wszystko było OK i od jakiegoś czasu zacząłem mieć mokro na wycieraczce pasażera. Pojechałem do nich, zrobili pełen test szczelności szyby polegający na tym, że pryskali płynem do mycia szyb każdy centymetr szyby z zewnątrz a w tym samym czasie inny koleś od środka nadmuchiwał sprężone powietrze. Okazało się że w jednym miejscu szły bąbelki, a co za tym idzie szyba w tym miejscu była nieszczelna. Poprawili i problem zniknął...

browar1 - 2006-11-06, 21:45

to pojencia niemam kturendy jak nie spod szyby niema poprostu innej mozliwasci a komora z wyciesaczkami do szyb napewno jest szczelna mam wlasnie rozebrany samochud i patrzylem sorki ale niepomoge
pieniek - 2006-11-06, 22:38

no własnie problem tez w tym ze goscie od szyb nawet jej nie sprawdzili popatrzyli czy sie rusza okazuje sie ze nie i ich zdaniem wszystko jest w poządku.więc niezabardzo sie przyłozyli poprostu pełna olewka. ale sprubuje zrobic tak jak Spyro i znalezc jakis szybiazy co sie tym zajmą jak nalezy, a jak to nie pomoze to komora wycieraczek moze. pozdrówka dla wszystkich.
browar1 - 2006-11-06, 23:24

pieniek jutro zrobie ci zdjencie komory wycieraczek i wtedy zobaczysz jak to jest wyglonda

[ Dodano: 2006-11-06, 23:35 ]
to popatrz

spyro - 2006-11-07, 01:54

Cytat:
to popatrz

na co?

rafal00 - 2006-11-07, 17:08
Temat postu: Re: przecieki
[przechodzilem przez to tez moja rada rozbiez wszystko co zbedne czyli dywaniki plastkiki gdzie przypuszczasz ze woda sie leje i z e szlalfa lej wode po aucie i niech ci ktos kontroluje gdzie wode leci jak mieszkasz na slasku to chetnie ci pomoge nie raz juz milem wpde po stronie kierowcy i pasarzera a ze ci sie przelewa na inne miejsce to wynik tego jak jedziesz przecieka ona kanalikami w inna czesc auta u mnie przecielalo po stonie kierowcy to byla wu=ina peknietego spawu na zamykaniu maski powodzenie w czukaniu

[ Dodano: 2006-11-07, 17:14 ]
co do szyby moge cie zapewnic bez jej ogladania ze ona nie cieknie tez tak myslalem na poczatku jak milem wode w aucie wyciaglrem szybe i zostala wkjejona jeszcze raz nic nie dalo szukaj przyczyn gdzie indziej

pieniek - 2006-11-07, 17:23

no niestety na slasku nie mieszkam bo chętnie z pomocy bym skozystał juz jestem zrezygnowany szukaniem przyczyny,bo moje pomysły juz sie chyba wyczerpały. niebardzo rozumiem kokpit tez czeba demontowac? a i jeszcze jedno, co do tego spawu na zamykaniu maski niekumam zabardzo o co chodzi i gdzie ten spaw sie znajduje jak mozesz to wyjasnij mi to. :hmmm:
rafal00 - 2006-11-07, 17:56

zdemontuj dywaniki plastki kolo drzwi i nad deska rozdzielcza zdemonttuj wszystko co sie da zeby ustalic gdzie ona zaczyna cieknac a co do spawu to poprostu pekl przyt blotniku to tam gdzie sa te trzymania od maski byla tam minimalna dziurak a lalo sie jak z tranu u mnie to sie lalo po kablach w srodku jak otworzysz dzwi to jest tam taki plasticzek co idzie w srtone deski rozdzielczej a pos spodem sa kable i tedy cieklo z gory u mnie tak bylo ze lecialo kolo tego spawu sprobuj go ten spawa maski zakonserwowac moze to akurat to pekniecia nie robaczysz bo go poprostu nie widzac
browar1 - 2006-11-07, 18:33

juz daje jakies problemy z dodaniem zdjencia mialem

[ Dodano: 2006-11-07, 18:34 ]
niema w tym zadnej dziry chyba ze od pasarzera przez nadmuch ale to nierealne

pieniek - 2006-11-10, 00:15

dzisiaj zauwzyłem ze woda nacieka nawet jak auto stoji na postoju i pada deszcz,i przyszedł mi taki pomysł do głowy ze byc moze woda dostaje sie przez lusterko a ono od niedawna jest uszkodzone pęknięta obudowa i wkład i do tego jest elektryczne więc moze woda dostaje sie po kablach? jak myslicie mozliwe to jest? moze ktos juz przerabiał temat z lusterkiem?
Slawoll - 2006-11-10, 09:39

Przez lusterko to chyba raczej małoprawdopodobne bo w drzwiach, w miejscu gdzie przechodzi wiązka przewodów od sterowania lusterkiem jest włożona gąbką (chyba nawet podwójne). Ja bym sprawdził tak jak mówili poprzednicy poprzez polanie auta wodą i obserwacje gdzie się ta woda pojawia. Przyczyną może być nawet na pierwszy rzut oka niewielki bąbelek rdzy. Sprawdź też czy nie ma pęknięć w masie usczelniającej w miejscach gdzie stykają się blachy.
rafal00 - 2006-11-10, 17:22

maqm dowody na to ze moze cieknac przez lusterko u mnie tak bylo lalo sie lusterkiem po kablu elektryki dalej po macie tej z gabki na kabel od glosnika i do auta 6trzeba wszystko brac pod uwage znalezienie tego przecieku zajelo mi caly weekend
pieniek - 2006-11-10, 18:18

tobie to zajeło tylo wekkend :OK: a ja sie juz motam z tym pare miesięcy i niemoge dojsc co i jak ale bede prubował wszystkiego. pozdrawiam
rafal00 - 2006-11-27, 20:18

i jak dalessobie rade z tym przeciekiem
sebastian - 2006-12-12, 23:38

mi od jakiegos czasu dostaje sie woda do bagaznika, niewiele, ale jednak... leci tylem po sciance, mniej wiecej tak jakby spod tylnych lamp pod tą otulinką aż na sam spód... jakim cudem? dziwne
Slawoll - 2006-12-13, 01:09

sebastian napisał/a:
mi od jakiegos czasu dostaje sie woda do bagaznika, niewiele, ale jednak... leci tylem po sciance, mniej wiecej tak jakby spod tylnych lamp pod tą otulinką aż na sam spód... jakim cudem? dziwne

niestety to w wielu Ventkach się zadrza :beczy: jak byś torchę poszperał po forum to może nie byłoby to takie "dziwne" :-) np tu i tu

rydzek2 - 2008-02-01, 22:15
Temat postu: woda w srodku
pisalem juz o tym wczesniej mam mokra wykladzine od strony pasazera ale teraz juz wiem ktoredy woda mi sia dostaje nie wie ktos od czego to moze byc wiec woda wlatuje do auta po plastiku po prawej stronie kolo zawiasow drzwi leci od deski po tym plastiku na wykladzine bylem z tym u goscia uszczelnial mi tam kolo filtru pylkowego ale nie pomoglo jak sprawdzic skad to moze byc kolo szyberdachu mam sucha tapicerke czy mozliwe ze to bedzie lecialo od szyberdachu po slupku do srodka ?? prosze o porade
sebastian - 2008-02-01, 22:55

Możesz mieć zapchane kanały irygacyjne od szyberka i stąd Ci może lecieć do środka, a niekoniecznie musisz mieć mokrą podsufitkę.
Felipewp - 2008-02-02, 12:06
Temat postu: Nieszczelne drzwi od kierowcy
mam problem przy większych predkosciach słysze szumy przy drzwiach kierowcy jak by okno było nie zamkniete uszczelka jest dobra prosze o pomoc dziekuje
Paweł J. - 2008-02-02, 12:09

He he....mam identyczny problem. Ale ów szum jest słyszany głównie przy mocnych bocznych podmuchach wiatru i to nie za bardzo głośno ale co nie co słychać. Też uszczelka ok. Nie wiem czego sie czepić.....
Felipewp - 2008-02-02, 12:14

przy prędkosciach powyzej 150 dosc uciązliwe tak jest jak by drzwi sie nie dociskały do uszczelki nie wiem jak sie za to zabrac
Paweł J. - 2008-02-02, 12:14

W sumie to może byc ta jakby uszczelka przedniej szyby......bo jets jakoś śmiesznie zrobiona tzn wystaje i może gwiżdze przez to........ :co?: :hmmm:

[ Dodano: 2008-02-02, 12:16 ]
Felipewp napisał/a:
przy prędkosciach powyzej 150 dosc uciązliwe

A przy tych prędkościach to u mnie jjuż nie gwizdzę tzn przynajmniej tego nie zauważyłem

Felipewp - 2008-02-02, 12:16

ale jak docisne górą czesc drzwi podczas jazdy to problem ustaje
Paweł J. - 2008-02-02, 12:17

Ale jak Ty to robisz w czasie jazdy???
Felipewp - 2008-02-02, 12:17

myslałem aby jakąs dodatkowa uszczelke zamontowac ale moze ktos ma lepszy pomysl
Paweł J. - 2008-02-02, 12:19

Felipewp napisał/a:
myslałem aby jakąs dodatkowa uszczelke zamontowac

Przy dodatkowej uszczelce problem moze zniknie w jednym miejscu ale jeśli dzięki owej uszcelce dociśniesz jedno miejsce to z drugiej stony moze byc szpara i problem nie zniknie....

Felipewp - 2008-02-02, 12:20

lewą ręką doscikam górą czesc drzwi przy rogu od strony zamka
Paweł J. - 2008-02-02, 12:23

A to spróbuj przylepic taśmę izolacynja do drzwi w tym miejscu gdzie drzwi maja styczność z uszczelką (tak teraz to wykminiłem) i moze to pomoze...jeśli nie to taśmę wywaliśz i bedziesz znowu w punkcie wyjscia
Felipewp - 2008-02-02, 12:23

najlepiej było drzwi docisnąć na stałe tylko nie wiem jak
Paweł J. - 2008-02-02, 12:24

Drzwi sa ok...spróbuj z taśmą jeśli jedna warstwa nie pomoze to naklej druga...........
Felipewp - 2008-02-02, 12:26

sprobuje pozniej z tą tasmą i bede rozpędzał venciaka lecz tasma nie bedzie miec za bardzo długotrwałego efektu
krzeszak - 2008-02-02, 12:34

To z tego wynika ze juz taki urok naszych ventek bo u mnie tez slychac ten dziwny szum powietrza!
Paweł J. - 2008-02-02, 12:53

Cytat:
lecz tasma nie bedzie miec za bardzo długotrwałego efektu

Najważniejsze to od czegoś zacząć, jeśli to pomoże o może jakiś trwalszy patent się napatoczy

adbaca - 2008-02-02, 14:52

co by nie było wam smutno to tez mam taki problem, no i jak sie je dociagnie to te sumy nikną bynajmniej mniej je słychać, wyregulowałem drzwi i nic dalej to samo :/
adbaca - 2008-02-02, 14:57

tak jak "sebastian" napisał, spradz taki gumowy koreczek w słupku miedzy zawiasami czy czasem sie nie przytkał, badz jakim trafem ten wezyk wyskoczył z tego korka gumowego i woda leje sie gdzie chce
Felipewp - 2008-02-02, 19:46

probowałem z tą tasmą lecz nadal szumi moze troche mniej w poniedziałek chyba wezme stara dentke od roweru potne na paski i przykleje na kleju zobaczymy jaki efekt przyniesie
macko208 - 2008-02-02, 19:47

czesc chlopaki widze ze niejestem jeden ja tez mam taki piekny problem jak jade to slychac wiatr a jak jade szybko i niedajboze po dziurach to sychac tak jak by dzwi sie otwozyly masakra zeby dao sie to jakos zrobic to bylo by super :oklaski:
rydzek2 - 2008-02-02, 23:04

chlopaki dzis probobowalem przepchac te kanaly z tego szyberka z jednej strony to wylecial taki syf ze szkoda gadac jak nalalem wody w wylot szyberka to bylo jak z fontanny drugiej strony z tej co mi cieknie cos nie bardzo moge dac rade drut mi sie blokuje za kazdym razem wyciagam kupe blota ale coz jutro rozbieram srodek i zobacze jak tam ma sie ten odplyw bo jak wpycham drut to on mi wylazi w srotku a nie na zewnatrz
adbaca - 2008-02-03, 00:20

tak jak napisałem Ci widocznie wezyk wyskoczył z tego gumowego czegos co wylewa wode za słupek na zewnatrz

[ Dodano: 2008-02-03, 00:22 ]
no i nie pchaj tam drutu bo np za 5zł mozna kupić taką śmieszną cienką żmijke co by pomogła przetkać, wkładasz to od góry od szyberka i krecisz krecisz az sie dokrecisz

Paweł J. - 2008-02-03, 11:49

A ja własnie wczoraj jechałe tak troszke szybciej i obczajałem sytuację. Nie było bocznych (z lewj strony) podmuchów wiatru i cichutko było, żadnych szumów.....
marmarmarek - 2008-02-03, 13:20

a moze to problem obwieszonych drzwi? na stronce jest porada Theoritiego jak sobie z tym poradzic.
rydzek2 - 2008-02-03, 21:47

heh podziekowal wszystkim problem zarzegnany troche musialem sie nagimnastykowac ale wezyk juz jest na swoim miejscu tescik przeszedl pomyslnie :D
spyro - 2008-02-04, 11:08

rydzek2, zacznij stosować się do zasad forum. Nie pisz nowego tematu kiedy kto inny jucz to pisał a w szczególności gdy sam o tym pisałeś! Zaśmiecasz w ten sposób forum. Wystarczy użyć opcji SZUKAJ i znaleźć temat o przeciekaniu i tam sie wpisać.

Scaliłem wszystko do jednego tematu.

krzeszak - 2008-02-04, 12:06

Widze szef zcalil az 3 tematy 2 to jest to samo ale ten w srodku nie pasi bo jes o szumie powietrza i czytajac to robi sie naprawde balagan
rydzek2 - 2008-02-04, 19:34

to ja ci powiem kolego co to jest i to ci powiem odrazu ze jest to szyber
ja to wlasnie przerabialem tyle co to opanowalem wlasnie susze auto szyberek ma w slupku wezyki jesli ten wezyk wyskoczyl ci przy odprowadzeniu wody pomiedzy zawiasami to woda bedzie ci sie lala do srodka wez dlugi drut lub linke wsadz w odplywy szyberka jesli ci drut wyjdzie na zewnatrz miedzy zawiasy to bedzie ok jesli nie to masz to co ja i wtedy troche gimnastyki cie czeka milej zabawy pozdro

spyro - 2008-02-04, 21:47

Ano zagalopowałem sie z tym scalaniem trochę, ale po prostu szlag mnie trafia jak przeglądałem ostatnio forum i w każdym z działów po paręnaście razy siep powtarzają tematy... Następnym razem ciutke bardziej poczytam posty coby dobrze scalić :D
rawablus - 2008-09-05, 20:10

a co do tych drzwi to tez tak mialem. ventek byl ostatnio u lakiernika no i ten musial wyciagnac drzwi do malowania. po zalozeniu strasznie dmuchalo,i wiecie co zrobil? przejechalismy sie autkiem,posluchal gdzie szumi i najnormalniej w swiecie z brutalna sila zaczol je wyginac,podginac rekami no sie uspokoilo. od tej pory cicho sza :faja:
spyro - 2008-09-05, 20:28

rawablus napisał/a:
najnormalniej w swiecie z brutalna sila zaczol je wyginac
normalka ;)
przemolas4 - 2008-09-05, 20:55

jednym slwem mlyn sie Spyro zrobil .
hehehehehe

rawablus - 2008-09-05, 20:57

jak niema knifu to trzeba siły... :faja:
Mlody~ - 2010-08-31, 18:54

A więc mam problem (przeczytałem każdy jeden temat z tym związany). Miałem wodę pod nogami kierowcy. Od razu ściągnąłem tapicerkę, była mała dziurka w podłodze. Myślałem że przez nią tak ciągnie po trochę tej wody bo zauważałem zawsze to jak jeździłem autem w deszcz. Dziura zrobiona. Te gumy w podłodze sprawdzałem, nie są zapchane. Na drzwiach folia jest. Więc pozostaje tylko rozbierać tapicerkę i winić szyberdach ?

Pytam jeszcze ponieważ może są jakieś inne opcje. A i szyba przednia szczelna. We wcześniejszym aucie miałem taki sam problem, a nie miało szyber dachu. Co jeszcze sprawdzić ? W jednym z kanalików co jest między drzwiami jak się otwiera, wkładałem do niego palec, wylatywało błoto. Gdzie popatrzeć i sprawdzić niczym wywalę całą tapicerkę ? Jeśli by ktoś miał jakieś zdjęcia gdzie zajrzeć byłbym bardzo wdzięczny.

sebastian - 2010-08-31, 19:27

Mlody~ napisał/a:
Miałem wodę pod nogami kierowcy

Możliwe też, że Ci nagrzewnica przepuszcza już... A tutaj problem spory, bo ewentualna wymiana to MASAKRA !!

Mlody~ - 2010-08-31, 21:53

2 dni auto stało. Ogrzewanie nie chodziło z 2 tygodnie nawet. Wczoraj lało całą noc, i pół dnia. To nie będzie płyn na pewno. Gdzie jeszcze mogę sprawdzać zanim wezmę się za szyber dach ? Pytam ponieważ to w ciul roboty... W tym wężyku co jest na załamaniu drzwi było błoto, i jak włożyłem tam palucha to sporo go wypłynęło ...
sebastian - 2010-08-31, 22:03

Mlody~ napisał/a:
2 dni auto stało. Ogrzewanie nie chodziło z 2 tygodnie nawet.

właśnie tu może być pies pogrzebany.
Zobacz, czy Ci płyn może nie ucieka, czy masz stan...

Mlody~ - 2010-08-31, 22:06

A zresztą czekaj. Idę do auta bo jestem ciekawy. A nie dawno dolewałem także jakieś 2, 3 tygodniu temu było max. A wody pod nogami na oko było ze 2 szklanki to na pewno będzie widać. Idę sprawdzić bo mi nie da :)
Mlody~ - 2010-08-31, 22:16

Ok. Jest tyle ile było więc nagrzewnica odpada. A gdzieś od maski jakieś kanaliki nie idą do drzwi ? Ta woda jest centralnie pod stopami jak się siedzi. Tam pod pedałami i wyżej suchutko.
sebastian - 2010-09-01, 19:46

No to nie wiem. Musisz polać wodą samochód, najlepiej jak otworzysz drzwi i wtedy lej z każdej strony, po szybie, po dachu i obserwuj jak spływa woda i co się dzieje. Możliwe, że z szybra coś przecieka, może zatkane są te kanały odprowadzające wodę, ale najpierw tak spróbuj to zobaczyć.
Mlody~ - 2010-09-01, 21:49

Spróbuję tak ale przy otwartych drzwiach woda będzie mi się wlewać do auta. A nie ma jakiejś możliwości żeby jakkolwiek uszczelnić szyber dach ? Tak na stałe ? Żeby po prostu woda tam się nie dostawała bo i tak nie mam zamiaru go naprawiać.

Pada 2 dni, mam już mokro za fotelem kierowcy i pasażera :mur:

Mlody~ - 2010-09-01, 22:30

Dajcie chłopy coś znać. Bo mnie tu trafia ... jak nie ma żadnego innego wyjścia to jutro auto rozbieram bo mi się bagno zrobi i za 2 dni będę w nim pływał :(

Niech mi ktoś chociaż powie, jak ściągnę podsufitkę w jaki sposób sprawdzić te kanaliki, i je przepchać żeby mieć pewność raz na zawsze.

Mlody~ - 2010-09-03, 22:32

Jest ktoś w stanie mi odpowiedzieć w jaki sposób przeczyścić te kanaliki po ściągnięciu tapicerki żebym miał pewność ?
lesny1982 - 2010-09-03, 22:49

zdejmij boczek obok skrzynki bezpiecznikow tam gdzie idzie mechanizm od otwierania maski i tam o gory masz kolanko w ktore wchodzi wezyk z szyberdachu otworz szyberdach wez konefke i lej wode w kanalik a druga osoba niech patrzy czy cieknie na dole ;) jak cieknie wyjmij calt wezyk przeczysc go i potem wsadz wezyk tylko pozadnie wloz w to kolanko bo znow sie bedzie lalo ;)
Mlody~ - 2010-09-03, 22:56

O super lesny1982, dziękuje ślicznie :) rozumie że po przeciwnej stronie gdzieś koło schowka będzie takie kolanko i zrobić to samo. a jak z kanalikami te co idą do tyłu ?
lesny1982 - 2010-09-03, 23:01

od strony kierowcy bedzie troszke meczarni bo jest kiepskie dojscie ale da sie u pasazera jest o wiele latwiej a tyl tosamo wlej wody i zobacz czy scieka poza auto i po problemie ;) bo tam nie ma kolanek zadnych ale dla pewnosci wyjmij wezyki i je wszystkie przeczysc ;)
Mlody~ - 2010-09-03, 23:05

wielkie dzięki jeszcze do Ciebie na gg zagadam :)