Witam kolegów,czy może mi ktoś doradzić jakie sprężyny będą najlepiej zgrane z amorkami KAYABA AGX , powiem tylko że niechcę obniżać więcej niż -30/-30,no może -40/-40 bo takie ma sprężyny WEITEC, niewiem czy się nadaja bo naprzykład jazda taczką mnie nie interesuje,dlatego proszę o opinie jakie sprężyny będą najlepiej pracowały z AGX-ami. Pozdrawiam
jesli chcesz obnizac autko , to z "taczka " niestety musisz sie lczyc .
to jest w miare prosta i logiczna zaleznasc .
sila rzeczy , jesli niechcesz nic pourywac , to sprezyny musza byc twardsze.
niestety nie znam tego modelu amorkow.... nie pomoge .
no witam kolege Mapeta,właśnie wertuję temat weiteca w internecie no i są to póltwarde sprężyny ,opinie jak zwykle podzielone,cena na ich stronie to499zł za 4 szt.
obniżają 40/40,zostaje tylko mała niepewność czy po obniżeniu nie będzie przypadkiem tył siedział niżej?
ja mam pytanie w garazu mam sprezyny -80mm przod i -60mm tyl, jak narazie nie mam amorkow sportowych, czy myslicie ze takie sprezyny wejda na seryjne amortyzatory ? kiedys mialem podobnie w fiescie tylko ze -60mm na seryjnych amorach
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-10-26, 17:22
RabbiT napisał/a:
czy myslicie ze takie sprezyny wejda na seryjne amortyzatory ?
Pewnie ze wejdą...nie ma problemu....tylko nie wiem jak długo wytrzyma amortyzator...gdyż będzie mocno wduszony....no ale jak patrzę skąd jesteś to chyba nie powinno być kłopotu.
Ale tak czy siak to doradzam sportowy kit...amortyzator ma mniejszy skok i dobrze wszystko tłumi...a jak masz troszke więcej kasiory to tylko gwint.
RabbiT napisał/a:
-80mm przod i -60mm tyl
No to szalejesz konkretnie....
Jakie masz do tego koło??-bo to jest bardzo ważne.
.no ale jak patrzę skąd jesteś to chyba nie powinno być kłopotu.
Tygrysisko napisał/a:
RabbiT napisał/a:
-80mm przod i -60mm tyl
dlatego sie na takie zdecydowalem
sportowy kit bedzie napewno ale to w okolicach swiat, a narazie chcial bym zalozyc cos nizszego jak juz bedzie sportowe to calkowicie praktycznie na ziemi bedzie lezal
Tygrysisko napisał/a:
Jakie masz do tego koło??-bo to jest bardzo ważne.
no wlasnie pierwsze zaloze sobie zawieszenie a pozniej bede dobieral felgi, mam dostep do duzej ilosci felg tak wiec wybiore cos co bedzie najbardziej odpowiadalo
Tygrysisko, a tam pozazdroszcze w Polsce niedlugo moze beda dobre drogi tez
Niedlugo jak skoncze autko to opisze je na forum jesli mozna no i mam nadzieje ze sprezynkami juz
posiada moze ktos zdjecia ventyla posadzonego na takich sprezynach ? lub przy takim obnizeniu ? -80/-60 ? chcial bym mniej wiecej zobaczyc juz wstepnie jak to bedzie wygladalo
Silnik: 1,8 benz.
Wysłany: 2009-05-31, 11:31
Witam, chciałbym podczepić się do tematu, gdyż nie chciałbym otwierać nowego otóż mam problem z moim ventem, przód auta stoi znacznie wyżej niż tył, wymieniłem amortyzatory i sprężyny z tyłu, prosze pomóżcie co to może być, bo strasznie mnie denerwuje taki stan rzeczy :@
Wysłany: 2009-05-31, 15:55
Kamil_01 napisał/a:
auta stoi znacznie wyżej niż tył,
Tez tak miałem....kupno dobrych zamienników tu nie pomoże....kup sprężyny od golfa kombi albo passata lub dedykowany pod TDI....albo daj dystans pod kielich.
Ogólnie przeszukaj forum...ten temat był dużo razy poruszany.
Wysłany: 2009-05-31, 16:15
Znaczy się kupić springi nie od venta ? a Ty jakie masz teraz założone ? Myślałem, że przyczyną mogłyby być tuleje tylnej belki hmm.. ? co o tym sądzisz ?
Wysłany: 2009-05-31, 21:06
Kamil_01 napisał/a:
Znaczy się kupić springi nie od venta ?
Tak nie do vento-tylko w tedy nigdy nie będziesz wiedział ile się auto podniesie i czy nie przesadzisz.....sam kiedyś chciałem tylny zawias jakoś przywrócić do ładu...kupowałem zamienniki i lipa....szkoda kasy i pracy
Kamil_01 napisał/a:
a Ty jakie masz teraz założone ?
Oryginały od vento....ale takie przy którym tył auta jakoś się trzyma...kupione od Respect-a(kolega z forum) plus 40mm dystansu pod kielichem amortyzatora.
Kamil_01 napisał/a:
Myślałem, że przyczyną mogłyby być tuleje tylnej belki hmm.. ? co o tym sądzisz ?
Tuleje to będa Ci tłukły....za poziom tylnego zawiasu odpowiada sprężyna i w nieznacznej cześci sprawny/niesprawny amortyzator....na tulejach belka tylko się trzyma, ale belkę przecież wypycha spręzyna i to ona decyduje o wysokości zawieszenia.
Wysłany: 2009-05-31, 21:46
a czy ten dystans pod kielich to coś racjonalnego :/ nie chciałbym robić jakiejś wioski z tego auta... mam też jedno podejrzenie, jak sprawdzić czy springi z przodu są od 1.8 czy też benzyniaka, a nie od diesla, bo słyszałem że do diesla są mocniejsze i stąd też może być ta różnica... Czy Tobie też rura wydechowa waliła o belkę ?
Wysłany: 2009-06-01, 06:38
Kamil_01 napisał/a:
nie chciałbym robić jakiejś wioski z tego auta
No to nie rób wiochy i nie zakładaj dystansów, jeśli tak Ci zależy na poziomie auta to pojedź do ASO i kup najmocniejsze sprężyny dedykowane do vento i po problemie.
Kamil_01 napisał/a:
Czy Tobie też rura wydechowa waliła o belkę ?
Po wymianie wydechu-tak.
Kamil_01 napisał/a:
mogą być taki gumy ?
Mogą, ale one auta nie podniosą tylko sprawią, że przy obciążeniu ugnie się to pewnego poziomu i nic więcej, poza tym sprężyna pod gumą bardziej rdzewieje.
Kamil_01 napisał/a:
gdzie kupiłeś swoje ?
W sklepie motoryzacyjnym z częściami do maluchów, polonezów....
Wysłany: 2009-06-01, 10:06
a jak bym Cię poprosił to kupił byś mi takie gumy oczywiście najpierw wpłace sianko a później mógłbyś kupić i wysłać bo ja nie mam możliwości kupna takich gumek, chyba że masz jakiś link sklepu w internecie...
Takie gumy to jest wlasnie wioska. Po co sie je zaklada? Bo sprezyny sa juz tak wybujane ze w ogole nie maja swoich wlasciwosci sprezynujacych. A nie daj Boze niech to gowno wypadnie podczas jazdy, wtedy jedna strona buja sie jak lajba na morzu a druga jest sztywniejsza. "Rewelacja".
Do tych gumek to "polecam" jeszcze zestaw obnizajacy zawieszenie dostepny w kazdej Castoramie i innym budowlanym hipermarkecie. Dzial: budowlany
http://poboczem.pl/naszym...-690-zl,1314218
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Ostatnio zmieniony przez bradley 2009-06-01, 12:03, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2009-06-01, 21:00
Kamil_01 napisał/a:
dodam że mam dużą butle gazową
Też tak mam...60 l....i co z tego....poszukaj w necie ile waży 1 litr PB i LPG....w tedy zobaczysz ze to na jedno wyjdzie.
Kamil_01 napisał/a:
to już nie wiem co zrobić
Masz kasę...to kup sprężyny...wzmacniane (Spyro takie ma) lub od golfa kombi....
Jeśłi nie chcesz wydawać kasy daj dystans....ale jeśłi masz miękkie spręzyny to lipa będzie bo na zakrętach nie wyrobisz....ogólnie to musisz mieć sprężyny o odpowiedniej twardości i w tedy możesz bawić się dystansem.....
u mnie tak to wygląda:
na czerwono jest zaznaczony dystans....z takim zestawem da się bezpiecznie i dynamicznie jeździć-nawet w zakrętach....wchodzisz w zakręt ok 100-110stopni, z prędkością 80 km/h z groszami i nawet się go nie czuje...oczywiście musisz miec dobry twardy amortyzator i odpowiednie koło, ale ogólnie da się śmigać.
Wysłany: 2009-12-17, 15:23
kupiłem od venta sprężyny i dalej siedzi :/ od jakiego golfa kombi będą pasowały te spężyny może mi ktoś podać link do tych tulei dystansowych na amortyzator
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum