witam szukam pomocy co to może być ,poziom oleju jest prawidłowy a zapala sie podczas jazdy i piszczy kontrolkaoleju na desce rozdz.nie zawsze to sie dzieje ale co jakis czas
u mnie swego czasu było to samo. co jakiś czas nie wiadomo dlaczego zapalała się kontrolka i przez moment było słychać ten dźwięk który daje po uszach już nie hałasuje a nic nie robiłem olej też był na odpowiednim stanie. nie wiem co było. Kiedyś ktoś mi mówił, że może się zabrudził smok oleju w misce olejowej. pzdr
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2007-04-03, 18:26
Pawnie czujnik ,ale ja bym tego nie bagatelizował i pojechał do dobrego mechaniora bo być może to coś poważniejszego, ale miejmy nadzieję że to tylko ten nieszczesny czujnik.
Silnik: AAZ Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 410 Skąd: Włocławek/Pruszków
Wysłany: 2007-04-03, 21:42
miałem podobnie w moim passacie 1,8 Kontrolka co jakiś czas dawała o sobie znać i oczywiście brzęczyk też. Sprawdź to w miarę szybko w warsztacie na manometrze (ciśnieniomierzu), ja tego nie zrobiłem od razu i niestety panewka stanęła. To nie był czujnik !
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2007-04-03, 21:49
yahoo napisał/a:
ja tego nie zrobiłem od razu i niestety panewka stanęła
Własnie tego też bym się obawiał. Gdybym miał u siebie takie coś to od razu startowałbym do mechanika, lepiej dmuchać na zimne, a w szczególności jeśli chodzi o sprawy silnikowe.
Silnik: AAZ Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 410 Skąd: Włocławek/Pruszków
Wysłany: 2007-04-03, 21:53
Oczywiście - sprawdzenie to minimalny koszt w porównaniu do ewentualnej naprawy silnika. Jak sprawdzą, będziesz pewien o co biega i wszystko się wyjaśni. Powodzonka
mam pytanie ktury jest czujnik od oleju bo umnie jeden jest tak jak na silniku a drugi na filtrze oleju ktury jest jakim bo umnie piszczy też i się świeci kontrolka ale mam wyciek oleju spod dekla klawiatyry i to sporawy i podejżewam że dla tego bo olej traci ciśnienie i jak wcisne sprzęgło i dam więcej gazu to się wyłancza na jakiś czas a włancza się po dłuszej trasie jakiś 40 kilometrach
Silnik: 1.8 ABS +LPG Pomógł: 18 razy Wiek: 49 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 620 Skąd: wielkopolska,okolice Kalisza
Wysłany: 2007-08-13, 18:02
myślę podobnie jak marmarmarek że tą drogą to raczej nie traci ciśnienia, ciśnienie wytwarza się na wałku rozrządu i w popychaczach a tam gdzie Ci już leci to raczej po prostu wyciek oleju który spływa do silnika.Vento CLX kto Ci naopowiadał że na gazie się filtr oleju prędzej zapycha Jeździłem dużo na gazie plonezem, teraz w ventce już ponad 30tys na gazie i nie słyszałm aby od gazu się filtry oleju zapychały o według mnie bzdura szwagier ventką na gazie zrobił już ponad 80tys km na gazie i też mu się nic nie zapychało
Wysłany: 2007-08-20, 13:13
a czy od stosowania niewłaściwego oleju może kontrolka migać i piszczeć ja stosuje mobil super S i mam problem z czujnikiem. przejechałem na nim 4 tys.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-08-21, 22:31
Dziwne... Co ma olej to brzęczenia? J wcześniej lałem minerala, teraz po remoncie silnika półsyntetyk i nigdy nie bręczało mi z powodu oleju, pare razy od mocnego przegrzania, ale takiego na maxa w lato na trasie gdy dostawał furka nieźle po gazie przez dłuższy kawałek trasy, a takto nigdy nic nie brzęczy...
Wysłany: 2007-08-21, 22:45
no ma troszkę jednak - gorący olej jest jak wiadomo rzadszy, więc przy wyjechanej pompie olejowej, czy innym powodzie utraty ciśnienia w układzie smarowania silnika brzęczyk daje znać o zbyt niskim ciśnieniu oleju. jeżeli zalejesz piec gęściejszym olejem, np. mineral lub ekstremum, jak podają na opakowaniach "olej do silników o dużym wysileniu lub w dużym stopniu zużytych" - np. lotos specjal, kontrolka może się na jakiś czas uspokoić. silniczek "zatka się" gęstym zajzajerem i nawet przy wysokiej temperaturze będzie trzymał ciśnienie, przynajmniej takie, które nie uruchomi brzęczyka ... przez jakiś czas oczywiście
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum