Wysłany: 2008-09-19, 08:04 biala maz pod korkiem oleju????????
witam, co to moze byc za problem, ostatnio pojawila mi sie biala maz podkorkiem oleju, czy to przez uszczelke czy moze to byc jeszcze przez cos innego?? i ile to bedzie mnie kosztowalo??
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-09-19, 08:25
Biała maź podkorkiem to tzw mleko. Jeśli jeździsz głównie na krótkich trasach, tj po mieście, po parę kilometrów i silnik wyłączasz wtedy pojawia się taki osad.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-09-19, 08:37
W sumie zimno się już zrobiło to i pewnie ta maź sie pojawia.....w zimie będzie jeszcze gorzej, ale to nic złego.
Zapraszam do lektury tego tematu:
http://forum.vwvento.org/...highlight=mleko
Tygrysisko z tego co mi dales wynika z nie powinienem sie przejmowac, ale najgorsze jest to ze trace ne mocy, a jak silnik jest zimny to na 1 i 2 jak dociskam gazu to obroty stoja w miejscu a silnik szarpie tak jakbym sie zatrzymywal, a dotego ubywa mi plynu z chlodnicy a przybywa oleju... nie wiem co mam z tym zrobic?? zajade do mechaniki zobaczymy co on mi powie
Takie objawy jak opisujesz to podejrzenie uszczelki...
A jak z dymieniem?
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Ostatnio zmieniony przez bradley 2008-09-19, 11:19, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-09-19, 11:29
Andrzej_elk napisał/a:
a dotego ubywa mi plynu z chlodnicy a przybywa oleju...
Jezuniu, to ty przestań tym autem jeździć bo zaraz będzie miał kapitalkę przed sobą. Panewki pójdą, korbowód. Nie ma co ryzykować. Czeka Cię spory wydatek: wymiana uszczelki, planowanie głowicy, przy okazji parę innych rzeczy.
Wysłany: 2008-09-19, 11:37
400 zł za wszystko to bardzo tanio jeśli w tej cenie jest rzeczywiście wszystko. Uszczelniacze to każdy rozsądny mechanik wymieni, bo kosztują po 2 zł sztuka
No i koniecznie po robocie weź od mechanika rachunek na to wszystko - tak na wszelki wypadek.
Wysłany: 2008-09-19, 11:57
zobaczysz chociażby po tym że blok silnik będzie czysty, tzn porządny mechanior powinien to przy okazji właśnie zrobić. Przy okazji niech Ci zmieni uszczelkę pod deklem, uszczelniacze zaworów i powinieneś pomyśleć tez o nowych świecach. To wszystko tak przy okazji tego małego remontu.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2008-09-19, 16:47
Cztery stówki to jest cena. I tak jak chłopaki piszą weź porób od razu wszystko przy okazji rozkładania silnika. Mnie razem ze świecami i kablami itp. wyszło ok 700 pln-ów.
No i koniecznie po robocie weź od mechanika rachunek na to wszystko - tak na wszelki wypadek.
a co, jeśli po robocie poprosisz o rachunak a on oczy jak 5 zł i mówi, że nie wystawi bo nie ma jak?
Jak nie ma jak? To on pracuje na czarno czy co? To do skarbowego go! I urzedem do spraw konsumenta poszczuc
Wysłany: 2008-09-19, 23:40
Cytat:
a co, jeśli po robocie poprosisz o rachunek a on oczy jak 5 zł i mówi, że nie wystawi bo nie ma jak?
wtedy gawędzę dalej, bo: wedle polskiego prawa osoba która nie jest w stanie wystawić rachunku nie powinna nawet przyjąć tego auta a co dopiero go robić. Nie jednego takiego cwaniaczka ju zrobiłem na szaro. Inni próbują tez inny manewr. Ja mu płace i chcę fakturę a on że tow takim razie plus VAT bo on mi cenę podawał bez VATu, wtedy ja wyjmuje mu wszystkie paragrafy (nie znam ich na pamięć), wedle polskiego prawa zawsze trzeba podawać cenę brutto (z VATem) ten kto robi inaczej łamie prawo. Wiadomo że żaden mechanik nie chce wystawiać rachunku, nawet nie z powodu podatków tylko właśnie reklamacji.
witam, wiecie co, tak sobie pomyslalem ze zrobie sobie odrazu maly remoncik, oddalem do szlifowania itp. hehe a jak powiedzialem ze che fakture, powiedzial mi ze nie ma probemu, w poniedzialek jak bede odbieral ventkee to mi wypisze,
Wysłany: 2008-09-21, 08:31
Andrzej_elk napisał/a:
oddalem do szlifowania itp
Ale jesli wał jest ok to nie ma sensu go ruszać....te podzespoły nie padają tak często...nie potrzebnie będziesz pchał się w koszty....no chyba, że silnik faktycznie tego wymaga
Wysłany: 2008-09-21, 13:19
Andrzej_elk, ale skąd wiesz, że wał trzeba szlifować...jeśli jest ok to dla mnie bez sensu robić coś co jest dobre....a takie rzeczy ja wał to sporadycznie padają...jeśli Ci pęknie to szlifem nie zapobiegniesz temu...no ale to Toja furka i Twoje pieniądze.
Tygrysisko nie wiem czy trzeba szlifowac, ale tak sobie pomyslalem ze skoro jest silnik rozebrany to czemu mial bym tego nie zrobic jak jest okazja, a teraz akurat mam zastrzyk gotowki to co se bede zalowal
dzisiaj odebralem samochód z warsztatu, ale kosa, chodzi jak marzenie:D:D:D:D super, a myslalem ze wiecej mnie wyniesie, za wszystko zaplacilem 750 pln,:D:D:D:D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum