Szyber jest na 100% rozbieralny i można zdemątować prowadnice.
Rozbierałem kiedyś taki szyer ale dawno to było i nie pamiętam jak to dokładnie rozebrałem, pokombinuj troche a napewno se poradzisz
Na koncu tego" U "szyberdachu jest czarny plastik zaslepka. Trzeba ja srubokretem zdemontowac. Wtedy chwytasz za to co jest na 2 zdjeciu i ciagniesz w dol. I teraz powoli bo przy wyjmowaniu prowadnicy z prowadnicy szybera zebys nie polamal takich 4 malych lapek prowadnicy.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
U mnie tak to wyglądało, w miejscu strzałki śrubka i ten element blokujący był metalowy, po zdjęciu tego chwytamy za prowadnice i cofamy po ówczesnym wykręceniu silniczka oczywiście ale to już masz za sobą
Ostatnio zmieniony przez piotrek_inf 2010-03-29, 21:21, w całości zmieniany 1 raz
Jak juz wymienisz prowadnice to zabezpiecz wg mojej porady opisanej na forum
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Silnik: 1.9 TDi Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1254 Skąd: zamość
Wysłany: 2010-03-29, 22:28
piotrek_inf, ale u Ciebie na zdejciu taka blaszka jest podniesiona a u mnie jak wymontowalem szyber to jest zamknieta wiec nie wiem czy to nie problem bedzie?
czyli ciagnac za te pieski co wystaja metalowe i ma wyjsc??:D
Tak. Zarowno z jednej jak i drugiej strony
Po prostu musisz zdemontowac blokady na koncach stelazu szyberdachu zeby wyjac cala prowadnice z linka.
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2010-03-29, 23:02
Nie jest przymocowana. Ona przesuwa się po trybiku silniczka, jak jest koniec programu np otwierania czy zamykania to po prostu silniczek się zatrzymuje i linka dalej nie "jedzie"
Jak skrocic? Po co? Zeby szyber do konca sie nie otwieral?
Wysłany: 2010-03-30, 19:44
pisza w poradzie ze tzreba linke skrocic o tyle co przenioslem mocowanie... wiec jakies 2-3cm i druga podobno tez trzeba o tyle skrocic
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=112176 tu pisz eo jakiejs zaslonce wiec nie czaje...
No to tam jest zaznaczone na rysunku o ile skrocic. Ale IMHO w ogole nie trzeba jej skracac bo w stelazu szyberdachu jest otwor technologiczny na linke i jedna linka wchodzi w gorny otwor a druga w dolny, wiec nijak sie nie spotkaja i nie beda ze soba kolidowac nawet przy otwartym do konca szyberze. Zreszta sprawdz sobie organoleptycznie o ile sie chowa i wysuwa linka w stelazu bez skracania i dodaj do tego ~5cm.
No dokladnie tak. Obiac katowka zawsze mozesz, ale juz polaczyc odcieta rzecz nie bardzo
Bo silniczek szybera ma kolo zebate, i jedna linka kreci sie w prawo, druga w lewo a szyber np. sie otwiera i odwrotnie, zamyka sie to jedna w lewo druga w prawo.
Wysłany: 2010-03-30, 20:02
dobra to jutro z rana zakladam i proba... tylko kurde jak zdejmowalem zawleczke z jedego bolczyka co trzyma ta prowadnice to mi gdzies wyskoczyla i nie mma drugiej:/ bedzie bez niej chodzic chodzi mi o taka jakby podkladke co jest przecieta i na bolczyk sie wciska
Chodzic bedzie. To jest zabezpieczenie zeby prowadnica nie wypadla ze stelaza. Jak sam zauwazyles ciezko ja wyjac brutalna sila Dodatkowo bedzie trzymala sie na lince, ktora bedzie "przytrzasnieta przez silniczek.
Jak nie masz przymocowanego silniczka to wystarczy chwycic za pieska i jechac w przod w tyl to widac jak linka chodzi.
Ostatnio zmieniony przez bradley 2010-03-30, 20:22, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum