Silnik: 1Z Pomógł: 5 razy Wiek: 47 Dołączył: 27 Mar 2006 Posty: 53 Skąd: piekary śl
Wysłany: 2008-11-24, 19:57
miałem coś takiego w golfie 1 benzyniaku. nie odbijał bendiks w rozruszniku. po rozruchu silnik chodził razem z rozrusznikiem. czasem pomagało ponowne odpalenie silnika. radze ci sprawdzić to czym prędzej bo spalisz rozrusznik tak jak to miało miejsce u mnie kiedy wsiadła żonka i oczywiscie nie zauważyła że coś nie tak. rozrusznik nie przeżył...
u mnie po odpaleniu dzwoni ale rolka od rozrządu chociaz byla niedawno wymieniana, sprawdz u siebie Wojtek13, moze to tez rolka, bo jak sie silnik troszke rozgrzeje to tez dzwonienie ( piszczenie) ustaje. Zwróć na to uwage
takie złącze elastyczne, potocznie zwane plecionką, które znajduje się na samej rurze kolektorowej. W Twoim przypadku, skoro masz TDI, to zaraz za turbiną, pionowo osadzona jest ta złączka na samym początku owej rury. Ciężko jest dostać nową rurę, a wymiana tego elementu jest paskudna, z uwagi na ciężki dostęp, gdzie trzeba przecież dostać się tam palnikiem, a później spawarką, co by wspawać na swoje miejsce w określonej pozycji. I też może właśnie być powodem to, skoro masz podobne objawy. A przecież ten element ma na celu izolację drgań.
niestety ja też mam problem z dzwonieniem ;/ ale z tego co obczaiłem to jest to gdzieś właśnie koło rozrządu, po niedzieli auto idzie do mechanika to się dowiem co to dokładnie ;P
jeśli to jest rolka to jest się o co bać i czy drogo by mnie to wyniosło ?
_________________ Spełniaj marzenia, bo życie jest krótkie.
miałem coś takiego w golfie 1 benzyniaku. nie odbijał bendiks w rozruszniku. po rozruchu silnik chodził razem z rozrusznikiem.
No właśnie mam dziwne "rechotanie" w okolicach rozrusznika. po odpaleniu silnika cały czas słychać, jak by rozrusznik pracował razem z silnikiem. Odłączałem nawet podczas pracy silnika kostkę od rozrusznika, ale dzwięk raczej był nadal. Macie pomysły, co to może być? Dodam że trzy dni temu wymieniona została kostka stacyjki.
Silnik: 1yz ? Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 229 Skąd: Gliwice / Raamsdonksveer NL
Wysłany: 2011-01-15, 21:03
Wydaje mi sie ze jak by rolka od alternator padała to jest szumienie. A możne samo regulator pada i jest takie lekkie klepanie? jak się nagrzeje trochę to przestaje
na zimnym i na ciepłym silniku jest to samo rano objawiło się to lekkim "klepaniem" jak by jakaś blacha się poluzowała. Przy gaszeniu silnika słychać dźwięk jak by był luźny bendiks.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum