Właśnie borykam się ze sprzedażą opon i 2 kompletów felg.
Koszy wysyłki jest dosyć duży.
Zrobiłem sobie taką matrycę:
Może się komuś przyda. A może macie lepszy pomysł.
Felgi ważyłem i mierzyłem aby mieć przybliżone (czasem lekko zawyżałem) parametry.
Cennik odnosi się do Poczty Polskiej - paczka zwykła ekonomiczna.
P.S. Uważam, że jest to problem po tym jak ostatnio sprzedawałem felgi aluminiowe 14" do Opla - cena wysyłki kurierem to było 100 zł. A felgi sprzedałem za 450 zł. W sumie 550 zł
Jestem otwarty na wszelkie uwagi i sugestie.
Jeżeli macie swoje przemyślenia i wnioski z wysyłki innych problematycznych wagowo i gabarytowo części to też piszcie!
Wielkie Pozdr
_________________ KAISER
Ostatnio zmieniony przez spyro 2010-11-16, 13:32, w całości zmieniany 4 razy
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-08-20, 00:06
po pierwsze zapomnij o poczcie. nie dość że wala tymi pakami jak szaleni to drogo. najlepiej znaleźć kogoś kto ma umowę z jakimokolwiek kurierem - wtedy jest taniej jak poczta lub podobnie a jakość o niebo lepsza.
jest tez taka stronka w sieci gdzie wysyłają dhl'em - paczka do 31.5 kg za 18 czy 19 zł brutto. Musze poszperać bo widziałem coś takiego parę dni temu.
po pierwsze zapomnij o poczcie. nie dość że wala tymi pakami jak szaleni to drogo. najlepiej znaleźć kogoś kto ma umowę z jakimokolwiek kurierem - wtedy jest taniej jak poczta lub podobnie a jakość o niebo lepsza.
jest tez taka stronka w sieci gdzie wysyłają dhl'em - paczka do 31.5 kg za 18 czy 19 zł brutto. Musze poszperać bo widziałem coś takiego parę dni temu.
Wiem, wiem. Ale Ty spyro chyba mówisz o kupnie?
A ja szukam sposobu na tanią wysyłkę kiedy ja sprzedaję.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-08-20, 12:53
KAISER napisał/a:
A ja szukam sposobu na tanią wysyłkę kiedy ja sprzedaję.
no o tym właśnie mówię... W sumie już prawie 3 lata prowadzę sklep internetowy więc na usługach wysyłek można powiedzieć że zęby zjadłem Najlepiej dorwać kogoś kto ma umowę z kurierem, wtedy wyślesz te koła za dużo mniejszą stawkę niż jak normalnie kurier prywatnie przyjedzie do Ciebie po paczkę. A i odbiór może być od Ciebie a nie z firmy kolegi, który ma umowę.
Korzystał już ktoś z tego Paczki do 31kg mają bardzo kuszącą cenę bo większe już nie bardzo. Mam do wysłania jedną paczkę 22kg i jedną 38kg. Ta mniejsza wyszła by mnie o połowę taniej niż w UPSie, większa o jakieś 8-10zł drożej
Wysłany: 2009-08-20, 14:42
KAISER napisał/a:
Generalnie widzę, że do 31,5 kg są fajne ceny.
zawsze tak jest. My mamy umowę z UPS i paczki do 30 kg są w super cenie ale jak coś więcej wazy to zawsze rozdzielamy na dwie osobne paczki bo wychodzi taniej.
Ja jak kupowałem aluśki do ventyla to wszystkie poszły jako 4 osobne paczki - bo felga z oponą ważyła sporo i nie opłacało się tego zrobić jako jedna paczka.
Bartek napisał/a:
Korzystał już ktoś z tego
Nie korzystałem z tego, tylko ostatnio kumpel podesłał mi link a zapytaniem o co chodzi i czemu tak tanio. Powiem Wam, że to wcale nie jest tanio bo mając firmę i podpisaną umowę przy wysyłce około 100 paczek w miesiącu ma się cenę koło 14 zł brutto za paczke do 31,5 kg.
Także trzeba przetestować tą firmę jak to u nich działa w rzeczywistości.
A możesz to rozbić na 2 mniejsze paczki? Może wtedy będzie OK.
Niestety w paczce znajduje się jeden przedmiot a nie będę go rozkładał na części pierwsze
spyro napisał/a:
Także trzeba przetestować tą firmę jak to u nich działa w rzeczywistości.
No właśnie ja bym bardzo chętnie to zrobił gdyby nie to że przedmiot który chcę wysłać jest wart koło 4tys zł W moim przypadku firma musi być sprawdzone bo na ewentualne straty o takiej wartości nie mogę sobie pozwolić
1. Zarejestrowałem się na stronce: http://wysylajtaniej.pl/
2. Nadałem paczkę podając wymiary i wagę
3. Jako nadawcę wpisałem adres miejsca nadania
4. Wpisałem dane odbiorcy i zapłaciłem z góry drogą elektroniczną
Na końcu pobrałem list przewozowy w PDF i wydrukowałem w 2 kopiach
(bo nadawałem 2 paczki) i przykleiłem do paczek.
Ludki z tej firmy skontaktowali się z DHL i potwierdzili mi przyjęcie zlecenia mailowo.
Wszystko realizowałem w PT a w uwagach napisałem, że nadanie ma być dzisiaj w PN.
Kurier DHL pojawił się dzisiaj o 14.30 i zabrał przesyłkę.
Koleś dzisiaj dostał felgi i wszystko jest OK bo dostałem kolejnego pozytywa w systemie Allegro. Także firmę polecam jako sprawdzoną w boju.
spyro to był dobry pomysł.
Pozdr
Właśnie zamówiłem kuriera z podanej przez spyro strony Zapłacone z góry, jutro pomiędzy 14.30 a 17.00 DHL ma odebrać ode mnie paczkę. Mam nadzieję że pójdzie tak gładko jak u KAISERA, wtedy będę często korzystał z ich usług
Właśnie kurier odebrał ode mnie przesyłkę. Kurcze mam trochę mieszane uczucia, przekazałem mu paczkę i list przewozowy który dostałem od firmy. I to cała procedura, myślałem że będzie jakieś ważenie i mierzenie paczki a tutaj nic. Co najbardziej mnie dziwi nie dostałem żadnego potwierdzenia że kurier odebrał ode mnie przesyłkę. KAISER u Ciebie przebiegło to tak samo
Tak samo. Wysyłałem na razie 2 razy. Raz felgi stalowe 14" i raz alusy 15".
Za każdym razem było wszystko OK. Co ciekawe - kurierzy zaznaczali na listach, że moja przesyłka jest niestandardowa. Pakowałem 2 paczki po 2 felgi.
Niestandardowa chyba ze względu na kształt owalny.
Bałem się czy z tego tytułu nie będzie jakichś dodatkowych kosztów ale na szczęście nic takiego nie miało miejsca.
Moja paczka jest już w systemie DHL więc chyba dotrze do adresata Kurcze przez chwilę miałem stracha bo kurier nie wyglądał na zbyt ogarniętego człowieka czego dowodem było jego wielkie zdziwienie jak dałem mu list przewozowy i pytanie kto będzie płacił za przesyłkę
Może dlatego, że to jest trochę namotane. Płatnikiem jest ta firma gdzie zamawiamy kuriera. Wykonawcą jest DHL. Ty jesteś nadawcą. No i na końcu odbiorca - adresat.
W sumie - jak by nie patrzeć, 4 strony są w to zaangażowane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum