mam pytanie czy ktoś naprawiał szyberdach bo ja niewiem jak do tego się zabrac podnosi się tylko z jednej srony żeby zamkąć to jedna strona zamyka się sama a drugą domykam wkrętakiem na prowadnicy jest taki suwak i on jest urwany jak ja mam to zdemontować pozdrawiam
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2008-06-05, 23:34
Jak masz odpowiednią cześć czyli to: http://www.allegro.pl/ite...lf_3_vento.html to rozłożysz i złożysz to w jeden dzień (razem z wypraniem przez żonę podsufitki ) Na start pościągaj wszystkie plastiki, klapy przeciwsłoneczne itp. itd. Z plastikami słupków ostrożnie żeby zaczepów nie połamać. Potem ściągasz podsufitkę i widzisz szyber w całej okazałości. Odkręcasz silniczek jeśli masz i odkręcasz szyber od dachu (na rogach ustrojstwa są wężyki odprowadzające wodę). W samym szyberku najlepiej odkręcić szybę co by się nie porysowała. Na końcu kanałów w których ta prowadnica chodzi są takie plastiki do odkręcenia i taka blaszka od wewnętrznej osłony szybra. Jak ściągniesz te plastiki na końcu to pchaj tą prowadnicę do wyjścia, wylezie razem z linką. A dalej to to samo tylko na odwrót.
A tak w ogóle to teraz dostaniemy OP od szefa. Ty za to że nie szukasz na forum a ja za to że tu się rozpisuję i zaśmiecam jak już to było opisane.
A jeśli chcesz naprawić szyberdach bez kupowania części to zgłoś się do mnie na gg (3815674) to Ci wytłumaczę na bieżąco co i jak to się robiło. Swoją drogą muszę kiedyś poradę napisać ale mi sie ciężko zebrać
_________________ Gość, jeśli pomogłem, to kliknij pomógł. Będzie mi miło
Theority a jak naprawiłeś bez nowej części? Tak jak raz gdzieś było opisane z wierceniem dziurek w prowadnicy?
Ten pomysł z wierceniem chcieliśmy wykorzystać ale po rozebraniu szybera okazało się że to jakiś dziwny typ to pisał Jedno muszę mu przyznać - koncepcję miał dobrą. Otóż w naszej wersji podobnie jak u niego jest taki "ciągacz", a wiadomo że prowadnica jak jest pęknięta to pcha szyber do tyłu, i wystarczy zablokować ją z drugiej strony żeby ciągła prowadnice.Pewnie zakręciłem ale może da sie to zrozumieć
_________________ Gość, jeśli pomogłem, to kliknij pomógł. Będzie mi miło
- ogólnie ważną sprawą jest tez to czy główne prowadnice szyberdachu nie zagieły sie, poniewaz ja u siebie mam taki przypadek ze jedno ciągadło http://www.allegro.pl/ite...lf_3_vento.html pekło i wtedy w jakiś nadzwyczajny sposób tak sie zablokowało ze skrzywiło mi główna prowadnice szyberdachu po której chodzi ciągadło no i koniec szyber do wywalenia tak wiec pozostało mi złożyć szyberek tak zeby sie nie lało i koniec
- do naprawy szyberka trzeba mieć wiadro cierpliwości, powodzenia
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-06-10, 00:01
A no tak.....u mnie szyberek to jedyna rzecz która nie działa w aucie...nie otwieram go a on nie przecieka więc nie wchodzimy sobie w drogę...ostatnio w czasie jazdy niechcący wyrwałem całą prowadnicę i teraz leży w garażu obok starych sprężynnnn
Witam
Panowie jak nazywa sie e ustrojstwo (ten suwak) bo usze wyienic a nie wiem jak to sie nazywa i gdzie tego szukać bo te powyższe aukcje juz wygasly z gory dzieki.
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-09-07, 10:22
To się nazywa prowadnica i ciężko ją dostać jako samą, najtaniej wychodzi kupić używany szyber i podmienić.
Tutaj jest aukcja za 150 http://www.allegro.pl/ite...dachu_lewa.html
Jakby co to ja mam tylko prawa kompletna prowadnice z linka na sprzedaz.
I stelaz szybera tez
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
po zdjeciu plastikowej zaslepki koło włącznika powienien ukazac wam sie kluczyk imbusowy którym mozna uchylać i otwierac szyber. U mnie elektryczny nie działa ale recznym sobie nadrabiam. jak cos to podesle foty.
_________________ --> VENTO 1.8 90ps deutsche auto <--
Silnik: 2E Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 06 Mar 2010 Posty: 2005 Skąd: Jasna Góra
Wysłany: 2011-09-19, 07:43
Wiem ze było, ale szukam i nie moge znaleźć, roblem mam taki ze przy zamykaniu idzie wszystko ladnie ale z lewej str ten zaczep idzie tylko kawałek i od razu podnosi sie i odczepia od tego co ma go ciągnąc, co mam robic?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum