a wiec witka !
problem przedstawia sie nastepujaco , wstalem rano poszedlem do swojego ventyla i chce go odpalic ,,, zaskoczyl ale chodzil jak traktor ,kopcil i dymil ale mowie sobie to pewnie chwilowe (wczesniej nawet chmurki nie poscil z rury), przejechalem 300 metrow i stanoł.Kolejne proby odpalenia nie przyniosły pozytywnego rezultatu na pych zapalil i jeszcze troche ujechal i znowu stanoł , musialem cały czas trzymac noge na gazie bo samochod gasl , spadaly mu do zera obroty , kopcil na czarno i bialo jak lokomotywa.
przyjechal kolega wzielismy go na hol i do mechanika.
U mechanika wymienilismy rozrzad i ustawilismy (komplet) i dalej dupa nieodpala kopci.
sprawdzilismy cisnienie w silniku i wszystko ok ,wtryski ok ,pompa wtryskowa ok , filtr paliwa ok .
samochod stoi i nie wiadomo co z nim ,prosze was o porade pomoc , bo albo trafilem na zlego mechanika albo samochod siadl na dupcie na dobre .
pozdrawiam was i czekam na wasze sugestie.
objawy wzkazuja ze masz przestawiony zaplon . jezeli nic nie majstrowales poprzedniego dnia przy rozrzadzie to obstawiam ze cos z pompa paliwowa,moze sie obluzowal i sie przestawila i nawet nie bedzie tego widac.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
dzieki panowie za odpowiedzi
pompa wtryskowa zostala wymontowana i zawieziona przeze mnie do zakladu na sprawdzenie ,wtryski tez, sa w porzadku.
przy rozrzadzie nic sam nie majstrowalem , mechanik go wymienil na nowy i ustawil bo byl przestawiony o jeden zabek .
czyli ttak jak koledzy wyzej napisali moze zaplon moze kat. wtrysku
btw zaplon mogł sie tak z siebie sam przestawic?
na czym polega sprawdzenie katalizatora wtrysku ? drogie to ?
pozdr i dzieki za porady
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
bradley jak to sie sprawdza? czy kąt wtrysku mogl sie przestawic od uderzenia podwoziem w studzienke ? dosc mocno jebło. i nastepnego dnia rano juz nie moglem go palic.
o ile dobrze rozumiem to pompa i wtryski były sprawdzane i sa OK.
jak sie myle to mnie poprawcie.
Ostatnio zmieniony przez mikołaj 2009-08-02, 20:21, w całości zmieniany 2 razy
Pompiarz sprawdzi specjalnym zegarem. Tymbardziej, ze rozrzad byl robiony to i kat wtrysku jest do sprawdzenia i ustawienia obowiazkowo. Od uderzenia pompa mogla sie poluzowac i ja przestawilo = kat wtrysku tez sie przestawil ale to dosc niezwykle w tym przypadku ale prawdopodobne.
Witam was po dluzszej nieobecnosci jest nieciekawie ... samochod juz jezdzi ladnie jezdzi zostal zrobiony kompletny remont gory i dolu zaplacilem 1550 zlotych i co ... i dalej wskaznik cisnienia oleju buczy i mruga jak dodam gazu to gasnie , czujniki sprawdzony cisnienie niby tez dobre a jak silnik dostanie temperatury po okolo 10 minutach jazdy to na malych obrotach piszczy i mryga dodam gazu to spokoj na jakis czas i tak w kolko ... czy macie jakiec pomysly ? bo mojemu mechanikowi sie skonczyly, pompa , panewki wymienione ... nie wiem co myslec pomozcie .
mechanik powiedzial ze sprobujemy ostatniej rzeczy zalejemy gesty olej i to ma pomoc niby ale to chyba nie rozwiazanie bo problem lezy gdzei indziej ale gdzie ...? POMOZCIE.
mikołaj, moze byc jeszcze taka prozaiczna przyczyna. Zepsuty czujnik cisnienia oleju (sa 2 - jeden w bloku, drugi w podstawce filtra)
bradley 2 czujniki sprawdzone sa dobre , kontrolka oleju mryga i pika tylko jak sie silnik rozgdzeje po okolo 10 kilometrach i wtedy jak dodam gazu ponad 2 i pol tysiaca obrotow to gasnie na 2 ,3 kilometry i to samo znowu przygazuje do 3 tys obrotow i spokoj i tak w kolko , a jak jade caly czas powyzej 3 tysiecy obrotow to w ogole nie mryga jak tylko zejdzie nizej to znowu , masakra nie wiem co to moze byc i mechanik tez .
mam za duzy poziom oleju w silniku ale mechanik powiedzial ze nie ma mozliwosci ze to od poziomu oleju ,ogolnie jak go oddawalem do mechanika to nie pikal tylko jak go zrobili to wtedy zaczol , cos gdzies wyczytalem o jakis lozyskach na korbowodach ze to moze tez byc przyczyna pipania ale mechanik mowi ze wszystkie czesci co moga powodowac pipanie i mryganie sa wymienione na sprawne .
moze to sprawa elektryczna jakies zwarcie jak silnik dostaje temp. i wtedy pika czytalem tez o czyms takim jak dynamiczne cisnienie oleju ale juz sam nie wiem.POMOCY!!
Skoro go gazujesz i ustaje to bedzie czujnik od zbyt niskiego cisnienia oleju. Niestety nie wiem czy jest rozwierny czy zwierny ale kiedys na elektrodzie czytalem o tym. Warto go zrobic "na krotko" i jesli bedzie cisza i spokoj tzn ze jednak czujnik.
dzieki bradley ! czujniki niby byly sprawne jutro sie wszystko okaze . dam znac po powrocie od mechanika . zasugferuje mu dwie rzeczy te czujniki i lozyska walu korbowego bo gdzies czytalem ze to tez moze byc przyczyna pipania i mrygania kontrolki , a btw czy wymiana lozysk na wale korbowym jest skomplikowana ? czy konieczna jest rozbiorka calego silnika?
czesc dluuugo sie nie odzywalem ,silnik jest caly zrobiony gora i dol ladnie jezdzi i wszystko ok ,ale jezeli silnik dostanie temperatury powyze 75 stoni i przekrocze poziom 2000 obrotow to cisnienie oleju zaczyna znowu pikac heh ,a jezeli jade i nie przekraczam 2000 obotow to jest cisza i spokoj w ogole nie pika , ostatni przejechalem 80 kilometrow i ni epiknol ani razu nie przekraczajac oczywiscie 2000 obotow jezeli przekroczylem ta granice kontrolka zaczyna odrazu pikac ,,, i teraz pytanie macie jakies sugestie ? bo mechanik nic nie wie i mowi ze nie wie o co chodzi dlaczego to pika ... PLIZZZ PIMP mY ride ........
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum