Wysłany: 2009-09-01, 07:54 1.9 TD nie podgrzewaja swiece
witam pojawil mi sie problem a mianowicie nie podgrzewaja mi swiece, kontrolka przy odpalaniu sie nie swieci co jest? sprawdzalem kable sa ok. bezpiecznik te przy silniku ok ale nie ma na nim zasialania. jest gdzies jakis przekaznik. drugi bezpiecznik?
Ostatnio zmieniony przez Gr23s 2009-09-01, 07:55, w całości zmieniany 1 raz
no tak to bedzie przekaznik(ktos juz przy nim grzebal) a moze byc on przyczyna niewskazywania temp plynu? i jeszcze jak jade to zaczyna mi migac lampka olejenia i towarzyszy temu dzwiek(piszczenie przerywane) oleju nie brakuje wymiana byla w maju.
Ostatnio zmieniony przez Gr23s 2009-09-01, 20:58, w całości zmieniany 2 razy
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-09-02, 08:34
Gr23s napisał/a:
a moze byc on przyczyna niewskazywania temp plynu?
Tutaj winien jest raczej czujnik temperatury a dokładniej przewody i styki....sprawdź czy żaden przewód nie jest przetarty....wyjmij też wtyczkę od czujnika i przeczysc styki.
Gr23s napisał/a:
migac lampka olejenia
Tego to ja bym nie bagatelizował....prawdopodobnie to wina czujnika....ale lepiej to dobrze sprawdzic gdyż byc może coś się złego z silniczkiem dzieje.
No i kolejna opcja...w zegarach moze byc jakies zwarcie czy cus i wskaźnik oraz lampka wariują.
czujnik temp mam nowy... to moze zegary i dlatego nie podgrzewa mi swiec. problem wskazywania oleju i temp. pojawil sie wraz z zniknieciem kontrolki podgrzewania swiec.
Problem z miganiem kontrolki oleju i tym charakterystycznym dźwiękiem pojawia się dość rzadko. U mojego ostatniego klienta który miał taki problem okazało się, że wina leżała w filtrze oleju. Miał założony filtr firmy FILTRON, po zmianie filtra na np MANNa wszystko się uspokoiło. Też były wymieniane wszystkie czujniki, od cisnienia oleju tez i to nie pomagało. dopiero po wymianie filtr przestała migać kontrolka i piszczeć.
A grzanie świec żarowych to najprawdopodobniej wina przekaźnika który jest zaraz ze bezpiecznikami
u mnie przekaznik znajduje sie pod zbiorniczkiem plynu chlodzacego. a i tez mam filt oleju firmy filtron i mechanik powiedzial mi ze te filtry na takie silniki to nie wyrabiaja... (tylko szkoda ze po wymianie olej) no ale dzieki za cenna info bo bym chyba wymienial caly olej jakby wymiana czujnikow nie pomogla...
wymienilem filtr na mann'a problem nie zostal rozwiazany dalej mi miga kontrolka i piszczy ale juz nie tak czesto... moze to wina oleju (mobil1 10w40 polsyntetyk) mogl stracic swoja klejkosc i czujniki zle wskazuja? no i nie pokazuje mi temp plyny chlodzacego co jest za to odpowiedzialne??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum