Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z automatem lewej szyby kierowcy
Autor Wiadomość
makarios 
Kierowca eLki

Silnik: GL benzyna
Wysłany: 2009-11-06, 18:41   Problem z automatem lewej szyby kierowcy

Zakupiłem niedawno podnośnik z silniczkiem do szyby kierowcy. Automat spuszczania działa bez zarzutów,ale za to podnoszenia już nie! Czy ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać taki problem, albo chociaż, gdzie tkwi jego przyczyna?

Vento '95
Ostatnio zmieniony przez makarios 2009-11-06, 18:45, w całości zmieniany 2 razy  

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2009-11-06, 21:45   

chciałoby się zapytać jak opuszczasz skoro się nie podnosi. Niemniej albo jest to kwestia mechniczna - na ogół zwikłanie linki na jej bębenku lub krzywe ustwwienie szyby, albo elektryczna - uszkodzenie na kablach między przełącznikiem a modułem silnika, albo uszkodzenie samego modułu - konkretnie przekaźnika w nim. Jeśli przy próbie podniesienie widać że silnik ciągnie sekundę dużo prądu (przygaśnie lapmka w podsufitce) to elektryka z elektroniką są sprawne, tylko silnik nie ma siły uciągnąć linki z szybą i po tej sekundzie auromatycznie się wyłączy.
Ostatnio zmieniony przez pablomed 2009-11-06, 21:46, w całości zmieniany 1 raz  

makarios 
Kierowca eLki

Wysłany: 2009-11-07, 00:27   

Może wyjaśnię! mechanizm działa, to znaczy szyba się podnosi i opuszcza!! Problem w automatycznym podnoszeniu (bez trzymania przycisku). Jak opuszczam szybę - naciskam raz i szyba sama schodzi do końca,żeby ją z powrotem podnieść muszę cały czas trzymać przycisk! Od strony pasażera automat działa w jedną i w drugą stronę.
Ostatnio zmieniony przez makarios 2009-11-07, 00:31, w całości zmieniany 1 raz  

pablomed 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-11-07, 08:15   

makarios, napisz jeszcze rocznik auta. Ale mocno podejrzewam że masz mechanizmy szyb z anglika. Ja mam dawa auta i w obu jest na odwrót jak u ciebie czyli szyba kierowcy jedzie w górę sama a pasazera nie.
Kiedyś chciałem to rozgryźć i zrobić tak żeby druga szyba też się sama podnosiła, prawdopodobnie jest to kwestaia dodania do jednego z wolnych pinów przy modulae silniczka dodatkowego kabla masowego, ale nie dokończyłem testów z braku czasu. Bedziesz się musiał raczej pogodzić z tym ze jest jak jest.

makarios 
Kierowca eLki

Wysłany: 2009-11-07, 11:22   

Rocznik '95

Cytat:
podejrzewam że masz mechanizmy szyb z anglika

można to jakoś sprawdzić? Na przykład po numerze nabitym na silniczek?

A gdybym dla próby włożył wtyczkę z lewych drzwi do prawego mechanizmu? I czy w ogóle ta wtyczka tam wejdzie? (bo mechanizmy są lustrzanym odbiciem...) Ktoś próbował takie akcje przeprowadzać?
Ostatnio zmieniony przez makarios 2009-11-07, 11:28, w całości zmieniany 1 raz  

pablomed 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-11-07, 11:30   

to akurat nie wiem bo w tym roczniku mogły być chyba tak stare jak i nowe mechanizmy. Te nowe podlegają pewnemu programowaniu. Więc spróbuj: odłącz akumulator lub wykrec na moment wtyczkę ze złączki w słupku drzwi, potem podłącz na nowo. Następnie wykonaj kilka pełnych otwarć i zamknięć szyby trzymając przycisk cały czas wciśniety aż szyba skończy ruch i jeszcze go sekunde dwie przytrzymaj. Jeśli masz nowego typu mechanizmy to być może funkcja której ci brak powróci, jeśli starego typu to nic to nieda niestety.
wtyczka prawa na lewo nie pasuje.
Co do numerów silniczków nie iwiem - nie mam teraz etki żeby sprawdzić te numery, ale prawdopodobnie róznice będą w wiązkach a nie w samych silniczkach.
Przy okazji, jeśli będziesz tam grzebał to jeśli możesz zrób dokładna fotę wtyczek silniczka tak żeby było widac kolory i pozycję kabli (czyli pio odjęciu plasytkowej osłonki), porównam kiedyś ze swoimi i moze dojdziemy wspólnymi siłami co tam trzeba przerobić.
Ostatnio zmieniony przez pablomed 2009-11-07, 11:36, w całości zmieniany 3 razy  

makarios 
Kierowca eLki

Wysłany: 2009-11-07, 11:59   

OK! jak tylko będę miał możliwość, to rozkręcam i wstawiam tu fotki.Póki co-dzięki za pomoc!

Odpowiedz do tematu