Mam pytanie. W mojej ventce mam zamontowany xenon na światła mijania i gdy pojechałem na stacje diagnostyczną to gośc powiedział mi ze po pierwsze nie mam spryskiwaczy a po drugi ze to nie legalne. Powiedzcie jak to jest z tymi dokładanymi xenonami. Zabronione to czy jak
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-09-16, 20:38
Zabronione
Pierwsze to muszą być spryskiwacze, później dochodzi samo poziomujące się lampy. Do tego jeszcze muszą być odpowiednie lampy, bo wiadomo że te które mamy przy autach nie nadają się do tego. Jest jeszcze kilka innych rzeczy które trzeba spełniać.
Jeżeli masz dokładany ksenon jest to nielegalne. Nie ma się co rozwodzić w temacie.
Dla policji wystarczy np. czyste szkło i samopoziomowanie się lampy. Oczywiście ksenon w soczewce. A dla diagnosty znającego się na samochodach nic nie wystarczy, bo wie jakie światła masz oryginalne. Dokładany ksenon, żeby upodobnić do oryginała musisz mieć do niego:
- soczewkę,
- samopoziomowanie,
- spryskiwacze.
A czy jest chociaż możliwośc przerobienia moich lamp na soczewke. ja mam takie
http://moto.allegro.pl/it..._fk_tuning.html Powiem tak te lampy na zwykłych żarówkach to jakbym przy świeczce jechał
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-09-17, 08:34
Lwomati napisał/a:
- soczewkę,
- samopoziomowanie,
- spryskiwacze.
Dokładnie...ale do tego dobrze byłoby miec homologację...a nikt nam takowej nie wystawi.
Pawelvw ma u siebie w seryjne lampie lampie soczewkę i bi-kozacko to wygląda
ventylek86 napisał/a:
A czy jest chociaż możliwośc przerobienia moich lamp na soczewke. ja mam takie
Poprawiłem link gdyż nie działa. Jeśli lampy sa dobre, nie uszkodzone i posiadają dobre zarówki...zarówno te aniołki jak i seryjne nie ma bata żeby źle świeciło...oczywiście nie będzie to co na bi ale będzie ok.
Powiem tak te lampy na zwykłych żarówkach to jakbym przy świeczce jechał
bo zaloze sie z toba ze to nie wina lamp tylko elektryki w twoim aucie.
za duze straty pradu . gdzies o tym juz czytalem .
proste rozwiazanie to + zarowki zamienic jako sygnal dla dodatkowego przekaznika z pradem bezposrwdnio z akumulatora . powinno pomoc .
a xenon w tej lampie , to katownia dla oczu jadacych z naprzeciwka .
nie jest tak az strasznie jezeli chodzi o swiecenie moich xenonów jak jezdziłem rodziców autem a moim dziewczyna to mijałem sie i nie ma jakich kolewik kłopotów i meczarni dla oczu
a ja powiem tak - za takie zarówki "ksenony" w zwyklym kloszu to powinni lampy bic sam ostatnio o malo tego nie zrobiłem - ale nast razem sie chyba nie powstrzymam
No właśnie i skoro jest HCR to już samo to uprawnia do zatrzymania dowodu bo reflektor nie jest przystosowany do "ksenonów".To tak w woli przypomnienia
Silnik: ON
Wysłany: 2009-11-12, 18:56
Lwomati napisał/a:
Jeżeli masz dokładany ksenon jest to nielegalne. Nie ma się co rozwodzić w temacie.
Dla policji wystarczy np. czyste szkło i samopoziomowanie się lampy. Oczywiście ksenon w soczewce. A dla diagnosty znającego się na samochodach nic nie wystarczy, bo wie jakie światła masz oryginalne. Dokładany ksenon, żeby upodobnić do oryginała musisz mieć do niego:
- soczewkę,
- samopoziomowanie,
- spryskiwacze.
wcale nie trzeba miec soczewki
samopoziomowanie spryskiwacz almpe z homologacja na xenon tyle musisz mieć
jest bodajże model mercedesa jakiś co bez soczewki ma orginalny xenon ale ma dostosowany klosz do tego, a do naszych aut bez soczewki nie ma sensu wkładać bo ani to świeci ani nie sprawia przyjemności tym z przeciwka
_________________ "Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy ekonomia"
ale te lampy co mam to maja polerowane szkło i profilowane lustro tak ze wiec nie wiem czy to takie nielegalne te ksenony. dla mnie debilizm to zakładanie ksenonów na zwykłe lampy gdzie szkło jest profilowane a lustro gładkie
Silnik: ON
Wysłany: 2009-11-12, 19:42
Respect napisał/a:
jest bodajże model mercedesa jakiś co bez soczewki ma orginalny xenon ale ma dostosowany klosz do tego, a do naszych aut bez soczewki nie ma sensu wkładać bo ani to świeci ani nie sprawia przyjemności tym z przeciwka
volvo i renówki i mitshubishi mają xenony bez soczewy
Ostatnio zmieniony przez TomeQTomeQ 2009-11-12, 19:44, w całości zmieniany 3 razy
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-11-12, 20:10
ventylek86 napisał/a:
ale te lampy co mam to maja polerowane szkło i profilowane lustro tak ze wiec nie wiem czy to takie nielegalne te ksenony
Możesz mieć to zrobione nalezycie i będzie ok....ale żeby nie mieć problemu trzeba dorwac jakiegoś magika który wybije odpowiednią homologację na szkle.
tak to jest jak będą chcieli i tak zabiora dowód ja sam dopiero przed wczoraj swój za xenon odebrałem, a przy zabieraniu nawet policjant zgadzał się z tym że ten przepis z układem samopoziomującym jest bez sensu ale taki kraj
zależy jaką masz temperatur jeśli będzie świecił mocno na niebiesko to nie przejdziesz przeglądu ,ja mam osobiście 4300k i bez problemu przegląd przeszedłem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum