Silnik: AHU+ Pomógł: 8 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 1278 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2009-11-18, 19:23 przeguby???????
mam problem. w aucie taty podczas jazdy coś się tłucze myśle że to przeguby. ale nie tłucze się to bez przerwy a tylko po jakimś krótkim czasie tak jakby musiało się rozgrzać. mocniej tłucze się jakl skręcam w prawo.... co to jes jaki koszt wymiany i częsci???? mam nadzieję że to nic poważnego.... silnik 1Y skrzynia CHC proszę o szybką pomoc....
skrec kola na maxa i szybko rusz jak nie bedzie walic to to nie przeguby i sprawdz wtedy sworznie i koncowki a przeguby to cena wewnetrzny kolo 80 zewnetrzny tez cos kolo tego wymiana wewnetrznego 80 zl zewnetrzny tez cos kolo tego
Silnik: AHU+ Pomógł: 8 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 1278 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2009-11-20, 20:57
zrobiłem tak jak lesny1982, napisał ale nic nie tłukło wtedy..... te stukanie jest po pewnym czasie jazdy jakieś 10 km i coraz bardziej się nasila... pomóżcie w diagnozie usterki...
Silnik: 1.9 tdi 1z Pomógł: 14 razy Wiek: 41 Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 799 Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-11-25, 09:52
lesny1982 napisał/a:
skrec kola na maxa i szybko rusz jak nie bedzie walic to to nie przeguby
Niekoniecznie tak musi być, u mnie przegub zaczął strzelać podczas jazdy na wprost kiedy wcześniej zdarzyło mu się od czasu do czasu lekko stuknąć na skręconych kołach. Jak zjechałem na pobocze i skręciłem koła na maxa to przestał i wszystko wróciło do normy (przegub się ułożył ?). Wróciłem na drogę i przejechałem kilkanaście metrów zaczął spowrotem strzelać i tak się toczyłem do warsztatu kilka kilometrów. Wvojtek sprawdź przede wszystkim czy masz całe gumowe osłony na przegubach zewnętrznych i czy się dobrze trzymają. Jak będą miały pęknięcia albo w ogóle spadły to szoruj po komplet z przegubami, osłony zazwyczaj w zestawie
Wysłany: 2009-11-25, 14:08
osłony całe......... ja stawiam na mechanizm różnicowy... byłem u mechanika ale nic nie zobaczył niepokojącego przewiozłem go i normalnie jak na złość wtedy się nic nie tłukło... to się podobno nazywa zlośliwość rzeczy martwych
Wysłany: 2009-11-25, 14:59
piechu43, nie, nie ma luzów. jedyny luz jaki wyczuwam to jak auto jest na podnośniku i chce obrócić kołem to jet mały luz (jak tryby w różnicówce się zazębiają)
odkopię nie będę zakładał nowego tematu i śmiecił na forum
mam taki problem że ostatnio zauważyłem że przeguby wew te przy skrzyni są delikatnie mokre ale wytarłem i narazie jest dobrze ale przechodzę teraz do rzeczy podczas jazdy prosto jest cicho skręcę delikatnie w lewo i zaczyna stukać któryś przegub przy skręconych kołach na max w obydwie strony cisza trochę dziwne jak dla mnie i teraz mam rebus który to przegub wew czy zew bo nie chce pchać się w koszta myślę że może przegub zew wytarł się tylko w tym jednym miejscu i będzie tylko w tym położeniu stukał ale czy dobrze myślę?
przypomniało mi się czasami jak skręcę gwałtownie w prawo np na ostrzejszym zakręcie to też zacznie stukać ale to rzadziej się zdarza
stuka czy raczej pulsacyjne szumi? jak tak to może łożysko?
bo w sumie przy skręconych kołach na maksa jak nie stuka to raczej nie przegub, tym bardziej zewnętrzny.
z resztą, jeździj na razie tak jak się objawy nasilą to łatwiej to będzie zdiagnozować
Wysłany: 2012-06-25, 21:27
hrubek18, może to być wewn gdyż jest on mniej obciążony. poza tym gdy jedziesz i skręcasz to auto się przechyla a właśnie wtedy on pracuje,,, zaś zewnętrzny przegub pracuje bardziej przy skręcie i dlatego test nie dał jednoznacznego wyniku...
łożysko mam nowe i nie huczy tylko stuka ale jutro jadę do mechanika to się go spytam co to może być gdzieś wyczytałem że przegub wew będzie stukał przy ruszaniu i hamowaniu a zew przy skręcie i nie musi być na max i w końcu nie wiem jak to jest.
a ile może kosztować wew przegub?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum