Silnik: 2.0 2E 116km Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 27 Wrz 2009 Posty: 141 Skąd: Mrozy
Wysłany: 2009-12-08, 19:08 akumulator ;(
Witam.Posiadam vw vento gt z silnikiem 2.0 bezyna/gaz i własnie padł mi akumulator..:( problem w tym ze ja kupiłem ten samochód nie dawno i na akumulatzorze nie ma nic napisane co do Ah i nie wiem jaki kupic zastanawiam sie nad 55Ah ale czy to nie bedzie za mało jak na taki silnik?? jaki polecacie??i oczywiscie jakiej firmy:) Pozdrawiam
vezet22, Varte to tylko niemiecka a mie podrube czeska. ja mam u siebie 62Ah firmy ZAP Piastów i nie narzekam. Przez 2 lata sprzedawałem te akumulatory i mało kto na nie narzekał (chodzi mi o firme). Zawsze mozesz też popatrzec Centre ale ta jest troche droższa
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2009-12-08, 21:50
krzys9262, rób tak żeby mieć najmniejszy kłopot z gwarancją, więc kup w firmie handlującej akumulatorami, tam ci dobiorą i tylko na dobraną przez nich pojemność dostaniesz gwarancję. Pojemność w granicach 55-62 Ah będzie ok. Nie napalaj się na duży prąd rozruchowy bo takie aku są mniej trwałe. Czyli np jakaś podstawowa wersja Centry
ostatnio slyszalem opinie od ludzi ze Centra sie popsula. ja soboscie mam aku o mocy 55Ah i jak narazie daje rade ale przy otwieraniu szyb (elekrtyka) widac po swiatlach naciazenie. tak wiec u ciebie 62Ah wystarczy. mi jak padnie to napewno kupi mocniejszy bo bede inwestowal w car audio
Silnik: 2.0 2E 116km Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 27 Wrz 2009 Posty: 141 Skąd: Mrozy
Wysłany: 2009-12-09, 18:33
hm... a co powiecie o firmie Topla zajmuje sie ona produkcjia aku od podobno 35lat i jak czytałem w necie to ludzie nie narzekaja a Wy co o tym sadzicie??
ja soboscie mam aku o mocy 55Ah i jak narazie daje rade ale przy otwieraniu szyb (elekrtyka) widac po swiatlach naciazenie. tak wiec u ciebie 62Ah wystarczy. mi jak padnie to napewno kupi mocniejszy bo bede inwestowal w car audio
Ja mam 74 ah i też mi światła przygasają przy zamykaniu szyb nie dużo ale przygasają. ale do audio jest on w sam raz
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-12-09, 18:50
Ja o takiej firmie nie słyszałem
Ja też a jesieni wymieniałem aku. Kupiłem Centrę Futura 53Ah 540A. Możesz też prześledzić ten temat:
http://forum.vwvento.org/...ghlight=#110526
co do tego aku firmy Topla to powiem ze mam taki w drugim aucie jakieś 2 lata i jak był mróz ponad 20 stopni to zapalił bez większego problemu autko stało też na dworze.
Silnik: 2.0 Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 03 Mar 2009 Posty: 23 Skąd: Kielce
Wysłany: 2009-12-20, 15:01
Ja polecam Ci firmę AUTOPART robią naprawdę dobre akumulatorki.
tydzień temu sprawiłem sobie nowy od nich dałem 230 zl za wersje GALAXY 60Ah prąd rozruchowy o ile dobrze pamiętam 570A. Znajomy który tam pracuje polecił mi tą wersje aku. ponoć najnowsza technologia na całkowicie innych płytach i takie tam.
A co do wyboru aku weź pod uwage jakie trasy robisz jeździsz na krótkich czy długich trasach tak żeby zawsze aku był doładowany.
I polecam zakup takiego jak mój -18 stopni 2 dni nie odpalany i kręcił jak wariat
Wysłany: 2009-12-21, 18:30
ja przewaznie robie krótkie trasy od czasu do czasu sie zdarza ze wyjade gdzies dalej... zaryzykowałem i kupiłem ten aku firmy Topla i jestem zadowolony ostatnie mrozy przestała na dworze i rano kreci jak szalona zobaczymy jak bedzie sie sprawował za pół roku,mam nadzieje ze mnie nie zawiedzie mimo wszystko chciałem wam podziekowac za Wasze rady dzieki pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum