Mam pytanie: Czy istnieje możliwośc wstawienia silnika 1.4 benzyna w vento w którym aktualnie znajduje się silnik 1.9 diesel. Wynika to z tego że w vento 1.4 rozbił się przód auta a w tym z dieslem silnik zaczyna pic olej. Dzięki!!!
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-12-20, 15:40
Tabakonet, po pierwsze witam na forum.
po drugie przeniosłem Twój temat do odpowiedniego miejsca.
po trzecie:
Wszystko się da...ale nie wiem czy tu tylko chodzi o silnik...możliwe że trzeba będzie inne sprzęgło, skrzynię...i nie wiadomo co jeszcze gdyż bądź co bądź jest to zmiana z dizla na benzyniaka a więc pewnie cały komputer itp.
Uważam tez że 1.4 jest trochę za małe do venta...być może i ekonomiczny silnik ale wątpie czy taki będzie w budzie venta.
Tabakonet napisał/a:
dieslem silnik zaczyna pic olej
Ale to przecież nic strasznego...być może kwestia uszczelniaczy zaworowych które stwardniały i puszczają olej...to nie są drogie sprawy w naprawie...lub tez turbo ma jakiś defekt (nie pamiętam jaki) i objawia się wciąganiem oleju.
Czy istnieje możliwośc wstawienia silnika 1.4 benzyna w vento
Wszystko jest możliwe, ale...
1.4 będzie strasznie mułowaty, co tez i więcej będzie palił
licz się ze zmianą komputera, układu wydechowego, niewykluczone, ze tez i baku z pompą paliwa, całej elektryki... to tylko niektóre części...
Szukaj takiego samego silnika jak i masz, bo to nie opłacalne jest w ogóle.
Hehe. Zycze powodzenia w wycinaniu dziurki pod kanapa zeby zrobic miejsce na pompe paliwa do baku paliwa, ktory tez musisz zmienic.
Benzyne na diesla zmienic latwiej niz diesla na benzyne.
A w cenie zmiany silnika i jego kupna zrobisz super remont silnika diesla.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Witam ponownie!!! Z góry dzięki za odpowiedzi! Sytuacja wygląda tak że rozbiłem vento z 1.4 benzyną, uszkodzony jest przód z tym że silnik normalnie zapala i nie slychac niczego co mogłoby sugerowac o jego uszkodzeniu, aczkolwiek nie opłaca się remontowa tego auta ponieważ będzie kosztowac to więcej jak kupno drugiego. Właściwie drugie jest już kupione z silnikiem diesla 1.9 ale martwi mnie fakt że zjada olej, dosyc dobrze bo około litra na 250 km, widac tez dobrego dymka przy przyspieszaniu.Przy 4 tys obrotów osiągam prędkośc 160 km/h, ogólnie auto ciągnie dobrze, praca silnika równomierna tylko.... ten olej!
Ale to chodziło o benzynę...
Co nie ulega wątpliwości, ze TSI jest wporzo, 1.4TDI również, bo przede wszystkim oszczędne, ale dla małej budy, jak Polówka...
Silnik: 1.8 90KM Pomógł: 10 razy Wiek: 48 Dołączył: 09 Mar 2006 Posty: 1226 Skąd: SZAMOTULY
Wysłany: 2008-12-28, 11:39
witam do diselka zaloz komplet nowych pierscieni i nowe uszczelniacze na zawory do tego komplet nowych uszczelek z zimeringami i wszystko poskladac mozesz tez dac glowice do sprawdzenia czy nie jest krzywa i czy gniazda zaworowe nie sa powypalane lub zuzyte reszty bym nie tykal i takim zabiegiem przedluzysz mu zycie a i koszt takiego zabiegu nie powinien przekroczyc 1000 pln a tamtewgo ventyla rozsprzedaj na czesci to jeszcze ci kasy zostanie na inne sprawy
jesli mocno przykapca to koncowki wtryskow do wymiany i regegeneracja pompy wtryskowej ale ja bym sobie to narazie darowal pozdrawiam
_________________ ŻYCIE BEZ SILNIKÓW SPALINOWYCH BYŁO BY NUDNE! I NIE TYLKO
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum