Witam
Mam Vento z 94 r. Posiada m.in. centralny zamek, alarm bez pilota. Zauważyłem, iż przekręcając kluczyk w zamku w dzwiach w lewo i w prawo wg. jakichś tam sekwencji szyby przednie lub tylne opuszczają się lub zamykają. Nie wiem nz czym to polega. Może ktoś zna odpowiednie sekwencje, a może padł mi komputer?
Pomógł: 14 razy Wiek: 54 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 270 Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: 2006-04-01, 01:15
Komputer nie padł Ci, jeżeli już, to moduł komfortu, czyli osobny sterownik odpowiedzialny za otwieranie i zamykanie drzwi z pilota, domykanie szyb, dachu itp. Szczerze mówiąc nie miałem z tym nigdy do czynienia, ale poleciłbym Ci sprawdzenie, czy moduł nie domyka szyb przy zamykaniu auta, przywracając je do pozycji sprzed zamknięcia po ponownym otwarciu. Więcej nie pomogę, niestety... :|
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-04-02, 10:55
Racja, zobacz w leketryce auta, gdzieś jest sterownik odpowiedzialny za domykanie szyb... Ja niestety nie mam nawet elektrycznych szyb, więc nie wiem gdzie to może być...
Ściągnij schemat elektryczny Vento, który możesz za friko pobrać w dziale download.
Dzięki za info. Nie jestem pewien czy dobrze mnie zrozumieliście. Moduł tak czy inaczej sprawdzę. Jeszcze raz wyjaśnię dokładniej.
Więc po zamknięciu drzwi i ponownemu przekręceniu kluczyka w celu zamknięcia a następnie przekręcenie kluczyka w celu otwarcia drzwi szyby się otwierają. A jak znowu przekręcę kluczyk na zamknięcie drzwi to szyby się zamykają. Czy to jest normalne czy coś zwalone ?
Wysłany: 2006-04-02, 20:23
W sumie to niezły bajer z tą sekwencją otwierajacą szyby :shock: . Aż nie chce mi się wierzyć, że to wynik awarii, lecz niestety nadal poruszam się w sferze domysłów, wybacz :oops:
Piotr Małoszuk [Usunięty]
Wysłany: 2006-04-02, 22:49
Stopa i inni Ventkowicze sprawdźcie u siebie może tak poprostu jest. Dajcie znać.
Dokładnie auto wyposażone w centralny zamek i elektyrkę szyb posiada funkcję otwierania oraz zamykania szyb kluczykiem. Aby to zrobić należy włożyć kluczyk w zamek, przekręcić w lewo i przytrzymać jakieś 5s szyby automatycznie sią opuszczą. Jeżeli natomiast przekręcimy kluczyk w prawo i przytrzymamy w tej pozycji ok. 5s to szyby się zamkną. Jest to praktyczna rzecz przy przewietrzaniu auto rozgrzanego na słońcu, kiedu możemy szyby otworzyć z zewnatrz i nie musimy wsiadać do ukropu.
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2006-04-12, 19:19
BANDERAS_RR napisał/a:
a ja mam szyby na korbki
Kurcze a miałem nadzieję że tylko ja mam taka wypasiona i unikatową wersje Ventki z korbkami
A tak na poważnie to ciekawy bajer z tym otwieraniem i zamykaniem szyb kluczykiem. Pierwszy raz słyszę o czymś takim. Pewnie jakoś by się dało ale ciekawe jakim kosztem możnaby podłączyć to pod np. pilota od alarmu i z pilota otwierać sobie szybki przed podejściem do auta
Wysłany: 2006-04-12, 20:57
Dałoby się, wystarczy sterownik do c. zamka z odpowiednio długo zaprogramowanym impulsem dodatkowej funkcji, no i przekażnik, bo sam sterownik nie "dźwignie" takiego prądu. Oczywiście musisz mieć do tego pilota z dodatkową funkcją. reszta to tylko podłączanie kabelków.
Silnik: 2.0 2E Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 172 Skąd: K-Kożle
Wysłany: 2006-04-12, 22:32
ciekawe ,ze ja nie musze czekac 5 s az sie otworza albo zamkna, po prostu troszke dalej przekrece kluczyk , i momentalnie idzie w gore lub w dol
szybciej sie czasem zamyka centralny,ale to zalezy czy szyby byly na sam dol opuszczone.
nie musze tez przekrecac zamka za do poziomu,wystarczy lekko i juz sie zamyka central.tam pewnie jest duzo stykow elektrycznych i kabli ,nie chcialbym zeby sie zepsul................. :roll:
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2006-04-25, 00:38
A wiecie może czy taki bajer mają tylko Ventki czy inne VW też? Z ciekawości sprawdzałem w Kangurze i niestety francuzi takiego patentu nie zastosowali
Wysłany: 2006-04-25, 00:53
No tak jak wyżej napisał Stopa.
Ale ja i tak bym sobie takiego czegoś nie montował. No chyba że z nudów ale i w to wątpie bo z prądem nie lubie się bawić.
Silnik: 1.8 90KM Pomógł: 10 razy Wiek: 48 Dołączył: 09 Mar 2006 Posty: 1226 Skąd: SZAMOTULY
Wysłany: 2006-04-25, 00:56
w vento to wogole jest kicha bo normalnie obojetnie co bys chcial dolozyc to zaraz sie okazuje ze nie ma wiazek nie ma miejsca na przelacznik itd. jak u kumpla w e30 zakladalismy klime to tylko podpinalismy kolejne elementy w wiazki i odziwo normalnie dziala
_________________ ŻYCIE BEZ SILNIKÓW SPALINOWYCH BYŁO BY NUDNE! I NIE TYLKO
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-04-29, 16:38
nie wiem czy standardowo będzie sam się domykłą szyber, u kumlpla w escorcie standardowo tak nie było, dopiero jak założył lepszy alarm to domykało szyber, ale nie wiem jak jest w Ventce, bo niestety nie mam szyberdachu...
Wysłany: 2006-05-10, 15:16
Wczoraj wreszcie naprawiłem mój szyberek (a w zasadzie go wymieniłem) i faktycznie można go zamknąć za pomocą kluczyka - nawet przydatne :!: bo jak wysiadam z auta i patrze ze otwarty to wkładam kluczyk w zamek i zamykam (inaczej musiałbym włazić znowu do auta, wkładać kluczyk do stacyjki, bo bez prądu szyberek nie działa, i zamykać standardowo przyciskami pod dachem - dużo więcej roboty). Niestaty otworzyć szyberek można jedynie w standardowy sposób - nie da się z zewnątrz (chyba że u mnie nadal coś nie gra :| )
Wysłany: 2006-05-12, 14:10
nie no, otwierania szyberdachu z kluczyka nie ma, musiałbyś założyć sobie jakis sterownik dodatkowy i zrobić npo z pilota, ale w sumie po co to komu? Ważne, żeby wszystko zamykało się z kluczyka...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum