Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przerobienie MFA na TEMPOMAT
Autor Wiadomość
MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Silnik: 1.9TDI 110KM
Wysłany: 2009-12-09, 00:11   Przerobienie MFA na TEMPOMAT

Hejka dzisiaj przerobiłem MFA na tempomat i wszysto na podłoczonej zaruwece chodzi jak trzeba jutro wkładam do veciny :) Zrobiłem to tak rozebrałem MFA oderwałem blaszki przewodzace MFA i nakleiłem nową blaszke (od puszki wkleiłem ją klejem poxipol) tempomatu którą po zaschnieciu 4godz powoli wyciełem (nozykiem do tapet) na kształt tempomatu (jak na ząłoczonym zdjeciu orginalnego tempomatu). To co nie udało sie wycioć jak trzeba wyciełem w rekach nożyczkami poczym wkleiłem. Na koniec posmarowałem blaszki pastą do poprawy przewodości (taką jak do aku i klem) załaczam zdjecie orginalnego tempomatu. :)

Ostatnio zmieniony przez MustangGT 2009-12-09, 00:18, w całości zmieniany 2 razy  

vezet22 
Vento to ja!
projekt vento

Silnik: 2,0 GT
Wysłany: 2009-12-09, 22:44   

a nie łatwiej ze szrotu wyrwać taki przełącznik ?? i jak to podłączysz ??

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2009-12-09, 23:58   

Droga menetka tempomatu (minimum100zł) a tak juz mam wkrecone w auto :) i jutro ide podłoczyć. Maiłem dzis ale czasu nie było. Wstawiłem na forum moze ktos będzie chciał jak ja manetke od MFA (40zł) przerobic na tempo. Podłocze po kolorach kabli a jak nie to pin 34 niebieski kabelek (res), 35 czerwony kabelek (set) , 66 czarny kabelek (on/off), biały kabelek to zasilanie 12v jak juz podłocze to klikne jak działa :)

A tu MFA:

Ostatnio zmieniony przez MustangGT 2009-12-10, 00:03, w całości zmieniany 1 raz  

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2009-12-13, 23:30   

Nie moge sie wybrac i podłoczyć 4 kabelkuw (zimno). ;) Klikam aby nie było że coś nie tak jest z manetką :) jak podłocze klikne :) pozdro

rolz 
Ventomaniak

Silnik: 1.9 tdi 1z
Wysłany: 2010-01-24, 20:32   

kawasaki79 lub ktokolwiek, napisz jak rozebrać manetkę od tempomatu bo coś mi set szwankuje i nie chce czasami przywrócić zadanej prędkości. Dzięki z góry.

Bucus 
Zapalony Ventkarz
czerowne najszybsze

Silnik: 1.9 TDI (1Z)
Wysłany: 2010-01-24, 22:37   

rolz napisał/a:
bo coś mi set szwankuje i nie chce czasami przywrócić zadanej prędkości
jak już naprawisz to napisz co zrobiłeś, bo u mnie to samo się dzieje.

Spoty grupy CMTeam.pl, każdy piątek, godz 21.30 parking podziemny Forum - Zapraszamy

rolz 
Ventomaniak

Wysłany: 2010-01-24, 22:40   

Bucus napisał/a:
hiehie, najpierw podepnę się vagiem i zobaczę czy sam guzik działa jak należy. Jak wyjdzie, że normalnie przełącza to nie będę wiedział co dalej :P

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2010-01-25, 00:37   

Hejka ja narazie swojego nie podłączam bo lodówka na dworze :) Tak wygląda cały rozebrany tempomat naj więcej problemu jest z wydostaniem przełącznika (on-off) z tego białego co namalowałem (czarne z białego) potem to już tylko :) Trzeba rozdzielić dwa plastiki osłaniające tempomat nożem który wsadzasz w tylną szczelinę (bliższą licznika) i zdejmujesz pierw plastik ze strzałkami podważając nuż i plastik w stronę kierowcy. Potem tył po zdjęciu przedniej osłony ze strzałkami będzie widać wiec nie opisuje potem wciskaj przewody w stronę set a set delikatnie ciągnij i dalej se poradzisz powodzenia pozdro :)

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2010-01-25, 01:16   

Bucus napisał/a:
rolz napisał/a:

Sprawdź vagiem jak mówisz a jak nie będzie sygnału lub będzie słaby najpierw przewody i styki na nich. Jak to nie pomorze to rozbierz manetkę i sprawdź styki a składając posmaruj je maścią do poprawy przewodności np. takie co są do klem od aku. ja właśnie taką posmarowałem bo przed nałożeniem maści przy sprawdzaniu manetki słabo żarówka świeciła po posmarowaniu jest :) pozdro

KickAss 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1,9 D 47kW
Wysłany: 2010-01-25, 04:42   

Kawasaki79 sorki - bo nie skumałem. Czyli że jak wymienię manetkę na taką z tempomatem i podłączę kabelki gdzie trzeba to ventyl będzie miał tempomat czy trzeba coś jeszcze przekombinować? Gdzieś czytałem, że elektryka standardowo jest montowana na wypasie tylko w zależności od wersji nie wszystko jest wykorzystane i podłączane. Racja to??

rolz 
Ventomaniak

Wysłany: 2010-01-25, 06:18   

Bucus napisał/a:
rolz napisał/a:

Sorki, pomyliłem guzik, res nie chce mi przywrócić prędkości, set działa.

Dzięki Kawasaki79 !! Proszę modów o dodanie plusika dla Kawasaki79 :)

KickAss napisał/a:
Kawasaki79 sorki - bo nie skumałem. Czyli że jak wymienię manetkę na taką z tempomatem i podłączę kabelki gdzie trzeba to ventyl będzie miał tempomat czy trzeba coś jeszcze przekombinować? Gdzieś czytałem, że elektryka standardowo jest montowana na wypasie tylko w zależności od wersji nie wszystko jest wykorzystane i podłączane. Racja to??

Trick z tempomatem możesz zrobić tylko w tdi bo w d nie ma kompa.
Ostatnio zmieniony przez rolz 2010-01-25, 06:35, w całości zmieniany 1 raz  

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2010-01-25, 12:00   

KickAss napisał/a:

ROLZ dzięki za plusik i polecam się na przyszłość :)

A pro po twojej veciny KickAss musisz mieć nastawnik zamiast linki i kompa. Niestety dlatego możliwy montaż prostego tempomatu jest tylko w TDI pozdro :)

Lwomati 
Vento to ja!
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: 2.3t AERO
Wysłany: 2010-01-25, 14:51   

rolz napisał/a:
Proszę modów o dodanie plusika dla Kawasaki79

nie da rady, bo to temat kawasaki79 :]

Była VRka
Mój Borowik
Passeratti

rolz 
Ventomaniak

Wysłany: 2010-01-25, 17:41   

Lwomati napisał/a:
rolz napisał/a:
Proszę modów o dodanie plusika dla Kawasaki79

nie da rady, bo to temat kawasaki79 :]

No widzisz kawasaki79 nie pozwolą mi Ciebie docenić...

Powiedz mi jeszcze, czy jakbym zdjął tylnią część obudowy manetki (tą od strony zegarów) to miałbym dostęp aby jakimś preparatem do styków popsikać do środka manetki, bo jakoś nie chce mi się zdejmować od nowa kiery i airbagu, a tym bardziej szarpać z przełącznikiem RES (ON-OFF) :) Nie da się go wyciągnąć z tym białym plastikiem w którym siedzi razem z przednią częścią obudowy ??

Jeszcze raz dzięki :)

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2010-01-25, 20:04   

Trudno mimo to dzięki za chęci :) Tył jest tez ciężko zdjąć najpierw zdejmuje się przód bo tył jest na 4 zatrzaskach + jednym zaczepem trzymającym tylną osłone żeby nie odstawała od manetki. Dasz rade zdjąć przód bez wykręcania manetki z auta. Najcięższe co cie czeka to wyjecie (czarnego) przełącznika Res a potem przesuniesz w prawo (biały) przełącznik i popsikasz sobie bez rozkręcania reszty. Mi po poskładaniu tempomatu Res słabo łączyło i dlatego nałożyłem maść i teraz łączy :) powodzenia

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2010-02-25, 20:02   

Hejka czuć już lato <radocha> wybrałem się dziś podłączyć tempomat i nie skączyłem bo ani w czarnym ani w czarno białym kablu we wtyczce tempomatu za skrzynką bezpieczników nie ma prądu. Myślę sobie aktywuje vagiem tempomat to się pojawi ale nie. Tempomat na vagu przy każdym ruch każdego przycisku reaguje ale tylko gdy podłącze prąd z innego zródła (radia) bo jak wspomniałem wcześniej we wtyce go nie ma. Rezultat jest taki ze tempomat działa na vagu z podłączonym prądem z radia ale nie działa podczas jazdy (z podłączonym prądem). Piny przy ECU 34 RES, 35 set ,66 on-off i 43 czujnik prędkości są jutro sprawdzę czy w grupie 6 w pierwszej rubryce pokazuje prędkość ale raczej powinien bo mam automata. Jak myślicie czemu nie mam prądu we wtyczce? I czemu podczas jazdy nie chce działać? dzięki i pozdro :)
Ostatnio zmieniony przez MustangGT 2010-02-25, 20:06, w całości zmieniany 2 razy  

piotr nowok 
Vento to ja!
jetta III

Silnik: 1.8 gt
Wysłany: 2010-02-25, 20:14   

panowie mam pytanie bo w mijej jettce nie ma tempomatu co oprucz manetk musze miec i czy wogule da sie po podpiac pedal gazu mam na linke

za pomoc dziekuje

Przemek 
Vento to ja!
Przemek

Silnik: 2.0 16V AZV
Wysłany: 2010-02-25, 20:17   

z tego co usłyszałem na spocie to podpinasz pod przepustnice. ale co i jak to ci nie powiem
http://vagpower.pl/

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2010-02-25, 20:18   

MustangGT napisał/a:
czujnik prędkości są jutro sprawdzę czy w grupie 6 w pierwszej rubryce pokazuje prędkość ale raczej powinien bo mam automata. Jak myślicie czemu nie mam prądu we wtyczce? I czemu podczas jazdy nie chce działać?

W grupie 6 na manualu tez pokaze predkosc ;)

Skoro jestes pewien, ze aktywowales tempomat vagiem to sprawdz jaka jest reakcja na wciskanie pedalu gazu, sprzegla, hamulca, przelacznika on/off. Tam sie zmieniaja 1 i 0
Chodzi o to czy nie ma sprzecznych informacji bo jak bedzie sygnal ze jest caly czas wcisnieete sprzeglo czy hamulec to tempomat sie nie wlaczy.

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2010-02-25, 20:23   

Tu masz od passka B3:

http://moto.allegro.pl/it...acznik_org.html

zadzwon i spytaj jak to wygląda prucz manetki :)

A tu od BMW (nastawnik prędkości) silniczek co linkę ciągnie:

http://moto.allegro.pl/it..._predkosci.html

:)

piotr nowok 
Vento to ja!
jetta III

Wysłany: 2010-02-25, 20:24   

a to musze miec siliczek?? a z vento nie mozna dac??

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2010-02-25, 20:28   

bradley napisał/a:
MustangGT napisał/a:
czujnik prędkości są jutro sprawdzę czy w grupie 6 w pierwszej rubryce pokazuje prędkość ale raczej powinien bo mam automata. Jak myślicie czemu nie mam prądu we wtyczce? I czemu podczas jazdy nie chce działać?

W grupie 6 na manualu tez pokaze predkosc ;)

Skoro jestes pewien, ze aktywowales tempomat vagiem to sprawdz jaka jest reakcja na wciskanie pedalu gazu, sprzegla, hamulca, przelacznika on/off. Tam sie zmieniaja 1 i 0
Chodzi o to czy nie ma sprzecznych informacji bo jak bedzie sygnal ze jest caly czas wcisnieete sprzeglo czy hamulec to tempomat sie nie wlaczy.

No gazu nie sprawdzałem ale wszystko pozostałe tak (prócz sprzęgła bo mam hamulec i gaz ;) ) :)

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2010-02-25, 20:34   

piotr nowok napisał/a:
a to musze miec siliczek?? a z vento nie mozna dac??

Nigdy na żywo nie widziałem jak wygląda tempomat z linką tylko w necie ale uważam ze będziesz potrzebował silniczek do linki i coś co tym steruje zadzwoń do kolesia od passka myślę ze tempomat z vento nie będzie się bardzo różnił od tego z passka :)

piotr nowok 
Vento to ja!
jetta III

Wysłany: 2010-02-25, 20:39   

no wlasnie juz wczesniej chcialem tempomat ale nie doszlo do tego ale bym chcial

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2010-02-25, 20:45   

Tu jeszcze link do pozostałkości tego tempomatu z passka:

http://moto.allegro.pl/it...3_oryginal.html

dzwoń na pewno się dogadasz :)

piotr nowok 
Vento to ja!
jetta III

Wysłany: 2010-02-25, 20:53   

podziekowal :D

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2010-02-26, 19:33   

piotr nowok napisał/a:
panowie mam pytanie bo w mijej jettce nie ma tempomatu co oprucz manetk musze miec i czy wogule da sie po podpiac pedal gazu mam na linke

za pomoc dziekuje

Hejka masz tu nowszy tempomacik:

http://moto.allegro.pl/it...b4_2_8_vr6.html

za jedyne 300zł komplet ;) ja dziś przy swoim nic nie robiłem może jutro :) pozdro :)

rolz 
Ventomaniak

Wysłany: 2010-02-28, 20:45   

piotr nowok napisał/a:
podziekowal :D

Przy benzynce trzeba chyba jeszcze wymienić pedał gazu, widziałem jakiś czas temu na allegro komplet za 500zł.
Ostatnio zmieniony przez rolz 2010-02-28, 20:45, w całości zmieniany 1 raz  

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2010-03-02, 17:25   

Hejka :) Dziś w końcu wybrałem się dokończyć tempomat. Postanowiłem zmienić wiązkę tempomatu od wtyczki w skrzyńce bezpieczników po gniazdo manetki tempomatu. Wcześniejsza wiązka była za cienka i widocznie sygnał dochodził za słaby. Po założeniu nowej wiązki znowu podłączyłem prąd z radia i sprawdziłem vagiem sygnały. Pojechałem się przejechać no i tempomacik działa jak ta lala :) . Mimo sprawnego już tempomatu dalej będę szukał czemu nie mam prądu w wtyce i jak się dowiem to kliknę odp. :)
Ostatnio zmieniony przez MustangGT 2010-03-02, 17:27, w całości zmieniany 2 razy  

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2010-03-04, 18:21   

Ten tempomat zrobiłem inaczej przerabiałem oryginalne styki na tempomat nie dawałem nowych styków jak u mnie (to rozwiązanie wydaje mi się leprze) a tu link:

http://moto.allegro.pl/it...anio_tanio.html
Ostatnio zmieniony przez MustangGT 2010-03-04, 18:24, w całości zmieniany 2 razy  

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2011-02-14, 00:16   

Link do filmiku z przeróbką MFA na tempomat:

http://majsterek-debescia...tempogolf3.html

Pozdro. :)

Odpowiedz do tematu