czym sie rozni np wersja GL od GLX? i jak poznac ze to, tak, jak w moim przypadku, że mam faktycznie GL, nietylko po tym, ze mam to napisane na klapie od bagaznika, ale gdzies w aucie, albo w dowodzie?
CL-CLX, GL-GLX, GT-GTX itp.
moje wyposazenie auta w wersji GL to:
thermotronik, elektryczne i podgrzewane lusterka, wspomaganie, welurowa tapicerka, centralny zamek(otwierany z kluczyka). nie mam elektrycznych szyb ani szyberdachu, ani tez abs-u
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-01-13, 10:53
A ja nie mam w GL thermotronica... A co najlepsze nie dawno się dowiedziałem, że te cholerne kable, które idą mi do lusterek są od ogrzewania... Widać poprzedni właściciel zaoszczędził i kupił zwykłe lusterka, pewnie mu ukradli - był taki okres w Łodzi że łoili lusterka samochodowe na maxa. I to by też tłumaczyło, dlaczego kupując Ventkę miała czarne lusterka, potem je lakierowałem.
W każdym razie CL, GL, GT itp to wersje wyposażenia auta. Dokładnie tak sam jak teraz w nowych autach. A jak Ci się nie chce zerkać do wlepki w bagażniku powinieneś mieć w ksiażce gwarancyjnej auta takową z wszystkimi wypisami, ja mam tak przynajmniej.
U mnie w GL: elektryczne lusterka (ale nie podgrzewane-może też zmieniane lub nie grzeją), elektryczne wszystkie szyby, centralny, alarm, klimatyzacja, welur, elektryczna regulacja świateł, 2 litry i 115 koni. Kiedyś gdzieś się spotkałem, że X na końcu oznacza turbinę, zaś CL jest zupełnie goły, (ale nie wiem czy napewno).
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 199 Skąd: Orneta
Wysłany: 2007-01-14, 11:18
ja man 1.8 GLX i turbiny jeszcze nieznalazlem a zwypozarzenia to mam imobilajzer podgrzewane lusterka 2 poduchy centralny i szyber czyli wsumie standard
stary . to ja ma 2.0 gl i tez turbiny znalesc niestety nie moge . heheh a z wyposazenia to :
centralny
immobilizer
dwie poduchy
podgrzewane lusterka
elektryczne lusterka
welur
klima
wspomaganie
niestety brak elekrtyki szyb i szybru .
elektryke szyb mam zamiar zalozyc po slubie , a szyber sobie chyba podaruje .
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 199 Skąd: Orneta
Wysłany: 2007-01-14, 12:44
moze poprostu zle szukamy he wspomaganie i welur tez mam niestety klimy niema zwykla nagrzewnica ale niejest zle w zime skolei w lato szyberek spelnia swoją role
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-01-14, 21:29
hehe dokładnie X jest chyba dla lepszego samopoczucia
Choć tak mi właśnie do głowy przyszedł tytuł znanego serialu "Z archiwum X"....
I tak to sobie tłumaczę, że X to jedna wielka niewiadoma ale i tak jest zaj....e
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-01-15, 00:53
Coś mi się wydaje że chya nie dojdziemy do tego skąd to cholerne X, bo ma się nijak do wyposażenia czy silnika... A co najlepsze w katalogu, który wrzuciłem do ściągania w dziale download nie ma ani słowa o CLX czy GLX, a jest z 1995 roku. Tak mi przyszło do głowy, słuchajcie, może wersje z X na końcu były w danych krajach? Ja mam Ventkę od początku z Polski... Chociaż to nie to raczej...
Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 268 Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-01-15, 09:27
spyro napisał/a:
CL to golas a z X ne ma pojęcia zielonego, no bo w benzynowych też widziałem CLX czy GLX, więc to chyba nie ma nic do turbiny.
Ja mam CLX. Mam klime, elektryczne szyby z przodu, elektryczne lusterka, centralny, ABS, dwie poduszki, wspomaganie, welur i skóre na kierownicy. Nie mam szyberdachu.
Zaintrygowany faktem zaglądnąłem do papierów auta i się okazało, że w papierach mam GLX a nie tak jak klapie z tyłu CLX. Różne rzeczy chodzą mi po głowie skąd ten inny znaczek się tam wziął. Wiem, że auto było lekko tylko stuknięte z tyłu w prawy błotnik. Boje się tylko że nie wiem wszystkiego, może było więcej bite niż tylko trochę że nawet oryginalny znaczek się nie ostał...
_________________ Vento'97 2.0 LPG
Ostatnio zmieniony przez Poldi 2007-01-18, 09:53, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: z przodu Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 04 Sie 2006 Posty: 1419 Skąd: Goleniów
Wysłany: 2007-01-15, 14:58
a ja mam 4xel. szyby, el. lusterka (podgrzewane) , el. szyber, wspomaganie, 2x poducha, halogeny, centeralny, welurowa tapicerka i nie wiem jaka wersje mam bo znaczek rok temu poszedl do smieci i nie pamietam jakies pomysly ?
Witam
Ja mam wersję GLX z 94r i posiada 2 poduszki powietrzne, halogeny soczewkowe,lakier metalik, el.szyberdach, 4xel. szyby, ABS, el.regulowane reflektory, centralny zamek z domykaniem szyb i szyberdachu, alarm fabryczny, fabryczne radio z 4 głośnikami, dzielona tylna kanapę, welurową tapicerkę , do szczęścia brakuje tylko klimatyzacji.
Silnik: 2.0 2E Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 172 Skąd: K-Kożle
Wysłany: 2007-01-21, 21:39
rocznik nie bardzo ma z tym wspolnego,bardziej portfel nabywcy - im wieksza kasa tym wiecej opcji , ktore se oczywiscie klient wybierze .
bo moze wybrac klime a szyby korbkami odkrecac.
Wysłany: 2007-01-21, 21:52
Z wersjami Ventek jest w sumie podobnie jak teraz z innymi autami nowymi. Niby są dane wersje, jak w Vento CL, GL itd, ale np. klient kupuje sobie CL ale chce mieć dodatkowo dołożony ABS albo kupuje sobie GT, ale nie chce mieć elektrycznych szyb itp itd. Dlatego tez tak różnią się nasze Ventki, Wersja wyposażenia to podstawa do której można dodawać co się chce...
Pomógł: 7 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Maj 2006 Posty: 101 Skąd: Leżajsk
Wysłany: 2007-01-25, 13:32
W moim CL jest centralny zamek (pneumatyk), wspomaganie, ABS, elektryczny szyber, brak klimy i elektrycznych szyb więc nie jest taki całkiem goły. A i turbinę też mam.
A co do elektrycznych szyb to mój znajomy jak kiedyś kupował auto to specjalnie chciał auto z korbami, bo jakby wpadł do rzeki i drzwi by mu się zacięły to nie mógłby przez szybę się wydostać i by utonął. Ot taka anegdota
Pzdr
witam
jezeli chodzi o wersje CL to sie troche mylicie bo ja mam CL z 93 r i miał w wyposazeniu:centralny, elektryczne przednie szyby,airbag x2, wspomaganie i immobiliser tylko byl zepsuty i jak mi zakladali alarm to mi go wyciagnal(resztki). Pozdrawiam
Wysłany: 2007-01-25, 22:29
szatanek napisał/a:
Panowie o jakiej Wy turbinie mówicie w Vento 1,8 i 2,0
No ja też nie wiem o jakiej turbinie w benzynowych silnikach mówicie> Chyba że jakieś cuda łądowali pod koniec produkcji, ale ja jeszcze ie widziałem takiego silnika w Vento...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum