Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Wydział Komunikacji-celowe wprowadzanie w błąd ??
Autor Wiadomość
dikus14 
Zapalony Ventkarz
Szukam pracy!

Silnik: 1.8 Pb +LPG
  Wysłany: 2010-07-06, 17:58   Wydział Komunikacji-celowe wprowadzanie w błąd ??

Witam kolegów. Mojej dziewczynie przydarzył sie następujący problem. Wczoraj udaliśmy się do Wydziału Komunikacji w celu odbioru jej prawa jazdy. Poszliśmy sprawdzic czy jest, było. Pan siedzący przy biurku kazał nam zostawic dowod osobisty i udać sie do kasy, w celu uiszczenia opłaty za odbiór dokumentu. Opłata została zrobiona, zadowoleni wracamy do pokoju, by odebrać kawałek plastiku. Pan wydający stwierdził iż nie może wydać prawa jazdy, ponieważ adres z dowodu nie zgadzał sie z adresem podanym w prawku. Pragne dodac ze na wniosku o prawo jazdy widnial napis "ADRES ZAMIESZKANIA" . No i dziewczyna wpisała adres pod którym mieszka, lecz jest zameldowana w innym miejscu niz mieszka( blok dalej)
Pan wydający kazal nam wypelnic ponownie wniosek i wykonac nastepną opłate. Uważam że wniosek wprowadza w błąd bo powinno byc " ADRES ZAMELDOWANIA" A NIE ZAMIESZKANIA SKORO GO WYMAGAJĄ. Druga opłata została zrealizowana chociaz dziewczyna nie powinna ponosic kosztow za urzednicze błedy(czyt. błedne wymagania na wniosku) Moje pytanie brzmi nastepująco : Czy moja dziewczyna moze dochodzic w jakis sposob zwrotu pieniędzy ? :dresik:

Przepraszam jezeli to wszystko namotałem . Pozdrawiam. :sindbad: :aniolek: :telefon: :dresik: :sindbad: :aniolek: :czytaj:

cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2010-07-06, 18:30   

A czy Twoja luba ma w tym miejscu gdzie mieszka meldunek chociaż czasowy ?? Czy tak po prostu tam mieszka bez żadnych formalności ?? Bo wiesz, tak czytając Twój post to słabo widzę żeby Ci jakąś kasę oddali.... Bo jeżeli był tylko "Adres zamieszkania" to głównie chodzi o miejsce zameldowania, ewentualnie mógłby być kolejny punkt "Adres zamieszkania [jesli jest inny niż zameldowania] to samo w drukach urzędowych dotyczy "Adresu do korespondencji [jeśli inny niż zameldowania]" .......
Także wątpię żeby udało Wam się coś wywalczyć..... :bezradny:

dikus14 
Zapalony Ventkarz
Szukam pracy!

Wysłany: 2010-07-06, 19:08   

Tylko czemu na wniosku od dowodu osobistego pisze jak wół!! Adres zameldowania.. A w prawku nie chca zameldowania tylko zamieszkania.. Moja dziewczyna nie jest formalnie tam zamedowana. NIe ma zameldowania zadnego tam :(

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2010-07-06, 19:53   

dikus14, niestety, w urzędach nikogo nie obchodzi gdzie mieszkasz tylko gdzie jesteś zameldowany.

Miałem podobną sytuację, moją ówczesna dziewczyna zaczęła kurs tuż przed ślubem a skończyła po ślubie. Dane na kursie były panieńskie....potem było trochę formalności ze zmianą nazwiska i adresem zamieszkania, ale wyszło wszystko ok.

Rafik 
Vento to ja!

Silnik: 3.0 D 136KM
Wysłany: 2010-07-07, 14:01   

dikus14, zawsze lepiej jest podac adres zameldowania a tym bardziej jak

cinek82 napisał/a:
A czy Twoja luba ma w tym miejscu gdzie mieszka meldunek chociaż czasowy ?? Czy tak po prostu tam mieszka bez żadnych formalności ??

dikus14 napisał/a:
Moja dziewczyna nie jest formalnie tam zamedowana. NIe ma zameldowania zadnego tam :(

raczej marne szanse na jakikolwiek zwrot kwitu :(

dikus14 
Zapalony Ventkarz
Szukam pracy!

Wysłany: 2010-07-07, 14:31   

Zostało napisanie podanie do starostwa:) Zobaczymy co bedzie:) oczywiscie o wszytskim poinforumuje ku przestrodze:)

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2010-07-07, 14:35   

Ja ostatnio wypełniałem całąąąąąą masęęęęęę tych różnych świstków urzędowych (w związku z założeniem działalności) US, ZUS, PUP, UG i do tego jeszcze też wymieniam dowód osobisty bo nadali mi nazwę ulicy na wiosce i muszę zmienić.... :nerwus: , i w każdym jest adres zameldowania i do tego adres zamieszkania lub jak to nazwą do korespondencji. I jest tak jak:
Paweł J. napisał/a:
dikus14, niestety, w urzędach nikogo nie obchodzi gdzie mieszkasz tylko gdzie jesteś zameldowany.

Bo jeśli będą coś do Ciebie mieli, to pierwsze miejsce gdzie się skierują to tam gdzie jesteś zameldowany. :faja:
Ostatnio zmieniony przez cinek82 2010-07-07, 14:36, w całości zmieniany 1 raz  

Buli 
Pan i władca oktanów
VW

Silnik: AEK
Wysłany: 2010-07-10, 13:53   

Adres zamieszkania a adres zameldowania dla urzednikow jest jednoznaczny! jak dla wiekszosci osob.
dikus14 napisał/a:
Czy moja dziewczyna moze dochodzic w jakis sposob zwrotu pieniędzy ? :dresik:
zalezy chyba od urzednika jeden jest normalny drugi $*^%*&%( za przeproszeniem a z tego co pamietam to nie jest do duza kwota jakies 60zł?? oczywiscie miec a nie miec :diabełek:
cinek82 napisał/a:
Bo jeśli będą coś do Ciebie mieli, to pierwsze miejsce gdzie się skierują to tam gdzie jesteś zameldowany. :faja:
madre słowa :oklaski:

Mój Yachting

czarnysauber 
Vento to ja!

Silnik: 1,8
Wysłany: 2010-07-11, 15:36   

Ale adres zamieszkania to jest to samo co ades zameldowania gdyż po 3 dniach mamy obowiązek zameldować sie

Ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych z dn. 10 kwietnia 1974 r. (tekst jedn. Dz. U. z 2001 r., Nr 87, poz. 960 z późn. zm.)

Każdy, kto przebywa na terytorium Polski ma obowiązek zameldowania się w miejscu pobytu stałego lub czasowego (ponad 2 miesiące).
Zgodnie z prawem każdy, kto przebywa w określonej miejscowości pod tym samym adresem dłużej niż trzy doby, ma obowiązek zameldować się na pobyt stały lub czasowy. Niedotrzymanie obowiązku meldunkowego jest wykroczeniem karanym na podstawie kodeksu wykroczeń.

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2010-07-11, 18:01   

Trochę do :dupa: bo wyjeżdżając na wczasy też się meldujesz ?? Na pewno nie, poważne pensjonaty prowadzą listę gości i spisują ich wszystkie dane, ale jak jedziesz na kwaterę prywatną tak jak to przeważnie jest....

czarnysauber 
Vento to ja!

Silnik: 1,8
Wysłany: 2010-07-11, 18:23   

no cóż takie mamy prawo :bezradny:
w powyższym przypadku najlepiej było powiedziec ze na dowodzie jest zly adres i trzeba zmienic a to juz nie jest sprawa Wydziału Komunikacji

lesny1982 
Vento to ja!

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2010-07-13, 09:56   

a jak odbieraliscie prawko to trzeba bylo urzedasowi powiedziec ze ma wszystko sprawdzic i by zauwazyl blad i byscie nie placili :P no i zawsze sie wpisuje tak jak masz wpisane w dowodzie nie inaczej bo potem jaja wychodza :P bo nawet jak mieszkacie razem to Twoja dziewczyna podlega tej oto karze Ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych z dn. 10 kwietnia 1974 r. (tekst jedn. Dz. U. z 2001 r., Nr 87, poz. 960 z późn. zm.) Zgodnie z prawem każdy, kto przebywa w określonej miejscowości pod tym samym adresem dłużej niż trzy doby, ma obowiązek zameldować się na pobyt stały lub czasowy. Niedotrzymanie obowiązku meldunkowego jest wykroczeniem karanym na podstawie kodeksu wykroczeń.

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2010-07-13, 22:59   

Eeee leśny..... , no tu nasz nie zaskoczyłeś, kilka postów wyżej:
czarnysauber napisał/a:

Ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych z dn. 10 kwietnia 1974 r. (tekst jedn. Dz. U. z 2001 r., Nr 87, poz. 960 z późn. zm.)

Każdy, kto przebywa na terytorium Polski ma obowiązek zameldowania się w miejscu pobytu stałego lub czasowego (ponad 2 miesiące).
Zgodnie z prawem każdy, kto przebywa w określonej miejscowości pod tym samym adresem dłużej niż trzy doby, ma obowiązek zameldować się na pobyt stały lub czasowy. Niedotrzymanie obowiązku meldunkowego jest wykroczeniem karanym na podstawie kodeksu wykroczeń.
:P :P :P

Odpowiedz do tematu