witam.
Mam okres wymiany oleju i filtrow... mam olej JCB energine oil EP 15W40. Ta marka ogolnie nie robi olei do samochodów osobowych ale olej jest normalny znajomy na nim jezdzi nowszym focusem juz rok czasu. Czy i u mnie on nie bedzie stanowil problemu dla silnika? Co sadzicie ponoc do starego auta nie warto sie tak przejmowac tym
olej jak olej.ja osobiscie nie lejej jakis nie znanych mark olejów.
z podanje strony to wynika ze to raczej do tego typu sprzetu służy ale zrobisz jak zechcesz. ja bym lał jak juz taki masz
Przede wszystkim olej zalewany do maszyn ciężkich, koparki, samochody ciężarowe to są zupełnie inne oleje o innych właściwościach! Takie oleje NIE MAJĄ PRAWA przelewać się w silnikach samochodów osobowych. Pomijając fakt oleju mineralnego w silniku z turbosprężarką- pomyłka, szczególnie zimą.
Skoro do turbodoladowanego silnika nie leje sie minerala to jaki olej polecacie?? kupilem ventke niedawno i musze w koncu sie zabrac za zmiane oleju... jak bylem u mechaniora to na takie pytanie stwierdzil ze jak nie wiadomo co bylo lane to najlepiej mineralem zalac... no ale te turbo...
Damian88 zmien mechanika, o ile silnik bylby w bardzo dobrej kondycji ( sprawdzonej ) to mozna byloby pokusic się smialo o syntetyk 5w40 mobila, motula bądź po prostu pół syntetyk 10w40 z wyżej wymienionych firm, unikaj lotosa, castrola i innych kanalarskich wynalazków.
no wlasnie o polsyntetyku myslalem bo syntetyk to chyba do tak starego silnika nie za bardzo... jeszcze jedna sprawa: czy stanie sie cos jesli ktos nalal mineralnego a ja zaleje go polsyntetykiem??
Damian88 nic się nie stanie, o ile silnik nie miał wycieków to tylko lać i przez to pomożesz dla silnika. Znam sporo osób które leją do poczciwych TD pełny syntetyk i cenią sobie to rozwiązanie.
wycieków żadnych nie bylo, jedynie od wspomagania cos jest nieteges... ale oleju nie ma zadnych wyciekow... mam nadzieje ze polsyntetyczny olej w tak starym silniku tylko pomoze a nie odwrotnie... dzieki za pomoc
Ja do Vento 2.0 220 tys. przebiegu zalałem Edge 0W40 A Ty do dobrego silnika chcesz zalać półsyntetyk? Do dobrych silników nawet przy 300tys. leje się syntetyk. Do Omegi (320 tys. przebiegu teraz wleję Castrol Edge 5W40.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum