Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Dziwny dźwięk
Autor Wiadomość
dst.stanek 
Autostopowicz

Silnik: 1.8 66 [KW]
  Wysłany: 2010-07-22, 12:10   Dziwny dźwięk

Dobra krótko z mostu, bez owijania w bawełnę. Jadę sobie ,jadę i nagle słyszę dźwięk piszczenia. Nie mam pojęcia z kąt się wydobył bo był krótki, ale brzmiał jak sygnał ostrzegawczy( taki pisk). No, ale nic myślałem, że się przesłyszałem. Ostatnio jednak jak pojechałem z dziewczyną poćwiczyć, bo ona przygotowuje się do prawka to znowu usłyszałem ten dźwięk i już teraz jestem pewny, że to z samochodu. Tylko nie wiem co on oznacza. Czy wiecie czy w naszych wentylkach były jakieś takie sygnały ostrzegawcze np. przegrzewania silnika, lub małej ilości oleju czy czegoś tam?

mateusz_vento 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.9 D
Wysłany: 2010-07-22, 12:30   

A coś dokładniej ;) ?? Czy to się dzieje przy skręcie czy przy jeździe na wprost, przy ruszaniu itp ??

Ostatnio zmieniony przez mateusz_vento 2010-07-22, 12:30, w całości zmieniany 1 raz  

dst.stanek 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-07-22, 12:35   

Słuchaj, to nie jest piszczenie, żadnego paska czy gum. To elektroniczny dźwięk, tak jak by z jakiegoś głośniczka lub buzera

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2010-07-22, 12:43   

dst.stanek, a czy ten dżwięk był przy dociskaniu hamulca ??

dst.stanek 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-07-22, 12:47   

wiesz trudno mi powiedzieć bo nie kojarzę, jeżeli tak to robiłem to odruchowo nie myśląc o tym. Mam nadzieje, że nie podejrzewasz tu piszczenia klocków, bo klocki to na bank nie były. To był na 100% elektroniczny dźwięk z jakiegoś głośniczka lub buzera.

michal__861 
Kierowca eLki

Silnik: 1.9 td
Wysłany: 2010-07-23, 18:36   

piszczenie... może jakaś choinka się robi po jakimś np. starym, odłączonym już alarmie czy zabezpieczeniu antykradzieżowym. ja na licznikach ciągle mam jakieś dziwne kreski albo "error" kontrolka oleju mruga bez przerwy, prędkość i obroty są wychylone na maksa, czasem coć piszczy i kontrolka od płynu potrafi się świecić. jeżdzę już tak od pół roku i nic się nie dzieje( dodam że przepalam tygodniowo 100 litrów on), olej w normie płyn też prawdopodobnie jest to wina liczników,alternator jest po remoncie, ale kto by się takimi drobnostkami przejmował

mateusz_vento 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.9 D
Wysłany: 2010-07-23, 18:45   

Jak to w każdym aucie :( Mi jak kupiłem radio gubiło fale ( antena w błotniku ) więc rozebrałem trochę deski i co się okazało miałem 2 anteny w aucie jeszcze :/, które wywaliłem i popiołem do ori i wszystko gra, z alarmem i centralnym też się bawiłem bo wszystko było ale nic nie chodziło. Musiałbyś dokładnie obczaić z skąd ten dźwięk jest.

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2010-07-23, 19:06   

dst.stanek, prawdopodobnie sygnał ostrzegawczy od kontrolki oleju - w ogóle zaświeciła Ci się ona?

dst.stanek 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-07-24, 00:06   

sebastian chyba masz racje bo mało oleju było. Jak zaświeciła mi się kontrolka i wtedy sprawdziłem stan oleju i faktycznie było minimum to dolałem i puki co jest git. Tylko nie wiedziałem, że jest coś takiego. Znaczy taki sygnał dźwiękowy ostrzegawczy o małej ilości oleju. W sumie fajna sprawa :D . Na przyszłości będę wiedział. Dzięki wszystkim za pomoc!

Odpowiedz do tematu