Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
POMOCY! zalewa piwnice
Autor Wiadomość
szaman 
Kierowca eLki

Silnik: AAZ+
  Wysłany: 2010-07-28, 10:02   POMOCY! zalewa piwnice

Szukam jakiegoś budowlańca, speca,czarodzieja nie wiem :/ dokladnie chodzi mi o to bo ostatnimi dniami zaczęło mocno padać i mi zalewa piwnice:/ (2noce nieprzespane) dookoła domu było rozkopane, wstawiona papa z specjalna folią bąbelkową czarną, do tego dreny odwadniające 20 cm od ławicy. I co i nic dalej zalewa :/ już moja rodzina nie ma siły do tego, zostało zrobione według instrukcji jednego z budowlańców ale i tak nic nie pomogło. I szukam jakiś organów co np badają teren, co mogą powiedzieć skąd się ta woda bierze i w ogóle o każda wskazówkę poradę będę wdzięczny :)

pablo170 
Zapalony Ventkarz
vento 96

Silnik: z pralki
Wysłany: 2010-07-28, 11:04   

wode ciśnie Ci od podłogi. Mam ten sam problem. Sposoby masz dwa. Wykonać zagłębienie w podłodze piwnicy(coś a'la studnia. wazne by była omurowana i zmieściła się tam pompa) i wsadzić tam pompe. Woda pierw pojawi się w zagłebieniu co spowoduje odpalenie pompy jej fabrycznym włącznikiem (pompa zanurzeniowa). Albo wyposażenie pompy we włącznik czasowy. Tu musisz wiedzieć co ile pojawia Ci się woda i jak długo pompa chodzi by ją wypompować. Wtedy ustawiasz jej załączenie co 2h na 3min (przykładowo). Ostatecznie wynajmujesz profka firme, która zrobi nawierty w ścianach i podłodze. Napuszczejąc ściany i posadzke specjalnym środkiem. Coś na zasadzie szkła w płynie. Wtedy masz problem z głowy. I portfel lżejszy o kilka tysiaków :P aaa metoda się sprawdza jeśli dom w którym mieszkasz nie jest narazony na pękniecia. Bo wtedy woda będzie się i tak wlewać przez mikro pęknięcia. Pozdro

p.s. Ja używam 1 metody i śpie spokojnie

a i najważniejsze. Jeśli masz piwnice wielopomieszczeniową (jak Ja) to posadzki muszą w pomieszczeniach pobocznych mieć spad 1-2% (max) w kierunku pomieszczenia centralnego z pompą.

http://www.youtube.com/us...u/6/qNn-f5l4Emw
Ostatnio zmieniony przez pablo170 2010-07-28, 11:09, w całości zmieniany 1 raz  

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2010-07-28, 11:11   

Moze masz bardzo wysoki poziom wod gruntowych stad troche popada i woda nie ma juz gdzie uchodzic wiec cisnie od spodu.

szaman 
Kierowca eLki

Wysłany: 2010-07-28, 11:47   

pablo170, a jak głęboka ta studnia ma być ?? dno też ma być omurowane ? czy tylko ściany? jak zacznę kopać tą studnie to dom się nie zawali :P

Hormon 
Vento to ja!

Silnik: 1,9 diesel
Wysłany: 2010-07-28, 12:14   

szaman napisał/a:
pablo170, a jak głęboka ta studnia ma być ?? dno też ma być omurowane ? czy tylko ściany? jak zacznę kopać tą studnie to dom się nie zawali :P

To ma być mały dołek, tak aby ci się tylko pompa tam zmieściła, mam tak samo u siebie zrobione i od tamtej pory nie ma wody w piwnicy. Gorzej jak braknie prądu, ale wtedy odpalam agregat i po problemie. Najlepiej jak byś miał pompę z czujnikiem.

pablo170 
Zapalony Ventkarz
vento 96

Wysłany: 2010-07-28, 12:24   

szaman, Ja to zrobiłem bardzo prosto miałem wiadro plastikowe 20 albo 25 litrów pojemności (już nie pamiętam dostałem je z piekarni. Oni w tym dostają składniki) wybiłem posadzke na wielkość wiaderka wybrałem ziemie zostawiąjąc niewielki luz. wsadziłem wiadro i zalałem dookoła betonem. Potem wyjmujesz wiaderko i zostaje Ci idealny krąg pod pompe. U mnie jest ona ok 15cm niżej od poziomu posadzki. Dom się nie zawali bez obaw. Ja w centralnym pomieszczeniu mam posadzke obniżoną jeszcze o 25cm (ale to już na potrzeby pieca) i dom stoi. Przecież nie ingerujesz w fundament. a nawet jeśli go troszke odkryjesz (na potrzeby tego zagłębienia) to bez paniki nic nie nie stanie. i Tu masz moje słowo bo budowlańcem z zawodu jestem. A posadzka nie jest elementem fundamentu. No z wyjątkiem fundamentu płytowego, ale u Ciebie wyczytałem że masz ławy. Więc bez obaw.

p.s. Ja mam wode w piwnicy od zawsze taki teren i ta metoda się sprawdza. oczywiście wilgoć w okresie zalewowym nadal bedziesz miał, ale nie musisz w gumowcach po piwnicy chodzić. Ja takie samo zagłebienie na pompe mam w garażu w kanale, ale tam ręcznie załączam pompe kiedy musze już do niego włazić.

szaman 
Kierowca eLki

Wysłany: 2010-07-28, 13:18   

a mógłbyś mi porobić foty jak to u Ciebie wygląda? bo staram się wytłumaczyć rodzicom co i jak, ale oni swoje i mówią o jakiejś wylewce w dół do tego właśnie dołka gdzie ma być pompa :/ bo inaczej taki dołek nic nie pomoże :/

pablo170 
Zapalony Ventkarz
vento 96

Wysłany: 2010-07-28, 20:50   

ale na fotkach nie będzie widać spadku na podłodze. jest to tak mały spad że go nie widać gołym okiem. a dołek jak dołek. wyślij mi rysunek piwnicy (Twojej) może to być odręczny, w jakimś programie lub nawet scan projektu podpiwniczenia. Rozrysuje Ci to i odeśle. Pomoże Ci to w tłumaczeniu starszyżnie. A więcej zdziałasz rysunkiem niż fotkami, na których bedzie tylko podłoga. Tu masz pablo170@interia.pl

Jeśli rysunek bedziesz robił odręczny to ściany oznacz jako kreski( nie interesują mnie grubości) drzwi i ewentualne przejścia miedzy pomieszczeniami zaznacz oraz wejście/a do piwnicy. Przekruj poziomy robisz na wysokości ok 1m (czyli tak jakbyś w poziomie przeciął piwnice ). Zaznacz mi tylko elementy stałe, które stoją na ziemi i ich ruszenie jest niemozliwe czyli np. piec centralnego ogrzewania, jakiś bojler itp. bez regałów, mebli itp

szaman 
Kierowca eLki

Wysłany: 2010-07-28, 22:20   

postaram się zrobić skan projektu :) jak tylko znajdę :) i całe szczęście że przestało już padać :D

Odpowiedz do tematu