Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Ponowny montaż poduszek po wystrzale
Autor Wiadomość
sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2010-08-09, 11:49   Ponowny montaż poduszek po wystrzale

Taki problem mnie nurtuje i nie daje mi spokoju: kiedyś rozmawiałem z kolegą i w sumie jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałem bo sam z resztą za wiele też nie wiedział...

1. Jeśli po wystrzale poduszek chce się airbag ponownie założyć, to oprócz wsadzenia ich na swoje miejsce trzeba jeszcze (oprócz podłączenia do komputera) założyć nowy sterownik, prawda? Ale jaka jest tego pewność, że wszystko będzie dobrze grało i w momencie zderzenia poduchy prawidłowo odpalą? Co jeszcze tak w zasadzie trzeba zrobić, by to funkcjonowało tak, jak fabrycznie?

2. Czy w systemach airbag występują jakieś czujniki zderzeniowe czy to działa na zasadzie udaru, przeciążenia? Jest to zależne od prędkości, czy w miejscu też mogą wystrzelić?

3. Jeśli następuje zderzenie, to obie poduszki, pasażera i kierowcy, odpalają się jednocześnie? Czy to zależy od jakiegoś kąta uderzenia, że może wystrzelić tylko albo poduszka kierowcy, albo tylko pasażera?

arthur 
Ventofan

Silnik: D4D
Wysłany: 2010-08-10, 13:41   

ad.1 Poduszki po wystrzale zakłada się nowe. Tylko w Polsce przyjęło się, że wszystko można po wypadku użyć jeszcze raz :)
Poza tym poduszki są odpalane ładunkiem pirotechnicznym tak więc jeśli już raz zadziałały to kolejny raz będzie problem.
ad. 2 Tak w systemach SRS (Air Bag) występują czujniki zderzenia.
ad.3 W starszych systemach chyba strzelają obie. W nowszych to już zależy od uderzenia. No i w nowszych jest więcej poduszek niż kierowcy i pasażera.

Qwik 
Autostopowicz

Silnik: Gazzzzzz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-08-10, 14:24   Re: Ponowny montaż poduszek po wystrzale

sebastian napisał/a:

1. Jeśli po wystrzale poduszek chce się airbag ponownie założyć, to oprócz wsadzenia ich na swoje miejsce trzeba jeszcze (oprócz podłączenia do komputera) założyć nowy sterownik, prawda? Ale jaka jest tego pewność, że wszystko będzie dobrze grało i w momencie zderzenia poduchy prawidłowo odpalą? Co jeszcze tak w zasadzie trzeba zrobić, by to funkcjonowało tak, jak fabrycznie?

1. Nowy sterownik, poduchy i czujniki zderzenia (należałoby)

sebastian napisał/a:

2. Czy w systemach airbag występują jakieś czujniki zderzeniowe czy to działa na zasadzie udaru, przeciążenia? Jest to zależne od prędkości, czy w miejscu też mogą wystrzelić?

2. Zazwyczaj są to przeciążeniowe ... poduszka nie wystrzeli ( jeśli sprawny sterownik) gdy samochód stoi , może wystrzeli przy prędkości powyżej 20 km/h( ze względów bezpieczeństwa) .
sebastian napisał/a:

3. Jeśli następuje zderzenie, to obie poduszki, pasażera i kierowcy, odpalają się jednocześnie? Czy to zależy od jakiegoś kąta uderzenia, że może wystrzelić tylko albo poduszka kierowcy, albo tylko pasażera?

3. W tych rocznikach obie poduszki wystrzelą dopiero nowsze systemy posiadają rozpoznanie miejsca uderzenia.
Ostatnio zmieniony przez Qwik 2010-08-10, 14:25, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu