Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-22, 16:20
Centralny i kierunki
Autor Wiadomość
bebos 
Ventofan

Silnik: 1.8 ABS
Wysłany: 2007-05-11, 22:36   Centralny i kierunki

Kupilem i zalozylem centralny zamek musze tylko jeszcze podlaczyc kierunki i tu mam prolblem. czy jest mozliwosc dostac sie do kabli od kierunkow w kabienie ( moze gdzies kolo bezpiecznikow), czy trezba prowadzic z komory silnika, a jesli z komory to gdzie je znaleśc bo ja nie moge. wiem tylko tyle ze od kierunkowskazów u mnie jest brązowo-zulty.

tomala2301 
Zapalony Ventkarz
VW Vento 1.9 TD

Silnik: 1,9TD
Wysłany: 2007-05-11, 22:43   

zastanawiam się co mają kierunki do centralnego

Szpiker 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8 benzyna
Wysłany: 2007-05-11, 23:09   

tomala2301 napisał/a:
zastanawiam się co mają kierunki do centralnego

Jęśli sie nie myle to mrygają jak zamykasz i otwierasz autko :OK: chyba ze to występuje tylko przy alarmach :hmmm:

bebos fajnie ze zaczołes taki temat bo ja też sie kiedyś zastanawiałem jak to podpiąc :-)
tylko ze ja nawet nie wiem gdzie szukac tego urządzenia zeby kierunki podpiąc :( czy to urządzenie jest gdzieś koło bezpieczników ??

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2007-05-12, 13:37   

Ja sie nad tym mocno glowilem jak zakladalem centralny u siebie. Ze sterownika wychodzilu dwa przewody do kierunkowskazow ale ja sobie umyslilem ze podlacze sie do awaryjnych i to byl blad :P Osiedzialem sie oszukalem i za cholere nie wiem jak dzialaja awaryjne wiec podpoilem sie pod przelacznik prawa lewa a dokladniej do kostki na kolumnie kierownicy ktora sie znajduje po prawej stronie nad (lub za )stacyjka. Tylo poniewaz ja mialem juz tylko jeden przewod to musialem sie ratowac diodami ale wszystko dzialal jak trzeba. Jesli masz 2 przewody sterujace to poprostu podlaczasz jeden do prawych kierunkow drugi do lewych i po problemie :OK: powodzenia

bebos 
Ventofan

Wysłany: 2007-05-12, 19:44   

no ja wlasnie mam 2 przewody ale chcialem sobie osczedzic prowadzenia kabli w komoze silnika i podpiac tu gdzies pod kierownicą.
Szpiker jesli chodzi o centralke to ja wsadzilem nad bezpieczniki, ale jesli masz oryginalny centralny to nie mam pojecia gdzie on jest i czy ma wyjscie pod kierunki (jeśli by mial to raczej by byly podlaczone)
Ja kupilem centralny na allegro za 138zl (cena razem z przesylką) wszystko git opisane kable poobrabiane na zlączki nic nie trzeba lutowac wystarczy zalozyc i podpiąc.

No ale nadal nie dostalem odpowiedzi "czy mozna gdzies kolo bezpieczników sie wpią??, jesli tak to gdzie??"

[ Dodano: 2007-05-12, 19:47 ]
co do tych awaryjnych to tez mialem taki pomysl tylko ze pomyslalem ze jakos podepne sie za przekaznik i to tez byl blad dobrze ze sie centralka nie spalila tylko bezpiecznik :P

Szpiker 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8 benzyna
Wysłany: 2007-05-12, 22:21   

bebos też jestem ciekawy gdzie to jest :hmmm:

może poprzedni własciciel montował centrala :co?: i nie podłączył kierunków :hmmm:

luki 
Autostopowicz
1Z 96r

Wysłany: 2007-05-13, 00:36   

witam...
ja jak podpinałem alarm to kierunkowskazy wpiołem w kable znajdujące sie wenątrz auta w progu są koloru zielono-czarnego i czarno-białego ... one idą od zespołu przełaczników do bezpieczkików i stamtąd do tylnych lamp... jesli o to chodzi :bezradny:

tomala2301 
Zapalony Ventkarz
VW Vento 1.9 TD

Silnik: 1,9TD
Wysłany: 2007-05-13, 09:05   

Sprawdź przekaźnik nr 6 może on być od świateł awaryjnych . To jest górny pierwszy przekaźnik od prawej strony.

[ Dodano: 2007-05-13, 09:08 ]
Sprawdź przekaźnik górny pierwszy od prawej strony powinien być od świateł awaryjnych .

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-05-13, 13:48   

Cytat:
co do tych awaryjnych to tez mialem taki pomysl tylko ze pomyslalem ze jakos podepne sie za przekaznik i to tez byl blad dobrze ze sie centralka nie spalila tylko bezpiecznik

Hehe no ja jak montowalem to dwa razy ni sie spalil sterownik tzn dwie sciezki w nim na szczescie i dalo rade to naprawic :P

Ja tak jak pisalem podlaczylem sie przy kolumnie kierownicy mozna tez w progu a do skrzynki bezpiecznikow to nie wiem. Troche szukalem bo tez tam chcialem ale ciezki dostep i zrezygnowalem ostatecznie.

gucio 
Zapalony Ventkarz

Silnik: ABS
Wysłany: 2007-05-13, 21:20   

Witam

Ja jak zakladalem centralke do auta to wszystkie przewody sie podpina w progu i na slupku .

jak masz podlaczyc centralke zasilajace kabelki do centralki znajduja sie na slupku (czarny i czerwony ) kolo bezpiecznikow
zeby podlaczyc kierunkowskazy to wszystkie kable sie wpina w progu od strony kierowcy potrzebujesz podpiac 2 kable od centralki

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-05-16, 20:30   

Cytat:
... znajdujące się w czerwonym 8-o polowym złączu konektorowym w pobliżu kolumny kierownicy (stacyjki)...

Jak to madrze i groznie zabrzmialo :P

Pisalem to samo wrzej (no moze poza kolorami przewodow bo nie pamietalem) ale teraz juz mamy fachowy opis co gdzie i jak :OK:

bebos 
Ventofan

Wysłany: 2007-05-18, 18:11   

dzieki wielkie jak bede mial czas to pokombinuje, ale raczej podepne sie w progu tam jest lepszy dostep WIELKIE THX.

mateusz_vento 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.9 D
Wysłany: 2010-09-23, 22:41   

Mam taki problem, że mam jeden kabelek wychodzący na kierunki co by mrugało :) Gdzie można się wpiąć w awaryjne ?? ( wcześniej miałem centralkę z dwoma kabelkami więc wpiąłem się w Lewa i Prawą stronę osobno a teraz ?? )

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2010-09-24, 19:44   

rozdzielasz ten pojedyńczy kabelek na dwa, na każdym odgałęzieniu dajesz diodę ok 3A i dalej do kierunków obu stron. Inaczej się nie da, diody sa po to żeby odseparować prawe od lewych kierunków. Niema pojedyńczego kabla przy awaryjnych żebyś mógł go wykorzystać. Takie diody zwykle są dokładane do sterownika czy alarmu dziwię się że ich nie dali. Groszowa sprawa.

Odpowiedz do tematu