Witam. Mam problem z wrzuceniem 3 biegu i czasami 4. tak jakby cos blokowalo. Dodam,ze gdy auto stoi nie odpalone to wszystkie biegi wchodza idealnie. Jeden mechanik stwierdzil,ze wina ciezarka,ktory odpowiada za zmiane biegow bo jest luzny a drugi,ze to wina synchronizatora biegu i zeby wymienic cala skrzynie. Pewnie jesli bym pojechal do trzeciego to jeszcze inaczej by to zdiagnozowal. Moze ktos z Was borykal sie z podobnym problemem i podzieli sie cennymi informacjami?
Proponowałbym najpierw zacząć od sprawdzenia oleju w skrzyni, a jakby było ok, to spróbować wyregulować cięgna od zmiany biegów... (czasami wymiana oleju pomaga...)
Stan oleju jest ok. Kilka miesiecy temu kupilem to auto i przy wymianie paskow filtrow itp mechanik mial wymienic olej w skrzyni ale przy odbiorze powiedzial,ze nie wymienial bo oleju jest dosc i nie ma potrzeby wymieniac. I tak dopiero na wiosne zamierzam cos z tym zrobic,wiec jak nie zapomne to napisze co to bylo. Teraz chcialem tylko sie dowiedziec czy ktos z Was mial juz taki problem. Dzieki za odpowiedzi
Co do ciezarka to ja sie go calkiem pozbylem bo przez niego uwalila mi sie dzwignia od wybieraka. Mam webasto i waz chlodniczy klinowal sie o ciezarek, w koncu sie wyrobilo i dzwignia pekla i nie moglem wrzucic zadnego biegu nawet gdybym chcial pod maska go wrzucic. Ciezarka byc nie musi, biegi wchodza tak samo
Wyregulowac na cieglach mozna. Jedna linka odpowiada za ruchy lewarka na boki, druga do tylu i przodu.
Caly ten uklad lewarka i wybieraka to straszna kupa. Skok lewarka kilometrowy i precyzji zadnej.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Mialem podobna sytuacje tylko z 1. Tez mialem stan oleju w skrzyni. U mnie pomogla regulacja na linkach. Tylko uwazaj jak bedziesz regulowal bo tam wystarzczy przesunac linke o pare mm.
_________________ Nigdy nie jeżdże szybciej, niż mój Anioł Stróż umie latać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum