Co to tak w zasadzie jest? Dobra rzecz to webasto? ma to ktoś u siebie w aucie? Albo czy oplaca się założyć do auta? Tak kiedyś przeglądałem ogłoszenia i natknąłem się na jedne vento z webasto i mnie to zainteresowało "ogrzewanie postojowe". W ogóle nie mam pojęcia na jakiej to zasadzie działa.
Silnik: 2e Pomógł: 25 razy Wiek: 45 Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 924 Skąd: Ostróda
Wysłany: 2007-02-02, 17:31
Webasto jest to fajna sprawa gdy jest zajebiście zimno a ty masz na rano do roboty Ustawiasz zegar na którą chcesz mieć ciepło w aucie no i jak wsiadasz rano do samochodu jest ciepcio i śmigasz z już odmarzniętym autem do roboty
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-02-02, 20:18
Cytat:
No to w takim razie skąd to czerpie energię?
Z siebie samego.
Webasto polega na tym, że włącza się np o danej godzinie cała ta aparatura, biorąc oczywiście paliwo jako swoje zasilanie. Webasto to agregat produkujący ciepło.
Zużywa to jakieś pół litra może litr na godzinę grzania.
Ogólnie rzecz fajna, ale zakładanie nówki to horrendalne pieniądze.
Fajna sprawa, np w zimę, wychodzisz, nic nie odśnieżasz, nic nie robisz, tylko wsiadasz i jedziesz. Ustawiasz sobie np godzinę o której się ma włączyć, albo włączasz z pilota itp. Ważne że nie ma to nic wspólnego z normalnym włączeniem silnika, czyli nie ma obaw że auto odjedzie z jakimś złodziejem
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-02-02, 20:23
z mojej wiedzy tak po krótce to to jest malutki silniczek który zużywa zwykłe paliwo
z tego co wiem to webasto montuje się na stałe tak, że instalacja zasilająca jest podłączona do baku samochodu
ogólnie to jest fajna sprawa tak jak napisał jaca ale dość drogie niestety
jak chcesz wiedzieć więcej o webasto to po prostu wpisz w googlach i informacji wyskoczy Ci pełno
PS. tak długo pisałem posta że mnie Spyro uprzedził...
Silnik: 1.8 ABS 66kW Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 1375 Skąd: Leszno
Wysłany: 2007-02-03, 03:15
zazwyczaj w cieazrowka z tego co mi wiadomo... na benzyne jeszcze nie spotkalem... w osobowce faktycznie moze sie przydac do rozgrzania auta-kierowca ciezarowke przydaje sie np gdzy maja nocke zima w kabinie
_________________ VW jest bogiem, predkość nałogiem, życie zabawą jazda podstawą
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-02-04, 13:06
No o to mi właśnie chodziło, ze kupno nowego to bezsens, zaś używka autko a takowym systemem to fajna sprawa, choć z drugiej strony następna rzecz do psucia
mój kolega miał takie coś w Octavii no i się rozwaliło, nie mówiąc ile prądu z akumulatora zżerało, trzeba dokupić do tego akumulator żelkowy bo zwykły tego nie wytrzyma...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum