Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-11-02, 15:10
MANIEK napisał/a:
Hormon, a dlaczego
Bo później jaja się dzieją, autentyczne dwa przypadki znajomych którym sie nudziło i wymienili olej. Autem z miejsca później nie ruszyli. Na kilku forach tez czytałem że jak się ma automat to jeździć aż padnie.
Ale ja się nie znam na tym, więc każdy robi jak uważa.
a ja byłem teraz u znajomego i sie dowiedzialem ze jak jezdzi to jeszcze pojezdzi (czyli chlopaki maja racje zeby bez potrzeby nie wymieniac) a jak zacznie przeciagac przy przezucaniu biegow to wtedy mozna wymienic. Czyli w swoim jeszcze nie musze
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-11-02, 20:08
to są plotki, automat wymaga wymiany oleju i filtra bezwzględnie. To własnie brak tej wymiany jest jedną z czestszych przyczyn usterek, a jaki olej to przecież dobiora po katalogu w każdym sklepie.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-11-02, 20:53
Producent nie przewiduje wymiany w manualu, chodź i tak po 200 tys nalezy śledzić stan i jakosć oleju a w automatach powinno się go wymieniać co 60 tys. Nawet w instrukcji z Vento o tym jest wspomniane.
ja w swoim zmieniłem odrazu po zakupie. mimo,ze był czysciutki jak nalezy. teraz minął rok i znowu zmieniłem. wole dbac o automat zeby mi "sie odwdzięczał". aha,naturalnie,za kazdy razem nowy filtr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum