Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Urwana śruba w tylnim kole...
Autor Wiadomość
szcz3p 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1.9TDI
Wysłany: 2010-11-28, 14:50   Urwana śruba w tylnim kole...

Witam! Dzisiaj kupilem do mojego Venciaczka zimówki na felgach stalowych od Opla Tigry, wchodziły dosyć "ciasno" tzn. w otwor centrujący. Sruby ciezko sie wkrecly jednoczesnie przyciagając koła. Podczas przykrecania ostatniego koła śruba pekla i zostala w bębnie. Nie wystaje ani troche wiec nie ma jak jej wykrecic. Co robić? Czy da sie cos zrobic aby te kola tak ciasno nie wchodzily? Dodam, że byly one uzywane i przy otworze centrującym bylo troche rdzy, czy moge je jakos zeszlifowac? I jak wykrecic tą śrube? Moze odrazu jechac do mechanika? Chociaz tego wolalbym uniknąc :/

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2010-11-28, 15:05   

Bo Ople i DU maja srednice centrujaca 56,6 a VW 57,1 stad "ciasne pasowanie"

Jak kolo da sie zdjac to sprobuj dospawac jakas srube do tej urwanej i pozniej tak wykrecic. Jak sie nie da to rozwiertak i wykretak.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2010-11-28, 15:08   

szcz3p napisał/a:
Co robić?

Możesz jeszcze kawałek jakiegoś drutu delikatnie przyłapać migomatem do uwalonej śruby i próbować odkręcać.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2010-11-28, 15:09, w całości zmieniany 1 raz  

krzys9262 
Ventofan
vento mój drugi dom

Silnik: 2.0 2E 116km
Wysłany: 2010-11-28, 15:10   

a wiec tak, Zeby wykrecic śrubę to najlepiej zdjąć bęben isć na wiertarke stołową zrobić otwór dobrać do otworu torks-a, troszke wiekszego ( http://www.electronicsnmo...es/torx-bit.gif ) takie coś... wbić go w otwór młotkiem i próbować wykrecać...jezeli to nie pomożę to można też przyłożyć nakretke i przyspawać ja od srodka do urwanej śruby... szlifowanie otworu radze wykonać tylko i wyłacznie papierem sciernym... pozdrawiam

lesny1982 
Vento to ja!

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2010-11-28, 15:14   

Wierci się w niej 2 otworki cieniuuuuuuuuuuutkim wiertełkiem, w które potem wkładasz cienkie gwoździki i kombinerkami wykręcasz!!
Dla śrub o mniejszych przekrojach. Potrzebny jest dremelek lub coś takiego i cieniutki frez do metalu. Trzeba poprostu wyżłobić podłużne wgłębienie pod śrubokręt.

mi tak poszlo jak tez tak mialem i potem jeszcze gwint zerwalem w kole ale to mniejszy pikus :D

Ostatnio zmieniony przez lesny1982 2010-11-28, 15:16, w całości zmieniany 1 raz  

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2010-11-28, 16:55   

Mi też się kiedyś śruba urwała, ale poradziłem sobie w ten sposób, że wiertarką zrobiłem niewielkie otwory - jeden przy drugi, a następnie włożyłem duży płaski śrubokręt i jakoś udało mi się ją wykręcić.

pawel39106 
Ventomaniak
VW

Silnik: 1.8 Pb+LPG
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-11-28, 22:37   

Jak nie obszlifujesz otworu to później koła nie ścigniesz :P Ja jak kupiłem vento miałem założone 2 oplowskie felgi i jedne 2 dni ściagałem. Dorobiłem śćiagacz z utwardzanej śruby bo inne urywałem i powoli co jakiś czas ja dokręcałem i grzałem opalarką aż wkoncu zeszła. Poźniej obszlifowałem delikatnie otwory takim kółkiem szlifierskim na wiertarkę i do dzisiaj wchodzą i schodzą tak jak powinny. Nie daj Boże jakbym w tym czasie gdzieś na drodzę gume złapał :co?: A jeśli chodzi o urwaną szpilkę to zapunktuj ją czymś i wykręć srubokrętem.

archeolog 
Ventomaniak

Silnik: 1.8narazie;]
Wysłany: 2010-11-29, 21:53   

Wykrętak kup... a nie jakaś druciarnia ... a jak bęben zajechany to kup nowy w granicach 50-60zł przydało by się roztoczyć te fele ,najprawdopodobniej fragment szpilki jest dalej mocno naprężony więc lekko nie będzie
Ostatnio zmieniony przez archeolog 2010-11-29, 21:55, w całości zmieniany 1 raz  

Poldi 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2010-12-03, 13:56   

A ja ukręciłem śrubę z przodu. Pojechałem do dwóch mechaników i żaden się tego nie chce podjąć. Jeden stwierdził, że nie będzie kombinował tylko co najwyżej może wymienić odrazu tarcze i piaste. Niestety nie mam gdzie tego zrobić bo bym sobie cholera sam spróbował rozwiercić

gryzonvw 
Ventofan
gryzonvw

Silnik: 1,9 TDi
Ostrzeżeń:
 11/3/6
Wysłany: 2010-12-03, 14:00   

Poldi napisał/a:
A ja ukręciłem śrubę z przodu. Pojechałem do dwóch mechaników i żaden się tego nie chce podjąć. Jeden stwierdził, że nie będzie kombinował tylko co najwyżej może wymienić odrazu tarcze i piaste. Niestety nie mam gdzie tego zrobić bo bym sobie cholera sam spróbował rozwiercić

bo zabawy jest trochę a kasiory za to za dużo się nie da skasować :(

poszukaj jeszcze może znajdzie się kumaty mechanik co Ci temat ogarnie :]

bo samemu bez osprzętu trudno będzie ;)

archeolog 
Ventomaniak

Silnik: 1.8narazie;]
Wysłany: 2010-12-03, 18:10   

Popytaj w sklepach o wykrętaki jeżeli masz trochę pojęcia to sobie dasz radę :P

Odpowiedz do tematu